Nejspíš právě v těchto dnech přemýšlíte o svém běžeckém cíli na nadcházející rok. Třeba uběhnout půlmaraton. A v hlavě se vám už honí myšlenky, jak jej dosáhnete. Jste odhodláni zatnout zuby a naběhat stovky kilometrů. Zbrzděte. I tady platí, že méně znamená více. Slevte ze své kilometráže, protože jen tudy cesta nevede. Je třeba si uvědomit, že kondice a výkonnost nerostou ani tak při samotném tréninku, jako při následných regeneračních aktivitách, kdy si tělo natrénované „ukládá“. Ještě důležitějším aspektem je, že eliminujete riziko zranění, přetížení a únavy.

Změňte nastavení hlavy. Skvělou pomůckou je přistoupit na to, že regenerace není výsadou profesionálů, ale tvoří nedílnou součást přípravy. Pokud disponujete tréninkovým plánem, nebo si alespoň své aktivity plánujete – třeba na týden dopředu, nakládejte tak i s odpočinkem. Podobně jako si k pondělí poznamenáte sedmikilometrový fartlek, v úterý budete počítat třeba s plaváním a v neděli se zcela volným dnem nebo saunou. Zároveň nezatracujte každodenní drobnosti, které dotáhnou vaši snahu k dokonalosti – válcování a protahování, stravu a spánek.

Odpočinek není pasivita

„Běhání je pro lidi opojné, pustí se do něj, zvyknou si na příjemné endorfiny a zvyšují dávky. Jenže po třech čtyřech měsících je začnou bolet úpony, šlachy a svaly,“ popisuje fyzioterapeut Petr Šifta, který je vedoucím Centra sportovní medicíny při Technické univerzitě v Liberci, na níž rovněž vyučuje, stejně jako na katedře anatomie a biomechaniky na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Na vině bývá chybějící regenerace. „Lidé mají pocit, že regeneraci ke svému sportování nepotřebují, berou ji jako něco pasivního. Vidí soupeře nebo kamaráda odpočívat a myslí si, že když si sami v tu chvíli ještě naloží, budou mít navrch. Opak je ovšem pravdou. Regenerace je velmi důležitá,“ dodává odborník.

Čím jste starší, tím větší pozornost byste odpočinku měli věnovat. Vyplatí se naučit se naslouchat signálům svého těla. Mějte v diáři alespoň jeden den absolutního volna. Střídejte a kombinujte sporty, abyste předešli jednostrannému přetížení. Běžte si někdy zaběhat jen tak bez hodinek, neřešte tempo ani vzdálenost, jen si užívejte okamžiku.

Zdroj: Magazín Kondice, www.petrsifta.cz