Proč právě cyklistika? Je šetrná ke kloubům, je to skvělý sport pro ty, kteří potřebují zhubnout, na kole se perfektně trénuje kardiovaskulární systém a můžete snadno a relativně rychle poznávat nová místa. A navíc pocit, kdy máte vítr ve vlasech (nebo spíš pod helmou), je nepřekonatelný.

„Kolo je zábava,“ konstatuje Vojtěch Hačecký, fyziolog Centra sportovní medicíny a tréninkový poradce webového portálu Welovecycling. Amatérské cyklistce by doporučil čtyři vyjížďky týdně, „závodnici“ (která najede okolo 3000 km ročně) by na vyjížďku poslal pětkrát týdně.

Ke zlepšení výkonnosti ovšem nestačí jen počet hodin v sedle kola, Hačecký zdůrazňuje také důležitost intervalového tréninku. Je nezbytný a výsledkem bude výrazný posun.

Začít můžete (ideálně do kopce) třikrát třemi minutami v intenzitě 4 (co je intenzita 4, vám napoví chytré hodinky, pokud je nemáte, jedná se o tempo, u kterého toho už moc se spolujezdcem nenamluvíte). Mezitím zařaďte pětiminutovou pauzu. Takový trénink stačí podstoupit jednou týdně. Postupně můžete vždy minutu přidat.

„Tento druh tréninku cílí jak na ventilaci, tak na oběhový systém. Druhotným efektem je fakt, že ženy budou schopné dojet dál v rámci objemového tréninku, nedělního výletu či budou schopné stačit partnerovi při společné jízdě, prostě zvednou svůj fyzický výkon,“ přibližuje Vojtěch Hačecký.

Pokud jednou za čas trénink vynecháte, nic se neděje. Nepřepínejte se následně, nezdvojnásobujte tréninkové dávky, protože jediným výsledkem bude přetrénování. „Nemá cenu se nutit do sedla za každou cenu. Na druhou stranu nesmí taková situace nastat dvakrát za sedm dnů, tři týdny po sobě,“ usmívá se Vojtěch Hačecký, vicemistr světa v dráhové cyklistice a bývalý profesionální cyklista.

Zdroj: welovecycling.cz