Skoliotická křivka se totiž může zhoršit celkem rychle za krátkou dobu. A to je důvod, proč to například pediatr na dítěti nemusí poznat včas. Je tedy velmi důležité děti pravidelně sledovat doma, věnovat pozornost jejich zádům a především věnovat čas prevenci. Obzvláště s dětmi, které tráví většinu svého času sezením ve školní lavici a po škole doma u televize nebo na mobilu, bychom měli pravidelně cvičit. „Pokud dítě nosí každý den do školy nevhodný batoh a potom sedí několik hodin v lavici, má zaděláno minimálně na vadné držení těla. My jako rodiče tomu můžeme předcházet a eliminovat rizikové faktory pro vznik skoliózy. Například u batohů mám dobrou osobní zkušenost se značkou Bagmaster. Jejich batohy jsou lehké a mají všechny prvky, aby dítě nepřevažovaly dozadu. Nedostatek pohybu a dlouhodobé sezení lze ale eliminovat pouze tak, že budeme cvičit a kompenzovat jednostrannou zátěž,“ říká MUDr. Kateřina Smíšková, která se věnuje dětským pacientům se skoliózou. Jak tedy skoliózu u dětí poznat a které cvičení je vhodné už i jako prevence?


​Jak u dítěte poznat skoliózu


K určení skoliózy u dětí, nebo i u dospělých, slouží Adamsův test. Je to jednoduchý test, který si můžete udělat doma. Při tomto testu sledujeme záda dítěte v předklonu a všímáme si všech nerovností. Můžeme tak v domácím prostředí snadno zjistit, jestli má naše dítě skoliózu nebo skoliotické držení těla. Stoupneme si za dítě tak, abychom se kolmo dívali na jeho záda. Dítě stojí s nohama na šířku pánve a má uvolněné paže. Mělo by mít také holá záda, abychom zakřivení páteře dobře viděli. Nyní začne dítě pomalu sklánět dolů hlavu, hrudník a pak se obratel po obratli ohýbá v celých zádech až do hlubokého předklonu. My poté sledujeme všechny viditelné asymetrie. Může to být například rozdíl mezi levou a pravou polovinou zad, jakákoliv odchylka páteře do strany, či vyboulení na jedné polovině zad. U neskoliotické páteře bychom neměli vidět rozdíl žádný. Pokud nějaké výrazné rozdíly vidíme, je pravděpodobné, že má naše dítě minimálně vadné držení těla.


​Co dělat, když má dítě skoliózu


„Jestli jste tedy zjistili, že má vaše dítě skoliotické zakřivení páteře, není ještě důvod k obavám. Skolióza je léčitelná, a to rehabilitací, pravidelným cvičením a manuálními technikami. Je ale velmi důležité rozpoznat ji včas a začít tento problém řešit co nejdříve,“ říká MUDr. Smíšková a dodává: „Při vyšších stupních zakřivení je důležitá i spolupráce s protetikem. Například metoda tzv. Spirální stabilizace se přímo specializuje na pacienty se skoliózou a jako jediná cvičebně-rehabilitační metoda protahuje páteř směrem nahoru. Pravidelné cvičení tak pomáhá budovat svalový korzet a může skoliotickou křivku zastavit v jejím zhoršování, nebo ji dokonce výrazně zlepšit. Čím dříve tedy začnete s kompenzací, rehabilitací a cvičením, tím dříve a snadněji se dá křivka ještě napravit.“


Další postup při zjištění skoliózy je následující:

1. Najít si specializované pracoviště ortopedie

2. Nechat si zhotovit korzet

3. Zahájit rehabilitaci


Rehabilitace pak spočívá v pravidelném cvičení a manuálních technikách. S dítětem můžete buď docházet na individuální lekce, kde vám fyzioterapeut ukáže konkrétní cviky, nebo existují kurzy přímo pro rodiče s dětmi, na kterých se učí kromě cviků také manuální techniky. „Protože je ale opravdu důležité cvičit pravidelně i několikrát denně, vytvořili jsme k tomuto účelu mobilní aplikaci Spiralista, ve které jsou všechny cviky přehledně seřazené, včetně videí a detailních popisů,“ doplňuje doktorka Smíšková, která je spoluautorkou metody Spinální stabilizace.


​Stačí 15 minut denně


Cvičení Spirální stabilizace by se mělo provádět každý den (v případě skoliózy i několikrát denně) po dobu aspoň 15 minut. Na této metodě je skvělé to, že se dá cvičit prakticky kdekoliv a nezabere vám příliš mnoho času. Bolavým zádům ale výrazně uleví a hlavně si průběžně budujete svalový korzet, který je pro zdravý pohyb bez bolesti nesmírně důležitý. Proto bychom měli do našeho životního stylu zařadit pravidelný pohyb, chůzi na čerstvém vzduchu a udělat si ze cvičení každodenní rutinu.


Jak ale dodává MUDr. Smíšková, ne každý sport je pro děti a samozřejmě i pro dospělé vhodný: „Při sportovních aktivitách, kdy zatěžujeme dlouhodobě jen jednu polovinu těla - jako je například hokej, tenis, florbal nebo plavání - vznikají svalové dysbalance, které jsou rizikovým faktorem pro vznik skoliózy. Pokud už nějaký takový sport děláte a nechcete se ho vzdát, musíte tuto svalovou dysbalanci kompenzovat. A k tomu jsou právě určeny cviky Spirální stabilizace.“


Metoda Spirální stabilizace má přece jen jednu nevýhodu, a to, že cviky za vás nikdo neodcvičí. S motivací vám ale pomůže právě chytrá aplikace, kde si při tréninku můžete spustit hlasového průvodce, který vám říká, jak cvik správně provést a motivuje vás k dalšímu cvičení. Ať už tedy budete cvičit kdekoliv, důležité je udržet si pravidelnost a cvičit každý den.

Zdroj: www.smiskova.com