Zabloudili jsme. Místo v městečku St. Magdalena jsme se po třech kilometrech v sedle kola a prudkém stoupání ocitli zpět u našeho hotelu. Vzdávám se navigování a rozhodujeme se, že pojedeme cestou necestou, kam nás instinkt dovede. A tak v zádech necháváme malebné městečko Bad Waltersdorf a míříme do kopců nad ním. Začíná podzim, chvíle, kdy místní sklízí víno, stromy v sadech jsou obsypané jablíčky a z nekonečných lánů mizí oranžové dýně.

Zdroj: Youtube

Je dobré občas zabloudit. Sice se teď trochu sporadicky držíme trasy s názvem Lucullus, ale děláme odbočky, hledáme krásné výhledy a když uvidím šipku ke statku Hofgenuss, jedeme se tam podívat. Na dvoře zrovna parkuje mladý farmář Friedrich Lang a z auta vytahuje láhev nejlepšího broskvového džusu. Chutná nepřekonatelně, stejně jako jeho dýňový olej. Později se dozvídáme, že je ověnčený mnoha oceněními.

Odtud se pomalu začínáme vracet do hotelu, ale chce to aspoň ještě jednu zastávku. Chtěli jsme původně na kafe, ale místo toho zapadneme do Buschenschanku Thaler (v překladu taková prima hospoda, kde si můžete dát chleba se sádlem a cibulí, paštikou, wurst salat a k tomu víno z místního vinařství). Já jsem se zamilovala do savignonu, kamarádi do ryzlinku a červeného zweigeltu. Radost nám udělal i jejich růžový sekt s názvem Thaler.

Dalšími typickými odrůdami, které se na zdejších vinicích uprostřed Štýrska pěstují, jsou vlašský ryzlink, morillon, tramín a schilcher.

Štýrská ajurvéda

Nakonec jsme našlapali 15 kilometrů, dost na to, abychom si zasloužili naložit se do místních termálních pramenů. Vyvěrají z hloubky 1200 metrů, byly objeveny až v sedmdesátých letech a prospívají pokožce, uvolňují svaly, dělají dobře revmatikům a posilují imunitu.

Vlastně mě ani nijak zvlášť nepřekvapilo, že si tohle malebné místo vybrala Christina Mauracher pro svůj ajurvédský hotel Ayurveda Resort Mandira. "Tady se vše krásně potkává. Termální voda, krásné místo a kvalitní potraviny od místních farmářů."

K ajurvédě, 5000 let starému celostnímu přístupu k životu, ji přivedla její maminka, Christine se jí věnovala téměř od malička a získala titul Master of Science in Ayurveda Medizin. "Praktikujeme ajurvédu, která vychází z klasické nauky o životě, ale je přizpůsobena požadavkům a potřebám evropského světa," vysvětluje.

Její slova doplňuje Malini Häuselmaier, 64letá psychoterapeutka, která v rezortu pracuje a s Christinou píše knihy o ajurvédě. "Alkohol, cigarety, kafe nejsou špatné. Můžete si je dopřát, užít si skleničku s přáteli k dobrému jídlu, anebo si dát cigaretu po návratu z práce, ale musíte s nimi nakládat umírněně. Užít si je. Zneužívání těchto věcí je ale špatné a škodí vám," dodává Indka, která se v 25 letech přestěhovala do Rakouska, kde má psychoterapeutickou praxi, do které začleňuje prvky z ajurvédy. Do Indie se každý rok vrací za studiem, protože ajurvédu "není možné obsáhnout za jeden život."

To jsme ani v plánu neměli, ale nasávali jsme ji plnými doušky: nejen v termálním bazénu či přilehlých saunách, při zdravé a chutné stravě a se skleničkou místních vín, ale také například při proceduře Širodhara. Při této několik tisíc let staré léčebné metodě teče tenkým pramínkem tekutina (nejčastěji teplý bylinný olej) ze speciální nádoby na čelo. Jedná se o jednu z omlazovacích a pročišťovacích procedur sloužící jako podpůrná léčba mnoha nemocí. Anebo k odbourání stresu. Jak dlouho to trvalo neřeknu, ani to zpětně nedokážu popsat. Snad stačí prozradit, že něco tak povznášejícího jen tak nezažijete.

Ze Štýrska jsme se vraceli odpočinutí, ale také s plným autem dýní, vína a dýňového oleje, abychom si tenhle výlet mohli doma připomínat ještě dlouho.

Zdroj: Autorská reportáž