Posviťte si

Snad úplně nejdůležitější při běhání ve tmě je dobře vidět na cestu. Dobrá čelovka je tedy základ a absolutní nutnost. Ačkoli se může zdát, že její koupě není nic složitého, před nákupem stojí za to si pár věcí ujasnit.

Nejdřív se zamyslete nad tím, kolik chcete večernímu běhání věnovat času. Jinými slovy, jak dlouho chcete, aby čelovka svítila. Ptát byste se měli i na to, kde budete běhat. Jestli jen po slabě osvětlených ulicích ve městě, po polňačkách anebo i v horských terénech. Od toho se totiž budou odvíjet další parametry vaší svítilny.

Svítivost a dosvit

To je parametr, který udává vzdálenost, kam až vaše čelovka dosvítí. Jednotka světelného toku se nazývá lumen (lm). Na našem trhu najdete čelové lampy se světelným výkonem 200 až 900 lumenů. Pro běh v nenáročném terénu by vám měl stačit výkon v rozmezí 200 až 400 lm. Čím těžší a členitější ale vaše trasa bude, tím větší světelný výkon by čelovka měla mít.

Pro představu: Svítilna se světelným výkonem 400 lm dosvítí do vzdálenosti 80 metrů. Pokud se rozhodnete běhat v horských terénech, je dobré si zjistit i šířku ohniska (rozptyl světla), které napomůže lepší orientaci a osvítí vám i potenciálně nebezpečná místa vedle vás. Určitě si vybírejte čelovku s dostatečně pevným nastavitelným kloubem úhlu svitu, abyste si ho mohli při běhu regulovat.

Výdrž a typ napájení

To, jak dlouho vám bude čelovka svítit, je zcela zásadní pro váš bezpečný běh. Obecně platí, že by měla vydržet nejméně jednou tak dlouhý běh, než plánujete. Důležité je, jakou intenzitu světla a režim zvolíte. Nezapomeňte na to, že výdrž se snižuje s klesající venkovní teplotou. V teplotách pod bodem mrazu vám čelovka bude svítit kratší dobu než v plus dvaceti.

Dalším kritériem výběru, který stojí za to zmínit, je způsob napájení. Nejčastěji narazíte na čelovky na tužkové nebo mikrotužkové baterie. Další typy svítilen ovšem využívají lithiové nebo jiné vestavěné baterie (akumulátory), které se dají dobíjet pomocí USB kabelu. Špatnou volbou není kombinace klasických baterií s lithiovou. Můžete tak vždy mít jeden zdroj uložený v ledvince pro případ, že by se vám ten druhý vybil. Takto uschovanou baterku chráníte i před chladem.

Platí také, že čelovky s napájecím akumulátorem by vám vždy měly zajistit větší svítivost. Jejich nevýhodou může být vyšší hmotnost a středový popruh, který některé typy mají a který může někomu připadat nepohodlný.

Hmotnost je důležitá

Zcela zásadní je při běhání hmotnost čelovky a způsob jejího upnutí. Prostě nesmí při běhání nikterak vadit. I když s váhou svítilny roste výkon, neměli bychom na hlavě nosit závaží. Mohlo by nás z té váhy taky pěkně bolet za krkem.

Nejlehčí svítilny váží okolo 80 g. Pro běh se za vhodné považují čelovky s hmotností do 125 g. Pokud si budete vybírat čelovku i podle hmotnosti, nezapomeňte se informovat, zda uvedená hmotnost zahrnuje i baterie nebo akumulátor.

Čelovku je dobré si důkladně vyzkoušet právě kvůli hmotnosti a způsobu upnutí. Někomu například nemusí vyhovovat aku baterie s kabelem, která bývá umístěna na temeni hlavy. Jestliže chcete nosit svítilnu i v zimě, vyzkoušejte si upnutí a manipulaci s popruhy i na čepici, ve které chcete běhat.

Poslední věc, kterou stojí za to zmínit, je způsob ovládání čelovky včetně přepínání do jednotlivých režimů. I to je třeba si důkladně vyzkoušet, a to v rukavicích, pokud je budete na běhání nosit. Není nic protivnějšího než se kvůli ovládání čelovky zastavovat a nedej bože si ji při běhu sundávat.

Zdroj:

www.dejzmenu.cz