Se skialpy se dostanete do opravdové přírody, na místa, kam by se člověk v zimě jinak nepodíval. Je to super relax v přírodě a odpočinek od stresu,“ vysvětluje Klára Nová, nadšená skialpinistka pracující pro ze značek na českém trhu. A není sama, loni stoupl prodej vybavení v desítkách procent. Nahrála tomu samozřejmě i pandemie koronaviru, kvůli které stály lyžařské vleky. Skialpům člověk navíc propadne vážně snadno. Může to s nimi totiž zkusit každý, kdo ovládá sjezdové lyže a má aspoň střední fyzičku. Je to vhodný doplněk k tréninku anebo způsob, jak aktivně trávit čas.

Do kopce se stoupá vlastním tempem a dolů platí to samé (jen je třeba nahoře odepnout pásy a přiobléci se). Zkušení lyžaři a skialpinisté si užívají sjezd v prašanu, ti, kdo nemají tolik zkušeností, si mohou trasu naplánovat tak, aby sjeli po sjezdovce nebo uježděné horské silnici. A dá se chodit i po poli za domem. „Pro mě byla zajímavá výzva naučit se jezdit za jakýchkoli podmínek ve volném terénu,“ dodává Klára Nová. Ale to na začátku umět nepotřebujete.

Správná výbava

Skialpové lyže vypadají na první pohled podobně jako sjezdovky. Vystoupat nahoru lyžařům pomáhají ‚tulení pásy‘, které se lepí zespodu skluznice. Na kopci se sundávají, skládají k sobě a schovávají do batůžku (anebo pod bundu).

Zdroj: Youtube

Jinak funguje také vázání. To se přizpůsobuje chůzi či sjezdu. Přední část obsahuje piny, špičaté trny, které se zakousnou do boty a drží ji. Patka vázání bývá otočná a záleží, jestli budete chodit (pak vám umožní zvedání paty bot), nebo zda plánujete sjezd (v tu chvíli se do něj zacvaknete jako do sjezdového vázání). Vázání má několik poloh, pata se dá zvednout podle sklonu stoupání. Čím prudší svah, tím vyšší podpatek.

Skialpové boty jsou lehčí než sjezdařské a mají dvě pozice – na stoupání volnější a na sjezd pevnější. Hůlky volte teleskopické – při stoupání nebo v prašanu se vám hodí si je prodloužit.

Na lyžích se ‚nechodí‘, není třeba je zvedat, ale sunou se dopředu a vždy se po nich tak trochu sklouznete. Stejně jako na běžkách se střídá pravá ruka a levá noha, část síly se při tom svěří hůlkám.

Půjčit nebo koupit?

Skialpové vybavení není levné. Počítejte s pořizovací cenou kolem třiceti tisíc. Je to ovšem investice na několik let, a také ušetříte za lyžařské permanentky. Další možností je si lyže půjčovat, i když letos v zimě už v pondělí neměli vybavení na víkend. „Pokud někdo půjde třikrát za zimu, koupě se nevyplatí,“ dodává Nová, která si sama skialpy koupila hned po druhém výletu. „Jsem z malého města a půjčování pro mě bylo nepohodlné a komplikované,“ vysvětluje svoje důvody.

Vhodné oblečení je věda

Jedná se o velmi intenzivní aerobní sport, při kterém se člověk hodně zpotí. Proto je třeba vyrážet oblečený tak, aby člověk na začátku pociťoval chlad. I když mrzne, tak jen v tričku a bundě, která dobře dýchá, velkou službu vám udělají softshellové kalhoty. Holky ocení zateplovací sukénku.

Zbytek oblečení patří do batůžku – náhradní čepice, rukavice, triko, lehká péřovka a nepromokavá gore-texová bunda. Jejich čas přijde nahoře na kopci, než začnete sjíždět. V batohu by neměly chybět ani ly žařské brýle, čelovka, termoska s teplým čajem a nějaké jídlo – energetická tyčinka, hroznový cukr, obložená houska, banán. Energii doplňujte pravidelně, aby vám ‚nedošla‘.

„Je zapotřebí mít dobře nastudovanou trasu, nepodceňovat lavinové nebezpečí, vědět, jak se bude během dne vyvíjet počasí. Pokud vyrážíte na těžší túry, v batohu nesmí chybět ‚svatá trojice‘ – lopatka, sonda, lavinový vyhledávač. A je nutné vědět, jak je správně použít,“ dodává horský vůdce Branislav ‚Gabo‘ Adamec. Také doporučuje stáhnout si aplikaci Záchranka a mít uložené číslo na místní horskou službu (akce pak bývají rychlejší). Během túry si také kontrolujte dostupnost signálu (pro případ nehody).

Kam vyrazit?

Mekkou českého skialpinismu je Pec pod Sněžkou v Krkonoších. Začátečník se tady například může vypravit po neupravené silnici na Výrovku a přitom si v klidu ‚osahat‘ lyže a všechny jejich funkce. Doporučit lze také výstup po některé ze sjezdovek – například vyjít sjezdovku Bramberk na Hnědý vrch, odtud lesem pokračovat k Lyžařské boudě na Liščí louce a sjet sjezdovkou Zahrádky dolů. A možná zde potkáte i herce Jiřího Langmajera, který v době lockdownu do skialpů zamiloval taky.

Klára Nová doporučuje také oblast Králického Sněžníku. Trasy vedou buď z lyžařského střediska Dolní Morava, nebo ze Stříbrnic. „Jde se přes chatu na Návrší na Králický Sněžník, Sušinu, ze které vedou poměrně dobré freeridy.“

Skialpy se hodí pro každého, kdo umí lyžovat a má alespoň středně dobrou fyzičku. Jakmile je zkusíte, zamilujete si je!

Zdroj: časopis Kondice, www.skitourguru.com, www.skialpuj.cz