Špatná pozice při práci neznamená jen to, že jste pak chvíli celí ztuhlí. Pro jednou se více nestane, ale pokud tak sedíte často, skutečně si můžete přivodit problémy se svaly, šlachami, vazy, páteří nebo nervy. Tím spíše, pokud už jste nějakými potížemi v tomto směru trpěli. Pojďme to změnit.

1. Místo na nohy, ochrana zad

Potřebujete sedět někde, kde budete mít dostatek místa pro nohy, a to jak na stehna, tak i kolena a lýtka. Jednak proto, abyste se o ně mohli pohodlně opřít či si je natáhnout, ale také kvůli celkově správnému posezu. Proto se nedají moc doporučit malé mělké stolky přiražené ke zdi nebo vyklápějící se ze skříně.

2. Chraňte si záda

Pro zdravé držení těla je nejlepší kancelářská židle s podporou beder. Pokud sedíte na běžné židli, zvolte takovou, abyste nohama pohodlně dosáhli na zem, zatímco vaše kolena svírají pravý úhel. Pokud to vaše židle neumožňuje, pořiďte si opěrku pod nohy nebo stoličku. V nouzi poslouží i krabice nebo stoh knížek. Za bedra si dejte stočený ručník. Pokud máte židli s područkami, nastavte je tak, abyste měli ramena uvolněná.

3. Obrazovka v úrovni očí

Pokud je obrazovka počítače příliš nízko, budete muset sklánět hlavu – výsledkem bude bolest za krkem, kolem ramen a v horní partii zad. Pokud můžete, umístěte obrazovku výše a na vzdálenost natažené paže. Z toho je jasné, že notebook není úplně ideální, ale pokud nemá úplně malý monitor, podložte ho, dejte dále a kupte si k němu externí klávesnici. Pokud trávíte u notebooku opravdu hodně času, vyplatí se k němu pořídit druhý monitor.

4. Na světle záleží

Nejlepší ze všeho je přirozené světlo. Okno by nemělo být před vámi ani za vámi, ale ze strany. Ideálně nalevo u praváků a naopak. Obrazovka počítače by měla být jasnější než sluneční svit, takže si pomozte závěsy, případně zvyšte jas monitoru.

5. Přestávky potřebujete

Je skvělé mít funkční domácí kancelář a umět se do práce zabrat, ale i tak si dělejte přestávky. Zkuste se projít na jednu až dvě minuty každou půlhodinu, postavte se, protáhněte se. Každých dvacet minut si také musí odpočinout vaše oči – po uplynutí této doby u monitoru na dvacet vteřin zaostřete na něco v několikametrové vzdálenosti.

Máme pro vás video se cviky proti bolestem zad. Najdete ho zde.

6. Co práce vestoje?

Možná vás to neláká, ale schválně to vyzkoušejte. Nemusíte hned pořizovat speciální stůl, poslouží například vyvýšené žehlicí prkno nebo prázdná nábytková police. Dejte tomu chvíli čas, než si zvyknete. Stůjte spíše na měkké podlaze, nepracujte ani vestoje déle než půl hodiny v kuse.

7. Myslete na své ruce a zápěstí

Při psaní na klávesnici nebo při používání myši by vaše zápěstí měla být rovná, lokty přiléhající k tělu a ruce směrem k lokti byste měli mít v rovině nebo mírně skloněné dolů. Pokud vás do zápěstí nebo paží tlačí hrana stolu, můžete časem pociťovat brnění rukou. Je to důsledek zhoršeného proudění krve a může to skončit syndromem karpálního tunelu. Pořiďte si měkkou podložku pod rukou nebo zápěstím, investujte do ergonomické myši. Nebo alespoň přes hranu stolu dejte něco měkkého.

8. Když často telefonujete

Pokud při práci na počítači zároveň často telefonujete, chraňte se před ztuhlým krkem. Položte telefon na stůl a přepněte ho na hlasitý odposlech nebo si kupte náhlavní soupravu, zejména pokud při hovoru něco zapisujete.

9. Ergonomie i na gauči

Snad každý tomu občas podlehne a vezme si notebook na gauč s tím, že bude pracovat tam. Důležitý je vzpřímený posez. Dejte si za sebe polštář. Srolovaný ručník ve spodní části páteře poskytne extra podporu pro záda. Pokud používáte notebook, nedávejte ho na polštář, ale na stolek, případně si ho podložte několika knihami. I tady dělejte časté přestávky.

10. Čas na zábavu

Lidé tráví v průměru několik hodin denně u obrazovek, i když nepracují. Pokuste se držet výše uvedených pokynů, i když odpočíváte a jen sledujete oblíbený seriál. Ani z toho by vás přece nemělo bolet za krkem a v bedrech.