Až pětasedmdesát procent. Tolik žen se alespoň jednou za život setkalo s vaginální mykózou. Zhruba polovinu dámské populace pak toto choulostivé onemocnění sužuje opakovaně. Je charakteristické atypickým výtokem, který je většinou tvarohovitě bělavý, doprovázený svěděním, pálením, zarudnutím a otokem zevních rodidel.

„Kromě klasického svědění se může v počátečních fázích onemocnění objevit i pocit suchosti či pálení v poševním vchodu a nejasné bolesti při pohlavním styku nebo při močení. Následný výtok vůbec nemusí být tvarohovitý, ale klidně i vodnatý,“ upřesňuje docent Vít Unzeitig, přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Vaginální mykózy, jejichž původcem je kvasinka Candida albicans, se skloňují hlavně v letních měsících, pravdou ovšem je, že stejně rizikové je plavání v krytém bazénu.

Představte si svou pochvu jako unikátní ekosystém, jehož harmonii je velmi snadné narušit – následně vzniká živná půda pro přemnožení bakterií a kvasinek. „Chlorovaná voda v bazénech může narušit vyvážené poševní prostředí, které ztrácí svoji obranyschopnost. Pro obranyschopnost pochvy je důležité kyselé pH, laktobacily a neporušená výstelka sliznice. Důležitou roli hraje i imunitní stav ženy,“ vysvětluje Radka Gregorová, gynekoložka Lékařského domu Praha 7. Kromě toho přispívá k rozvoji kvasinkové infekce teplo a vlhko, stejně tak nadměrná konzumace cukru a stres. „Mezi další rizikové faktory patří těhotenství, užívání antibiotik, ale i hormonální antikoncepce a cukrovka,“ doplňuje lékařka.

Jogurt patří do úst, do pochvy nikoli

Prevence je nasnadě: konzumace probiotik a zakysaných mléčných výrobků a celkově zdravá strava a jasná mysl. Pokud na kvasinkové záněty trpíte častěji, je vhodné se co nejdříve po plavání osprchovat a převléknout do suchého. Na plavání v bazénu si lze pořídit speciální tampony odpuzující vodu, které zabrání průniku nežádoucí tekutiny do pochvy. Klasické menstruační tampony vodu naopak pohltí a rozvoj mykózy mohou spíš urychlit. V běžném životě se vyvarujte nošení těsného prádla, kalhot nebo silonek. Dbejte na intimní hygienu, není od věci si pořídit mýdlo na intimní partie.

Pokud se i tak vaginální mykóze nevyhnete, je třeba přejít do protiútoku. Lepší zprávou je, že léčba nemusí začínat v ordinaci lékaře, stačí se vydat do lékárny pro speciální kapsle, které se zavádí dovnitř vaginy. „V současné době je většina antimykotik volně prodejných, takže žena nemusí hned navštívit gynekologa. Pouze v případě, že by potíže po použití volně prodejného antimykotika neustoupily, je vhodné vyšetření odborníkem,“ doporučuje lékařka Gregorová. Po dobu onemocnění je třeba se vyvarovat pohlavního styku – partnera by mohly zaskočit kožní problémy.

‚Babské rady‘ a internetové diskuze nabádají nanést na menstruační tampon bílý jogurt se živými kulturami a zavést si jej na noc do pochvy. Ale jde spíš o přežitek, který odborníci nedoporučují. Hygieničtější a efektnější variantou jsou speciální probiotické tampony z lékárny, které potřebné laktobacily už obsahují. „Zavádí se na noc do pochvy jako v době menstruace. Probiotické tampony nejenže odstraní z pochvy nežádoucí tekutiny a vyčistí ji, ale především do ní uvolní několik miliard mléčných bakterií, které okamžitě posilují samočisticí režim pochvy a její obranyschopnost před infekcí,“ vysvětluje gynekolog Vít Unzeitig.

Na podceňované plísně nohou platí ocet

Nežádoucí mykózy mohou stejně tak zaútočit na vaše nohy – bez ohledu na to, jak moc jste čistotní a dbáte na hygienu. Nejnáchylnější skupinou jsou aktivní lidé mezi 25 až 50 lety, kteří sportují, navštěvují veřejné bazény či wellness centra. Kožní mykózy, které představují nepříjemné infekční onemocnění, se navíc velice snadno přenáší – k nákaze často postačí šupinka uloupnuté kůže – a nejlépe se jim daří právě na vlhké nebo zapařené kůži.

Přestože různé druhy mykóz nohou či nehtů trápí téměř každého druhého člověka, řada z nich neví, že se jedná o plíseň. Jak ji odhalit? Zpravidla se nejdříve objevuje mezi prsty nohou. „Příznaky onemocnění lidé často podceňují, ale plíseň se může dále šířit a působit následné komplikace. Prvními signály mykózy nohou bývá zarudlá či olupující se kůže, svědění až bolestivé popraskání kůže,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Jitka Řezáčová.

Riziko kožní mykózy lze snížit především dodržováním správných hygienických návyků a udržováním kůže nohou v suchu. „V bazénech a společných sprchách výrazně snížíte riziko infekce nošením žabek, nicméně stoprocentní ochrana neexistuje,“ upozorňuje Řezáčová. „Zdraví nohou pak můžete podpořit také preventivními přípravky, jako jsou například přírodní spreje Dezinox,“ dodává a pro prevenci připojuje ještě jeden ‚babský‘ tip: kůži doporučuje okyselit, nejlépe koupelí s octem. Naše kůže má totiž přirozeně kyselé pH a obnovením správného pH pokožky podle lékařky podporujeme její přirozenou obranyschopnost. Mimo wellness centra se soustřeďte na nošení kvalitní prodyšné obuvi.

Vsaďte na bylinky

Pokud jste si vědomi toho, že vás plísňové onemocnění aktuálně sužuje, je nabíledni na čas návštěvu bazénu přerušit, abyste sami nebyli zdrojem infekce.

První příznaky kožní mykózy můžete zkusit zahnat pomocí směsi bylinek, které mají antiseptický, antifungální a antibakteriální účinek, jako jsou máta, šalvěj, borovice či tea tree. Seženete je i ve formě přírodních sprejů. Pokud se však svědivé onemocnění projevuje opakovaně, je namístě návštěva lékaře, který předepíše vhodné léky. Důležité je zahájit vhodnou léčbu včas, neléčené mykózy se velmi rychle šíří a mohou způsobit řadu nepříjemností také na dalších částech těla.