Nastupuje babí léto a s ním brzy přijdou chladnější dny, které si budou žádat nejednu vrstvu navíc. Vybrat tu správnou však není jen tak. Oblékání do podzimních plískanic je věda, jejíž poznání vám ovšem ušetří spoustu nepříjemností. Buďte připraveni a naučte se v předstihu, proč je vlastně vrstvení tak důležité?

Je to nejlepší způsob, jak zajistit, aby vám nebyla ani zima, ani horko. Během aktivity totiž dochází ke změnám tempa, a tedy i schopnosti organismu produkovat teplo a zahřát se. Na stav těla proto musíme mít okamžitou odpověď v podobě oděvu. Pokud tedy ve svých outdoorových aktivitách neplánujete polevit ani na podzim, ve vašem šatníku by rozhodně neměly chybět svršky ze speciálních funkčních materiálů.

Absolutním základem je první vrstva, která má za úkol efektivně transportovat pot od kůže na vnější stranu oblečení, odkud ho přesouvá do druhé vrstvy. Cílem druhé vrstvy je zajistit tepelnou izolaci a odvést pot do okolního prostředí, případně do vrstvy další. Třetí, vnější vrstva je pak jakýmsi ochranným štítem proti živlům. Sportovci na ni kladou nejvyšší nároky, jelikož je chrání před deštěm, větrem nebo chladem. Zároveň zajišťuje finální odvod potu a přebytečného tepla ze spodních vrstev. Tímto vytváříme takzvaný cibulový systém, jinými slovy více tenkých vrstev na sobě, které zahřejí více než jedna silná. Důvodem jsou vzduchové kapsy mezi vrstvami, které slouží jako izolant. Aby však tento princip fungoval, je nutné vybrat správný materiál.

Mezi základní typy patří materiály přírodní a syntetické a každý z nich má jiné výhody. Syntetická vlákna vynikají schopností účinně odvádět pot a zároveň jsou extrémně rychleschnoucí. Vhodnější jsou proto na intenzivnější sportovní aktivity. Přírodní vlákna zase výborně hřejí a po propocení nezapáchají, schnou však pomaleji,“ vysvětluje Vít Šerý, prodejce značky Craft.

Šikovný polyester

Nejpoužívanějším umělým materiálem je polyester. Ten získal v posledních letech špatnou pověst jakožto materiál, který nedýchá a ve kterém se člověk hned zpotí. Ovšem není polyester jako polyester. Někteří výrobci používají laciný a nekvalitní, který skutečně může zanechat nepříjemný dojem. Sportovní vybavení z kvalitního polyesteru je však nejen příjemné, ale především velice rychle schne. A to je přesně to, co potřebujete.

Další umělý materiál s dobrou výhřevností je vata. Ta se používá jako ekonomičtější náhrada peří, a to zejména u produktů, které se zaměřují na poměr cena/výkon. Její výhřevnost je však o poznání menší. Co se týče přírodních materiálů, tím nejpoužívanějším je bezesporu vlna. Díky své hřejivosti je doporučována na nízkofrekvenční aktivity ve velmi chladných podmínkách, kdy tělo nevytváří moc tepla.

Velkou popularitu, zejména v posledních letech, si získala speciální vlna merino. Kromě toho, že v horku chladí a v zimě hřeje, zabraňuje také rozkladu bakterií z potu, což zamezuje vzniku zápachu. Je oblíbeným materiálem především trekkerů, kteří chodí dva týdny po horách a snaží se ušetřit co nejvíce místa i váhy v batohu.

Neopomenutelným přírodním materiálem je peří. Používá se nejčastěji jako výplň bund, jelikož má perfektní výhřevnost a zároveň dobře odvádí pot od těla. Ale pozor! Nesmí zmoknout. Jakmile je péřová bunda mokrá, zcela ztrácí své hřejivé vlastnosti.

Přírodním materiálem je i bavlna, ta je ale pro intenzivní sport naopak zcela nevhodná. Je sice velice pohodlná a dokáže příjemně zahřát, ale pokud se namočí, opravdu pomalu schne. Když tedy bavlněné tričko propotíte, zůstane dlouho mokré, což je nejen nepříjemné, ale ze zdravotního hlediska i nebezpečné. Když se navíc přidá vítr, malér je na světě.

Cibule ve vaší režii

Na závěr je potřeba si uvědomit, že univerzální šablona vrstvení, jež by pasovala na každého a pro každou situaci, neexistuje. Při výběru outfitu je proto nutné vzít v úvahu nejen osobní preference a potřeby, ale zejména intenzitu pohybu, kterou plánujeme při dané sportovní aktivitě vyvíjet. Zdaleka ne vždy totiž člověk opravdu potřebuje všechny vrstvy, které jsme zmínili výše.

