Pokud vlastníte švihadlo z jutového nebo jakéhokoliv jiného provazu, rozlučte se s ním. Stejně nevhodné je kožené lanko. Proč? Podle trenérů a popularizátorů švihadla ze Švihej.cz podporují špatnou techniku skákání. Pomalu se točí, a tak je obtížné kontrolovat pohyb, zároveň svého uživatele nutí skákat zbytečně vysoko, díky čemuž mohou trpět klouby. V ideálním případě se totiž stačí pohybovat pouhé tři centimetry nad zemí.

Volba materiálu švihadla se odvíjí od zamýšleného použití a cílů. Chcete švihadlo jako prostředek hubnutí nebo jste spíše zaměřeni na výkon a na čísla? Nebo vás uchvátily celé pozoruhodné sestavy a chcete trénovat triky?

Po švihadle s PVC lankem sáhnou ti, co touží spalovat kalorie. Lanko je spíš svižnější, a tak se hodí pro výkonnostní a kondiční skákání. Má ale i své nevýhody, tou hlavní je kratší životnost PVC materiálu (oproti korálkovému) a také to, že v zimě lanko tvrdne a ztrácí ohebnost – to se opět víc hodí korálky.

Vlajkovou lodí Švihej.cz je zábavné švihadlo s korálky. Je specifické svou nižší rychlostí (a vyšší hmotností než PVC) a učí tak kontrolovat švihadlo. Díky tomu se hodí do začátků pro pilování techniky. Pokročilejší uživatelé jej ocení při nácviku triků. Korálkovému švihadlu nevadí nižší venkovní teploty, je odolné i na betonu a děti jej milují pro jeho barevnost. Vydržíte se s ním bavit a dát si do těla po dlouhé minuty.

Při skákání se zátěžovým švihadlem, jehož lanko má větší průměr a tím pádem i vyšší hmotnost, jsou tréninky náročnější, rozvíjí se hlavně silová vytrvalost a více se zapojují svaly horní poloviny těla. Naopak se nehodí na budování obecné kondice, protože s ním nevydržíte skákat příliš dlouho. Podobně úzce zaměřené je rychlostní švihadlo, hojně využívané například v crossfitu. Začátečníkům by mělo zůstat zapovězeno, neboť s ním nelze pracovat na správné technice.

Úroveň kondice ovlivňuje délku

Správné nastavení délky švihadla je důležitým předpokladem proto, abyste skákali technicky dobře a aby vás aktivita bavila. „Když si nastavíte švihadlo příliš dlouhé, bude se vám lanko odrážet od země zpátky do nohou a budete dělat chyby. Abyste tuhle situaci zachránili, automaticky se vám rozjedou ruce do stran a také se dříve unavíte. Pokud je švihadlo naopak příliš krátké, drncá o špičky a nelze přes něj skákat efektivně,“ popisuje Tomáš Vaněček ze Švihej.cz.

Jedním chodidlem si na zemi přišlápněte švihadlo v polovině jeho délky. Lanko by přitom mělo být napnuté podél těla. Úplným začátečníkům by rukojeť švihadla měla sahat přibližně do podpaží. Pokročilejším končí na prsou. Ti nejzkušenější skokané si mohou dovolit délku končící pod prsy.

Pak už potřebujete jen dobré boty: vhodné jsou tlumené běžecké; a příjemný povrch: lepší je volit takový, který pruží, jako jsou třeba parkety, guma či tartan.

Přestože se švihadly se dají dělat různé kreativní kousky, pro začátečníky budou stěžejní dvě techniky: skákání snožmo a střídání nohou. Při jejich nácviku můžete využít zrcadla, oka kamaráda nebo se třeba natočit na video.

Při nácviku skákání snožmo se soustřeďte na co nejnižší výskok tak, aby byl pohyb co nejvíc ekonomický a efektivní. Paže jsou uvolněné podél těla a práce rukou vychází ze zápěstí. Střídání nohou je už o něco koordinačně náročnější, je třeba dát si pozor na přílišné zakopávání (viz videolekce Základní techniky skákání a následující text Švihadlo: nejčastější chyby a jak je napravit). Hlavně to v úvodu nepřežeňte ani s časem skákání, ani s intenzitou. V opačném případě si zaděláváte na bolesti holení či na zranění.

Lednová charitativní švihadlová výzva 2023

Lednová charitativní švihadlová výzva 2023

Skákejte celý leden přes švihadlo a pomozte dvěma handicapovaným holčičkám Ariance a Pavlínce. Třetí ročník výzvy probíhá ve spolupráci se spolkem Srdce na pravém místě a cíl je jasný: 1 milion korun a 100 milionů přeskoků. Více na svihej.cz.

Zdroj: Svihej.cz