Proč je hluboký stabilizační systém páteře důležitý?

Hluboké stabilizační svalstvo páteře, HSSP, je oporou pro celý kosterní systém. Podceníte jeho význam a okamžitě na sebe upozorní – vyhřezlou ploténkou, inkontinencí, špatně prokrvujícími se končetinami, bolestmi hlavy či migrénami a spoustou dalších neduhů. Pokud máte bolesti zad, možná vám v akutním případě pomůže vhodná masáž, ale problém vám masérovo úsilí dlouhodobě nevyřeší. Svaly kolem páteře potřebují posílit právě proto, aby držely jednotlivé obratle ve vhodné poloze. Tuto práci za vás neudělá nikdo jiný než vy, ideálně v doprovodu dobrého trenéra.

Kdo stojí za Pilatesovou metodou?

Za touto metodou cvičení stojí muž jménem Joseph Hubertus Pilates, Němec, který se narodil ve 2. polovině 19. století. Možná to bylo právě jeho neduživé dětství, které ho naučilo na jedné straně bojovat a na straně druhé uvědoměle pracovat se svým tělem. Sám Pilates se věnoval józe, gymnastice a boxu, v mnohém ve své koncepci cvičení z jógy vychází. Především tedy v naprosté kontrole mysli při cvičení a koncentraci.

Komu pomohla metoda jako první?

Za první světové války Pilates působil jako ošetřovatel zraněných vojáků, kteří byli upoutáni na lůžko. Vyvinul pro ně takovou formu cvičení, která jim umožnila zotavit se a postavit se na nohy – zpevněním HSSP. K tomu nepotřeboval více než samotnou postel a pár jednoduchých pomůcek jako per z postelí, poličky nebo židle. Své cvičení zaměřoval především na posílení středu těla, protahování a posílení končetin a páteře. Měl takový úspěch, že byl požádán, aby trénoval nejelitnější jednotku britské armády. Trénoval i známé sportovce a po emigraci do USA, kde si založil vlastní studio, jeho trenérství využívali především tanečníci. Pilatesova metoda je v dnešní době předmětem zkoumání fyzioterapeutů z celého světa, kteří ji soustavně vylepšují a vřele doporučují všem bez rozdílu věku a pohlaví.

V čem je pro mě Pilatesova metoda volba číslo jedna v práci s tělem?

Pilatesova metoda přináší spojení protažení z jógových cvičení s posílením celého svalstva těla. Jedná se o cvičení založené na rovnováze a harmonii a svým působením vyrovnává svalové dysbalance – projevy nerovnováhy. Tím celostně uzdravuje. Pilatesova metoda cvičení nejenže posiluje rovnoměrně svalstvo celého těla, zároveň ho i protahuje tak, aby svaly byly pružné, dlouhé, a tedy štíhlé.

Střed je základ

Pilatesova metoda si klade za cíl posílení středu těla, tzv. powerhouse (břišní svaly) a zádové svaly, díky kterému si osvojíme zdravý a správný postoj těla, který pomáhá eliminovat bolesti zad. Až sekundárně se zaměřuje na ostatní svalstvo těla, především tedy končetiny. Zprvu je třeba si osvojit základní principy cvičení a teprve při správném dodržování těchto principů můžeme pokročit k posilování. Lidé cvičící pravidelně Pilatesovu metodu se cítí fyzicky i duševně fit, neboť tělo i mysl jsou propojeny. S postupující pravidelnou praxí se cvičenci zbavují bolestí svalů a kloubů a odměnou jim je vyrýsované a štíhlé tělo, pevné ve svém středu.

Je Pilatesova metoda skutečně jen pro ženy a myslíte si, že se při něm nezapotíte?

Mí klienti za dvanáct let praxe pohybu se mnou pochopili, že cvičení Pilatesovy metody rozhodně není sladkým nicneděláním. Právě naopak. Zdání může klamat. Byť se cvičí v pomalejším tempu, můžete se pěkně zapotit. Pomalé tempo je záměrné, protože pohyb je vědomý – hlídáte si správnou techniku v souladu s dechem. Tělo se však zahřívá od svého středu, kde pocítíte svůj vnitřní plamen. To vám garantuji.

A jak se ke cvičení staví muži?

Nejprve ke mně skutečně chodily převážně ženy. Stále jsem však poslouchala příběhy, kdy jejich protějškům, včetně celoživotních sportovců, ustřelila záda, vyhřezla se ploténka, cokoli… Nehledě na to, že muži obecně mají daleko k flexibilitě… Není se čemu divit s ohledem na běžnou praxi sportovních klubů a kroužků pro děti… A tak jsem otevřela kurz jógapilates pouze pro muže. Tedy uzavřenou mužskou skupinu. Okamžitě naplnila své kapacity. Fungujeme již čtvrtým rokem a ohlasy jsou úžasné. Jsem ráda, že se muži otevřeli i tomuto stylu cvičení, a jsem vděčná, když za mnou chodí se slovy poděkování nejen za stav svých zad. Občas slýchávám: „Takovou dřinu jsem dlouho nezažil!“ A odchází s naprosto propoceným trikem. A mně nezbývá než se pousmát nad domněnkami, které stále vládnou většinové společnosti…

Zdroj: light-soul.eu