Místo jedné vrstvy oblékněte dvě

Místo obvyklé jedné vrstvy si dejte dvě. Když neprší, stačí tričko s dlouhým rukávem a přes něj ještě jedno s krátkým nebo tenká vesta. Pokud prší, zvolte lehkou bundu. V oblékání platí pravidlo obléct se tak, jako by bylo o deset stupňů více, než kolik ukazuje venkovní teploměr. Nezapomeňte na kšiltovku nebo čelenku, chránit si hlavu je důležité. Běháte-li večer na neosvětlených místech, nezapomeňte si vzít čelovku. Ocitnete-li se na silnici, je kvůli vaší bezpečnosti reflexní oblečení podmínkou.

Pořiďte si správné boty

Zatímco pro začínajícího běžce není až tak důležité oblečení (hlavní je, aby bylo pohodlné), do běžeckých bot se vyplatí trochu investovat. Nemusíte hned vybírat boty za pět tisíc. Nějaké slušnější vhodné pro začátečníky pořídíte už zhruba za třetinovou cenu, zvláště pokud využijete podzimní slevy. Důležité je, aby vám byly pohodlné hned od prvního obutí (dostatečně široké i velké).Ve špičce byste měla mít centimetr místa a podrážka by neměla být příliš tvrdá. Zamyslete se nad tím, jestli budete běhat spíš v lese nebo po silnici. Aby vám to neklouzalo, budete v přírodě nějaký vzorek na podrážce potřebovat. Plánejete-li běhat i přes zimu, vyplatí se boty s goretexovou membránou, která vám udrží nohy v suchu a v teple. Nejlépe vám s výběrem toho správného obutí poradí v běžeckých speciálkách.

Začátky nevyžadují speciality

Mnoho lidí má tendenci spolu s každým sportováním začít řešit i jídlo a doplňky stravy. Pokud nejíte nezdravě, věřte, že s běžeckými začátky žádné velké úpravy dělat nemusíte. Pozorujte svoje tělo a pocity a ujasněte si, jestli se vám lépe běhá ráno nebo odpoledne po práci. Uvidíte, jestli jste schopná po ránu běžet nalačno nebo jestli potřebujete zakousnout aspoň banán, případně vám více vyhovuje jít si zaběhat dvě hodiny po hlavním jídle. A snažte se nastavení svého těla vyjít vstříc.Před běháním volte lehčí, lépe stravitelná jídla, abyste nebyla v diskomfortu. Spíš než na jídlo je důležité i na podzim myslet na pitný režim, ačkoli třeba nebudete pociťovat žízeň. Přesto nezapomeňte po každém běhání doplnit tekutiny. Před studenou vodou dejte přednost té vlažné, napijete se jí s větší chutí. V podzimním období dbejte na dostatek zeleniny a ovoce a nezapomeňte na vitamin D, kterého máme v našich zeměpisných šířkách nedostatek.

Nepřestávejte běhat ani v zimě

Zkuste běhání nepřerušit ani v zimě, sbírejte ‚pomalé‘ kilometry a budujte vytrvalost. Pokud vydržíte, uděláte si malého fóra na Vánoce. Období, kdy většina z nás bojuje s pohodlností a s pár kily navíc, využijte pro sebe. S běháním v pohodě přežijete i svátky. Nemusíte si tak dávat novoroční předsevzetí a na jaře budete o několik kroků dál než vaše věčně začínající kamarádky. A to za to stojí.

Zdroj: www.dejzmenu.cz