Perfektní ovládnutí technik skákání přes švihadlo je předpokladem pro to se ve švihání posouvat co se týče počtu přeskoků nebo i rychlosti pohybu. Zároveň pak můžete navázat pokročilejšími technikami, jako jsou třeba oblíbené „crossfitové“ dvojšvihy. „Naopak to úplně nefunguje,“ podotýká Tomáš Vaněček, trenér projektu Švihej.cz. Jinými slovy: nezačínejte kupříkladu složitějšími dvojšvihy, nejprve skutečně vypilujte základ. Jedním dechem ale chce i všechny uklidnit: dělat chyby je normální a při tréninku je naseká skutečně každý. Jenže právě jen tréninkem a opakovaným drilováním se můžete posunout a chyby odstranit.

Nezapomeňte dýchat

Při skákání snožmo se snažíme o co nejnižší výskok s cílem ekonomičnosti a efektivity pohybu. Díky tomu zároveň šetříte síly a více vydržíte. „Proč profesionální sportovci provádějí výkon po tak dlouhou dobu a bez značného vyčerpání? Technika, trénink a opakování stejných pohybových vzorců pořád dokola! A stejně tak je to u skákání,“ nastiňuje Tomáš Vaněček.

Neméně důležitý je odraz ze špiček. Dopad je pak tak jemný, že není takřka slyšet. Na rozdíl od lanka „brnkajícího“ o podložku. Pokrčení v kolenou při dopadu je jen mírné, žádný velký dřep. Častou chybou je přílišné zakopávání. „Ale ze začátku to až zas tak nevadí. Vypilujete to,“ uklidňuje kouč.

Tělo je narovnané a pohled směřuje dopředu, před sebe. Řada začátečníků má tendenci očima kontrolovat dopad švihadla pod sebou a dívá se tak pod nohy.

Nezapomeňte na dýchání! „Nemusíme úplně detailně řešit, jak přesně dýchat. Extrémně důležité je dech nezadržovat. V opačném případě se brzy dostanete k tomu, že nebude moct dech popadnout, budete rudí,“ popisuje expert Tomáš Vaněček. „Ale je mi jasné, že ze začátku to je těžké, člověk se soustředí na techniku,“ dodává.

Co obě techniky – skákání snožmo i střídání nohou – spojuje, je pohyb rukou, který je stejně důležitý jako ovládání nohou. Ruce se snažte tlačit dolů, lokty jsou pokrčené a tlačte je mírně za sebe. Pohyb rukou vychází z předloktí a zápěstí. Mistrovství spočívá v uvolněnosti rukou. Dobrou cestou, jak si techniku (nejen rukou) zkontrolovat, je stoupnout si před zrcadlo.

Ten správný rytmus

Střídání nohou je o něco koordinačně náročnější, což jsem si mohla i sama vyzkoušet při nácviku techniky se švihákem Tomášem v naší videolekci. Namísto jako by běhání na místě jsem nohy zakopávala. Jinou chybou je naopak zvedání kolen vysoko.

Odraz opět vychází ze špiček, neskáčeme na celé ploše nohy. Nehrbíme se. Pozor na přílišné přenášení váhy z jedné nohy na druhou – což poznáte tak, že jste vždy příliš nakloněni nad odrazovou nohu.

Já měla asi největší problém s tím chytit ten správný rytmus. Nohy mi „jely“ rychleji než ruce. „Pohyb nohou a rukou je třeba sladit,“ říká Tomáš Vaněček. Nejlepší cestou, jak se k tomu propracovat, je začít si skákat pomalu jen nohama a bez švihadla. Za chvilku se připojí i ruce. Jakmile ovládnete tento dílčí krok, můžete si vzít obě rukojeti švihadla do jedné ruky a točit jím vedle těla – opět s cílem chytit rytmus.

Pozor, odraz je střídavě z levé a pravé nohy. Jakmile švihadlo projede nad hlavou, jedna noha je na zemi a druhou ve vzduchu.

Lednová charitativní švihadlová výzva 2023

Lednová charitativní švihadlová výzva 2023

Skákejte celý leden přes švihadlo a pomozte dvěma handicapovaným holčičkám Ariance a Pavlínce. Třetí ročník výzvy probíhá ve spolupráci se spolkem Srdce na pravém místě a cíl je jasný: 1 milion korun a 100 milionů přeskoků. Více na svihej.cz.

Zdroj: www.svihej.cz, časopis Kondice