Při desetikilometrovém běhu učiní běžec průměrného vzrůstu přibližně 6 500 kroků, což v přepočtu k jeho hmotnosti představuje 500 až 750 tun zátěže na jednu nohu, uvádí Velká kniha běhání, odborníků Aleše Tvrzníka a Davida Gerycha. A každý si uvažme, kolikrát týdně chodíme běhat…

Ani ortopedi nevidí nekompenzované běhání příliš rádi. „Dnes je běhání velmi rozšířené, levné, stačí si koupit boty a jít. To mu ale i dává určitou nebezpečnost. Z ortopedického pohledu není běh kvůli množství dopadů ideálním sportem,“ říká Miloš Barna ml., ortoped z FN Motol a kliniky Barna Medical.

Je vhodné, co nejvíce omezit běhání po asfaltu, vyhledávat šotolinové cesty a lesní traily – takový nerovný povrch je zároveň pro nohy stimulační a zároveň plní funkci zpevňujícího a posilovacího cvičení. „Pozor by si tu měli dávat snad jen lidi s nějakou vrozenou nestabilitu nebo laxitou (volností, pozn. red.) vazů,“ podotýká Barna. S tím souvisí i volba vhodné obuvi.

Další věc je pracovat na technice – zejména kadenci běhu. Cítit se při běhu uvolněně, nebýt v křeči.

Plavání a kolo podpoří i běžecký výkon

Barnovi přijde ideální kombinace triatlonových disciplín – doplňovat běhání cyklistikou a plaváním. „V rámci triatlonu představuje běhání jen třetinu zátěže, takže se dá jednostranné zatížení kloubů docela slušně kompenzovat,“ říká. Plavání a kolo považuje za nejzdravější sporty, pokud jsou provozovány správně. „Kolo musí být seřízené tak, aby člověk nepřetěžoval meziobratlové ploténky v krční páteři, lokty, ale ani kolena. Z plaveckých stylů pacientům doporučuji kraul nebo znak. Málokdo plave prsa technicky dobře, takže opět dochází k namáhání krční páteře. Kvůli rotačním pohybům v kolenou je nedoporučujeme ani po rekonstrukčních operacích kolenních kloubů,“ popisuje lékař, který je sám nadšeným triatlonistou a aktuálně má za sebou náročný ironmanský závod. Může tak mluvit z vlastní zkušenosti. „I u běhání platí, že méně je někdy více. Člověk chce naběhat velké objemy, ale sám na sobě vnímám, že když k tomu jezdím na kole a hodně plavu, že i v běhu se úměrně zlepšuji a nemusím si drancovat klouby někde na asfaltce,“ nastiňuje Miloš Barna.

Koneckonců i plavání dokáže být pěkná makačka. Přesto se při něm zdržujete v aerobním pásmu a posilujete vytrvalost. Zároveň dochází ke zpevňování středu těla a břicha. Nezanedbatelný je pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a dýchání, s nímž běžci mívají problém. Budete otužilejší, zároveň vodní tlak působí jako masáž. Vedle toho má plavání blahodárné účinky na psychiku, příjemně vás zrelaxuje.

V zimě lze cyklistiku nahradit běžkami. Běžkování se řadí mezi nejzdravější a vůči pohybovému aparátu poměrně šetrné sporty, protože se kloužete po lyžích. Navíc pracuje svalstvo celého těla, kromě nohou se významně zapojují paže, břišní svaly i záda. Rozvíjíte koordinaci a rovnováhu a samozřejmě opět také vytrvalost.

V chladných měsících představují skvělý doplněk posilovací lekce či jóga.

Zdroje: www.barnamedical.cz, Kondice.cz