Cvičte a trénujte tak, abyste se vyhnuli přetrénování. To znamená dávat pozor na varovné signály těla, které říkají, že je nejvyšší čas si odpočinout:

1. Neustále vás bolí tělo i svaly

Bolest po cvičení je zcela normální a je také možné, že vaše bolesti po tréninku se dostaví až za dalších 48 hodin. Avšak přetrvávající bolest těla je jasným znamením, že byste si měli dát malou pauzu a příležitost svalům, aby se dostatečně zregenerovaly a zotavily. Nenechte se strhnout slovy, že bez bolesti není pořádného tréninku. Bolest má být malým vykřičníkem, nikoli indikátorem, že váš trénink byl úspěšný.

2. Po tréninku se cítíte po zbytek dne unavení

Do tréninku se přemluvíte s posledním zbytkem energie, ale po něm jste unavení, malátní a sotva zvládnete dělat další věci během dne? Tak to je špatně! Cvičení může být produktivní, ale pokud z vás vysaje veškerou energii, je čas přehodnotit svou fitness rutinu a pokusit se najít příčinu vyčerpání.

3. Začínáte více toužit po pohodlném jídle a přejídáte se

Každý tréninkový plán by měl jít ruku v ruce s kvalitním jídelníčkem a dobře poskládaným výživovým plánem. Takový plán nezahrnuje kelímek zmrzliny ani dvě tabulky čokolády po návratu domů. Pokud se u vás začínají objevovat nekontrolovatelné chutě na sladké či slané sacharidy, je možné, že vaše tělo po nich neúnosně touží, aby vyrovnalo své systematické vyčerpání. Podle odborníků vede přetrénování k abnormálnímu hladu a chuti na sladké. Snažte se proto omezit nadměrné cvičení, díky čemuž předejdete nezvladatelným chutím.

4. Objevují se pocity podrážděnosti, deprese nebo nespavosti

Když budete své tělo často zatěžovat extrémním tréninkem bez odpočinku, snadno se dostanete do systémového přetížení. Hormony, jako je kortizol a serotonin, se synchronizují a ovlivní vše, co děláte, včetně vaší duševní rovnováhy. Jakmile začnete pociťovat změny jak fyzické, ale i emociální, musíte se zastavit a udělat krok zpět. Přehodnotit svůj tréninkový plán a poupravit ho, abyste se cítili lépe.

5. Nedostavují se výsledky

Přetrénování znamená soustavné namáhání těla, kdy je výsledkem reakce a zvýšení kortizolu, který vede ke katobolickému stavu, při němž dochází nejen k rozpadu svalů, ale také k výraznějšímu ukládání tuku.

6. Častější nachlazení a zranění

Zvýšená hladina kortizolu v první řadě oddaluje odbourávání tuků, ale také oslabuje celkovou imunitu. Výsledkem je častější náchylnost k nemocem. Navíc pokud svému tělu po tréninku nedopřejete dostatečný odpočinek a čas na zotavení, máte větší šanci na zranění.

7. Upřednostňujete cvičení před vším ostatním

Pravidelné cvičení a láska k fitness je důležitá, pokud chcete dosahovat znatelných výsledků a pokud chcete být úspěšní v cestě za lepším já. Nesmíte však dopustit, aby se z vašeho fitness plánu stala posedlost, která vás bude omezovat ve společenském životě a která nemá se zdravým životním stylem nic společného. Pokud začínáte upřednostňovat cvičení před rodinou a přáteli, je nejvhodnější čas přehodnotit a ujasnit si své životní cíle a priority.