„Nemá význam se v průběhu akce desetkrát převlékat. Já osobně mám asi tři základní kombinace a s tím si vystačím. Pokud mám před sebou krátkou aktivitu ve vysoké intenzitě a můžu se pak převléct, preferuji syntetiku. Pokud ale jdu na dlouhou expedici v Alpách či jiných horách a budu se pohybovat v nižší intenzitě, pak jedině merino. Nemám problém ani s kombinací obou materiálů – spodní vrstva tenká syntetika, vrchní merino,“ popisuje své zkušenosti profesionální horský vůdce Branislav Adamec.

A co je při pohybu v horách podle něj nejklíčovější? „Vždy mít s sebou jednu náhradní vrstvu pro případ zranění. Anebo minimálně alufolii. Podchlazení ve spojení se zraněním může být velký problém,“ nabádá k opatrnosti.

Do každého počasí

CYKLISTIKA

Oblékání na kolo není radno v chladných měsících podceňovat. Změnám teplot je proto potřeba přizpůsobit i cyklistický šatník. Kromě správného funkčního prádla je nezbytná i větruodolná vesta nebo bunda. Tu je možné jednoduše složit do zadní kapsy dresu, brašny nebo do batohu. Kalhoty by měly být ze silnějšího materiálu, aby udržely kolena v teple. Velice choulostivé na chlad jsou periferní části těla. Na hlavě prochladnete nejdříve. Proto je dobré myslet na šátek nebo čepici. Šátky tunelového typu mají tu výhodu, že je můžete použít jak na krk, tak místo čepice.

INLINE

Vrstvení oblečení cibulovým systémem je výhodné i při bruslení. Velmi však záleží na intenzitě. Pokud plánujete rychlou jízdu stylem Sáblíková, vrstev postačí méně, jestliže jste spíše rozvážnější jezdec, vrstva navíc bude víc než vhodná. Důležitým doplňkem jsou také ponožky, které by měly končit pár centimetrů nad botou, aby nedošlo k oděrkám. Měly by také dobře sedět na noze, aby se při pohybu v botě nepřehnuly a nedocházelo k tvorbě nepříjemných otlaků.

TURISTIKA

Během turistiky je vhodné držet se tří základních vrstev – spodní, izolační a vrchní. Pokud však šlapeme do kopce, tělo se zahřívá, a tudíž je dobré některý ze svršků sundat. Místo čepice postačí čelenka. Na vrcholu se buď převlékněte do suchého, pokud ho máte s sebou v batohu, anebo na sebe navlékněte větruvzdorné izolační svršky, abyste zabránili prochladnutí. Jestliže fouká, lehkou čelenku by měla vystřídat teplá čepice. Hlava je k prochladnutí nejnáchylnější.

BĚŽKY

Jízda na běžkách je fyzicky poměrně náročná aktivita, při níž se lyžař zahřívá a potí, zároveň ovšem probíhá za nízkých okolních teplot, kdy navíc hrozí sněžení a vítr. Z toho důvodu musí být oblečení nepromokavé, větruvzdorné a zároveň dostatečně prodyšné a schopné odvádět pot od těla. Zapomínat byste neměli ani na kvalitní rukavice a čelenku či čepici.

BĚH

Při aktivitách ve vysoké intenzitě platí pravidlo, že méně je více. Pokud byste se na běh nabalili jako pumpy, hrozilo by vám přehřátí, které byste automaticky řešili odkládáním vrstev, což by vedlo akorát k prochladnutí organismu. Jako první vrstvu proto oblékněte funkční triko s krátkým či dlouhým rukávem, na něj lehčí mikinu taktéž z funkčního materiálu, a bude-li chladněji nebo pršet, ještě větrovku či nepromokavou bundu. Čelo zakryjte čelenkou, krk šátkem. Na nohy navlékněte legíny, podle teploty tříčtvrteční nebo dlouhé.

Jak o oblečení pečovat?

Aby si sportovní oblečení zachovalo svoji funkčnost, je třeba náležitě se o něj starat.

„Na sportovní věci doporučuji nepoužívat aviváž. Mohla by vlákno narušit a snížit tak jeho funkčnost. Je také vhodné zaměřit se pouze na ty prací prostředky, které jsou určené přímo na praní sportovního prádla,“ upozorňuje Vít Šerý z Craftu. A také pozor na mechanické poškození. Například kontakt se suchým zipem může být obzvlášť pro syntetická vlákna fatální.

Zdroj:
časopis Kondice 10/2020