„Vypotit“ bacily

Často slýcháme, že je potřeba bacily z těla vypotit, mnozí z nás si toto převezmou tak, že je vhodné jít na trénink, do kterého je nutné dát maximum a bacily z těla vypotíme, ovšem sportovní trénink je pro naše tělo vysoká zátěž, kterou oslabené tělo viry neustojí a často nemoci daleko více podlehne. Velmi záleží na tom, jaká nemoc s o vás pokouší a v jaké míře, ale doporučuji se tréninku vyhnout a raději viry vypotit pod peřinou v posteli s šálkem bylinného čaje s medem.

A co se děje při intenzivním tréninku?

Při náročném tréninku dochází k úbytku imunitních buněk a to i po tréninku (cca další tři dny máme oslabenější organismus) a zároveň dochází k zvyšování hormonu kortizolu, který patří mezi stresové hormony a z hlediska diety či budování svalové hmoty je důležité držet hladinu tohoto hormonu nízkou. Oslabené tělo se pod fyzickým nátlakem dehydruje a přestane ovládat termoregulaci, proto často dochází k zvýšené tělesné teplotě.

Kdy cvičit a kdy naopak trénink vynechat?

Pokud máte lehkou bolest v krku, mírné nachlazení a tu a tam zakašlete, možná nepředvedete v posilovně ty největší výkony ani nezvednete své osobní rekordy (takzvaná PR, v překladu „personal records“), ale trénink v tomto případě není nutné zcela vynechat, jen je vhodné zvolnit, snížit intenzitu zátěže a necvičit do vyčerpání.

Pokud máte ovšem zvýšenou tělesnou teplotu, silný kašel, bolesti hlavy či žaludku, je vhodné trénink zcela vynechat a nemoc vyléčit doma a na trénink zavítat až v plné síle. Po nemoci doporučuji zařadit opět jeden až dva lehčí tréninky a na zátěž tělo pomalu adaptovat. Odpočinek Vašemu tělu jen prospěje a nemusíte se obávat ztráty svalové hmoty, existuje svalová paměť, která opravdu funguje.

Zdroj:

www.gymbeam.cz