Pokud zrovna neprší, bývá na podzim pro běh ideální počasí: ani horko, ani zima. Máte-li pochybnosti o své postavě, nemusíte se trápit s krátkými šortkami, jednoduše zvolíte tříčtvrťáky nebo legíny. Další výhodou je, že až ostatní budou už poněkolikáté začínat s běháním na jaře, vy už budete mít vybudovanou základní vytrvalost. Do jara tak vyběhnete s přehledem a lehkostí. Pokud je vaše motivace slabší, není špatné se už teď přihlásit na některý z jarních závodů.

Nenechte se odradit na začátku

Pro ty z vás, které jste během zatím nepolíbené, platí nejdůležitější pravidlo: nepřepálit začátky. Spousta dívek a žen udělá první a často i poslední chybu v tom, že vyběhnou naplno, po pár minutách nemohou dýchat, jsou zchvácené a bolí je celé tělo. Přitom uběhly sotva dva kiláky, nebo spíš jeden. A co víc, při dalším běhu je to stejné, nebo dokonce horší. Kvůli nepříjemným pocitům tak hodně žen s běháním končí dříve, než skutečně začnou. Nejdříve proto zkuste několikaminutovou ostřejší chůzi, kterou budete kombinovat s úseky, kdy poběžíte. Například pět minut jděte a dvě a půl minuty běžte. Tyto úseky střídejte. Trénink si naplánujte aspoň třikrát týdně. První týden začněte na půlhodince a každý další si přidejte pět minut. Uvidíte, že po měsíci si ‚běžecké‘ úseky začnete sama prodlužovat. Za pár měsíců se dostanete na hodinový chůzo-běh, jogging nebo běh.

Najděte si vlastní tempo

Důležité je najít si vlastní pohodové tempo. Při běhu byste měla být schopná plynule konverzovat s partnerem. Nevynechávejte ani jiné sportovní aktivity, na které jste byla dosud zvyklá. Běh je ideální kombinovat s jakoukoli formou posilování, ať už je to ve fitku, doma, nebo při józe či pilates. Svaly se nejen posílí, ale i krásně protáhnou. Posílené a protažené svaly při běhání oceníte. Ostatně krátké protažení si můžete zařadit jako denní rutinu. O víkendu přidejte dlouhé procházky rychlejší chůzí – i ty vám pomohou k budování kondice. Základní vytrvalost je pilíř, na kterém můžete v jarním běhání stavět.

Dělejte si z běhu zábavu

Jakmile začnete cítit, že fázi rozběhávání máte za sebou, a zdá se vám, že jste běhání přišla na chuť, běh si zpestřete. Do svých tréninků zařaďte takzvané fartleky. V praxi to vypadá tak, že si na své obvyklé trase zaběhnete několik rychlejších úseků v místech, která se vám budou líbit, nebo prostě tam, kde budete mít chuť se více rozběhnout. Může to být od lampy k lampě, od keře ke stromu, od domu k domu… Tato hra s rychlostí udělá váš běh zábavnější a také vás výkonnostně posune.Dobré je i měnit trasy. Nová nebo i zcela neznámá cesta nedovolí vašemu tělu ani mysli upadnout do stereotypu. Není nic nudnějšího, než když přesně víte, co vás čeká. Nové trasy a běhy v přírodě je lepší si nechat na víkend, kdy máte více času a také se nemusíte bát nedostatku světla. V rámci zpestření se nevyhýbejte ani kopečkům. Nemusíte je hned vybíhat, zpočátku stačí je rychle vyjít. Po pár měsících běhání zjistíte, že se dají i pomalu vyběhnout. A tenhle posun vám udělá velkou radost.

Zdroj: www.dejzmenu.cz