ROTOPED

Před každým tréninkem je dobré se zahřát, a k tomu je právě rotoped ideálním pomocníkem. Intervalově lze střídat například jízdu v sedle a ze sedla. Při delším kardio tréninku můžete jednoduše pálit kalorie z pohodlí domova, a přitom koukat na svůj oblíbený seriál či poslouchat podcast. Jízda na rotopedu je navíc bezpečná a absolutně šetrná k vašim kolenům. Pokud se tedy necítíte na venkovní aktivity, tento trenažér by vám doma neměl chybět. Vyrábí se i skládací stroje, které nezaberou tolik místa.

ŠVIHADLO

Švihadlo je jednoduchou, přesto velmi efektivní pomůckou. Díky nespočtu variací přeskoků je ideální na předtréninkovou zahřívačku. Liší se primárně v použitém materiálu a délce. Mimo klasických švihadel existují i speciální modely na crossfit nebo chytrá švihadla, která dokážou zaznamenat počet skoků anebo spálené kalorie. Výhodou je, že stojí pár korun a dají se využít i pro případný venkovní trénink.

ČINKY

Pro zpevnění jednotlivých svalových skupin paží poslouží lehké vinylové činky. Pořídit se dají v různých vahách, od těch půlkulových pro úplné začátečnice, až po ty těžší. Navíc je seženete i v atraktivním barevném provedení. Není přitom vůbec potřeba bát se nárůstu svalové hmoty, byť při pravidelném cvičení nejspíš časem zjistíte, že vám lehoučké jednoručky přestávají stačit. Neváhejte pak sáhnout po těžších.

HRAZDA

Absolutním základem pro posilování s váhou vlastního těla je hrazda. Navzdory její jednoduchosti na ní totiž lze odcvičit hned několik druhů shybů a přítahů, které cílí na svalové skupiny jako záda, biceps nebo břicho. Budujete si také lepší úchop a posilujete střed těla. Pokud zatím přítah neuděláte, nevěste hlavu, existuje odporová guma, která vám vaše snažení ulehčí. Hrazdu můžete pořídit buď dveřní, nástěnnou, stropní či volně stojící.

ODPOROVÁ GUMA

Univerzální pomůcka, kterou budete milovat. Její využití je velmi pestré. Kromě posilování se dá použít k efektivnímu protahování a zahřátí, především vás ale pomůže nadlehčit při shybech na hrazdě, díky čemuž pak zvládnete více opakování. Odporové gumy se liší délkou, šířkou a odporem. Vybrat si tak můžete gumu přesně podle toho, k čemu ji budete nejčastěji používat.

TRX

Zkratka TRX, neboli závěsný systém, znamená cvičení s odporem celého těla. Skládá se ze dvou nastavitelných popruhů, na jejichž koncích jsou úchopy pro ruce či nohy. Náročnost cvičení se určuje nastavením těla. Platí zásada, že čím větší sklon v závěsu, tím je provedení cviku obtížnější a naopak. Na TRX je možné procvičit svaly celého těla, a to jak dynamicky, tak silově. Navíc pomůže vybudovat stabilní a pevný „core“. Upevnit ho můžete buď do dveří anebo pověsit na hrazdu.

PODLOŽKA

Bez té se doma nejspíš neobejdete. Je potřeba při protahování, posilování břicha, hýždí, zkrátka při jakémkoliv kontaktu se zemí. Zajišťuje komfort a zamezuje bolesti beder, která se ze cvičení na podlaze může dostavit. Podložky se vyrábějí v různých rozměrech a barvách, ze kterých si vybere skutečně každý. Doporučujeme investovat do kvalitnějších a dražších podložek s protiskluzovou úpravou, která zamezí pohybu a rolování.

POSILOVACÍ KOLEČKO

Fitness pomůcka zvaná také AB roller, která slouží k posílení paží, ramen, prsou a především pak břišního svalstva, díky čemuž dochází k celkovému zpevnění středu těla. Klekněte si na zem, uchopte kolečko oběma rukama a provádějte lineární pohyb po zemi od kolenou až do natažených rukou a zpět. Doporučujeme se poohlédnout po rolleru s dvěma kolesy umístěnými několik centimetrů od sebe. Cvičení pak bude méně obtížné.

FOAM ROLLER

Tahle věcička by vám doma neměla chybět za žádných okolností. Foam roller, neboli masážní válec, totiž slouží jako pomůcka pro masáž měkkých tkání, čímž napomáhá rychlejší regeneraci. Díky válci můžete pracovat také na své flexibilitě, mobilitě a stabilizaci těla. Pomůže zvětšit rozsah pohybu, díky čemuž může dojít k citelnému zlepšení sportovních výkonů. Foam rolling navíc zvyšuje průtok krve a kyslíku a vliv má také na elasticitu kůže. A trochu pomoci může i v boji proti celulitidě.

GYMNASTICKÝ MÍČ

Gymnastické míče nejsou pouze cvičební pomůckou, mohou sloužit také k rehabilitaci, relaxaci či k alternativnímu sezení se správným držením těla. V tréninku ho lze zařadit na protahování, zahřátí nebo třeba k mobilizačnímu a rehabilitačnímu cvičení. Díky míči lze předejít mnoha zdravotním komplikacím. Při výběru je dobré se zaměřit na velikost, povrch a nosnost.

BOSU

Bosu a další balanční podložky jsou všestranní pomocníci, kteří posilují hluboké svaly, pomáhají odstraňovat bolesti zad, stres a působí i jako prevence zranění páteře, kotníků a kolen. Balanční cvičení je navíc zábavné a účinné už při pouhém udržování rovnováhy. Dají se na něm ale provádět i běžné cviky jako kliky, dřepy nebo zkracovačky. Právě cviky na břicho jsou na bosu velmi účinné a dokážou pěkně potrápit.