A jaké jsou další tipy, kterých se ve stravování držet?

1. Vynechte nesmyslné diety

Potřebujete shodit pár letních kilo a už přemýšlíte, jaká dieta bude nejlepší a nejrychlejší? Co se spíše zaměřit na to, že začnete jíst pravidelně, vyhnete se nevhodným potravinám a zařadíte ovoce i zeleninu?

Poskládat si zdravý jídelníček není nic těžkého, i když se vám možná při slově „zdravě“ ježí chlupy po celém těle. Někdy stačí opravdu málo. Polotovary zaměňte za jídlo doma připravené, bílou mouku nahraďte celozrnnou, místo klasického pečiva si dejte žitné nebo si upečte domácí chléb. Dodejte tělu dostatek bílkovin a polovinu svého talíře zaplňte zeleninou. Ať syrovou, nebo tepelně upravenou. Zaměřte se na pravidelnost a menší porce. Žádná věda to není.

2. Jste cukrožrouti? Mlsejte zdravě!

Potřebujete pokaždé ke kávě koláč? Milujete sladkosti a v šuplíku poslední záchrany máte vždy nějakou dobrůtku? Proč ne, mlsat můžete, ale zkuste svůj mozek ošálit. Co si dát raději hořkou čokoládu? Pokud vám 80% hořká čokoláda nechutná, dejte si třeba 70%. Ta je již o něco sladší, a pořád kvalitní. Sušenky nahraďte raw tyčkami nebo sušeným ovocem bez přidaného cukru. A koláč ke kávě si zkuste doma upéct zdravěji: místo klasického cukru použijte cukr kokosový nebo med. Mějte ale na paměti, že všechny vyjmenované sladkosti, byť zdravé, jsou stále jen sladkosti a měly by sloužit tělu za odměnu.

3. V žádném případě nenakupujte hladoví!

Zlaté pravidlo, které mějte vždy na paměti. Před tím, než naplníte svůj nákupní košík laskominami, raději se doma pořádně najezte. Pamatujte, že co nekoupíte – to nesníte! Lepší je doma nemít žádné nezdravé zásoby, ale opravdu kvalitní potraviny.

4. Menší porce

Je méně naložený talíř otřepaný fakt, nebo další zlaté pravidlo? Jíst do polosyta, pít do polopita. Něco vám to říká? S nacpaným pupíkem budete unavení a bude se vám chtít jen spát. Zmenšete porce, přidejte zeleninu a najděte svou vlastní míru. Uvidíte, že se budete cítit lépe a lehce.

5. Jezte vědomě

Pokud jíte, tak skutečně jen jezte. Nesledujte televizi, neprojíždějte facebook, netelefonujte. Jídlo je obřad. Jídlem dáváte tělu pohon a děkujete mu za službu, kterou pro vás celý život vykonává. Řádně žvýkejte a vychutnávejte si chuť jídla, staňte se požitkářem.

Zdroj:

https://www.alenavidenska.cz/