Jakub Bína je výrazný trenér. Má vlastní pořad, tréninkovou skupinu, své příznivce i odpůrce. Naživo je přesně takový, jak byste čekali: energický, upovídaný, bezprostřední. Jeho divoký styl si buď oblíbíte, nebo to prostě nedáte.

TVOJE TRÉNINKY JSOU DRSNÉ A ČASOVĚ NÁROČNÉ. NEJDEŠ PROTI TRENDU, KDY SE TRENÉŘI PŘEDHÁNĚJÍ V EFEKTIVNĚJŠÍCH FORMÁCH?

Ne všechny moje tréninky jsou dlouhé, samozřejmě dělám i krátké. Ale máš pravdu, že známý jsem těmi delšími. Nemyslím si, že síla člověka spočívá ve vydání velké energie za krátkou dobu. Kdyby ses chtěla rovnat s hbitými zvířaty, tak na rychlost jich člověk moc nesmázne. Lidské tělo je inteligentní a zvládne neuvěřitelné výdrže. A pokud je správně živeno a trénováno, tak je neuvěřitelně silné a dokáže vydržet obrovskou zátěž po dlouhou dobu.

Svými náročnými tréninky vracím naše tělo ke kořenům, kdy neexistovalo něco jako obezita a gaučový povaleč.

SÁM NA SOBĚ EFEKT SVÝCH TRÉNINKŮ ZKOUŠÍŠ?

Jsem osobní trenér. Když se jde běhat, tak běhám s lidmi, které trénuju, protože nechci říkat: dej si 8 km na rozklusání a potkáme se tam a tam. Prostě běžím s ním a myslím, že je to tak správně. Je super, když klient vidí, že jdete s ním a nemusí si říkat: Chtěl bych vidět tebe! U mě platí: Chceš? Uvidíš!

VĚTŠINA TRENÉRŮ ŘÍKÁ, ŽE SVOJE METODY STÁLE VYVÍJÍ. JAK TO MÁŠ TY?

Cviky se neustále ženou někam dopředu a neřekl bych, že nějaký dobrý trenér by v životě mohl plácnout něco jako: teď už vše umím a tohohle se budu držet. Já doufám, že mám maximálně jasno ve stravě a lidském těle jako takovém. Nikdy bych se neobešel bez kolegů – kvalitních trenérů a také dobrých sportovců, jejichž rad si vážím.

A CO VÝŽIVA? SNAŽÍŠ SE OVLIVŇOVAT SVOJE SVĚŘENCE I V TOMTO SMĚRU?

Absolutně! Jídlo je naše palivo a je úplně jedno, jestli cvičíme, nebo ne – jídlo je prostě základ zdravého těla. Auto vám taky pojede na přepálený olej, ale bude smrdět.

POSLEDNÍ DOBOU JSI CELKEM VIDĚT. ČÍM SI TO VYSVĚTLIT?

Je to v podstatě jednoduché: jsem frontman kapely Skyline, mám svůj pořad na Stream.cz a jsem prostě k sežrání a k nakopání do pr… v jednom (smích).

JSI CELKEM SHOWMAN.

NAKOLIK NA TO MÁ VLIV, ŽE JSI ZÁROVEŇ FRONTMANEM KAPELY SKYLINE?

Já byl takový už od malička, s tím se člověk narodí. Spíš jsem rád, že jsem se tenkrát do kapely dostal, že mě kapela bere, že tam jsou lidi, které beru jako rodinu, a že neděláme nic jen kvůli tomu, aby to byl mainstream, ale proto, že nás to baví. A naštěstí to funguje, protože na poslední desku JUNGLE, jsou super ohlasy.

Očima Lu Gregorové

TAK JAKÝ JE DOOPRAVDY?

Jakub je energická smršť. Vždycky si říkám, že hodně mluvím, ale tenhle kluk mluví asi tak desetkrát víc než já. Filozofie jeho tréninků: hodinka běh, pak klidně dvě hodinky cvičení… na něco takového nejsem zvyklá. Chvílemi mi jeho názory přijdou extrémní a pohled na svět černobílý. Tenhle můj dojem se rozplývá, když po tréninku odpočíváme u rybníka. Jakub odhazuje showmanskou masku a přesvědčuje mě, že za tím občas lehce extrémním projevem se skrývá kluk, který o věcech přemýšlí, šťourá se v nich a především se na sobě snaží všechno vyzkoušet.

„Lidské tělo je houževnaté, zvládne neuvěřitelné výdrže,“ říká Jakub Bína. Svými náročnými tréninky vrací tělo ke kořenům.

Zdroj:
časopis Kondice 8/2016