Na začátek se hodí říct, že ani sychravé počasí či dokonce příchod prvního sněhu není důvodem k tomu přestat docela běhat. Skutečně platí klišé o tom, že neexistuje špatného počasí jen špatně oblečeného běžce. Naopak, zima je skvělou příležitostí, jak naběhat kilometry – objemy a pracovat tak na své obecné vytrvalosti, na níž pak lze na jaře stavět.

Doteď se běhalo, ještě září a říjen přináší celou řadu krásných závodů. Nejspíš jste nabuzeni v běhání neustávat, cítíte se dobře. Tak proč vám tu vnucujeme nějakou pauzu? Odpočinek je stejně důležitý jako zátěž.

V běžeckých kruzích se tomu říká přechodné období. Zpravidla se jedná o dva až čtyři týdny (doporučuji onu delší variantu), kdy by se běh měl cíleně odsunout na druhou kolej. Pro rekreační běžce má největší smysl právě na sklonku podzimu, kdy záplavě závodů odzvonilo, zatímco na nabíhání pomalých kilometrů je ještě čas. Čili říjen až polovina prosince se jeví jako ideální doba.

Nic vám neuteče. Naopak získáte benefity pro tělo i hlavu. Vyhnete se přetížení nebo i tomu, že vás běh jednoduše přestane bavit.

Chuť znovu začít

Přechodné období je časem regenerace těla i hlavy, (do)léčení zranění a bolístek, prostorem pro zhodnocení uplynulé sezóny (co se povedlo a co nikoliv) a zároveň stanovení si cílů na tu novou (vytipujte si závody, kterých se chcete zúčastnit, zvýrazněte si ty důležité).

Neznamená to celý měsíc proležet na gauči. Přišel čas na aktivity, na něž se po celý rok pro samé běhání času nedostávalo. Lze zkoušet nové sporty, udělat si čas na přátele, které jste dlouho neviděli. Věnujte se kvalitnímu strečinku, otestujte běžeckou jógu, skočte si zaplavat, do sauny, na masáž – bylo by hezké všechny tyto aktivity zvládat pravidelně zařazovat i během roku, bohužel realita bývá často jinde, nejsme profi sportovci. Takže teď je čas!

Zaběhat si můžete jít kdykoliv zkrátka jen proto, že na to máte chuť a že vás to baví. Že si u toho vyčistíte mysl od práce a bez tlaku na to, že musíte honit kilometry, protože se připravujete na půlmaraton. Ne proto, že to je napsané v tréninkovém plánu.

Čím víc se bude začátek nového běžeckého – tzv. přípravného – období přibližovat, tím spíš je žádoucí kratší běhy zařazovat. Ale ne zcela nezbytné. Dejte na svůj pocit.

Na konci několikatýdenní pauzy byste se měli cítit odpočatí s přílivem čerstvé energie a hlavně chutí a odhodláním do nového běhání. Podle toho poznáte, že jste i poslední fázi běžeckého roku úspěšně zvládli.

Zdroj: magazín Kondice