Při pořizování koloběžky si nejprve ujasněte, kde se zamýšlíte pohybovat.

Plánujete jezdit na výlety a zasportovat si, toužíte závodit, nebo hledáte dopravní prostředek do města, s nímž po cestě z práce odvezete nákup? Druhou proměnnou bude představovat cena.

TREKOVÉ PLÁŠTĚ PRO ZAČÁTEČNÍKY

Poměrně univerzální model je podle Vaška silniční koloběžka, která si poradí i s šotolinou.

Do ryzího terénu se na koloběžce pouštějí spíše ostřílení jezdci, ostatní z něj mají respekt, přece jen to už chce více zručnosti. Začátečníci preferují trekové pláště, které jsou stabilnější a eliminují strach, že se člověk někde zasekne.

Úzké silniční pláště ovšem sviští rychleji.

VÝŠKA STUPÁTKA, VELIKOST KOL

U pokročilejších koloběžek lze stupátko nastavit do dvou výšek. Na nižší verzi se méně nadřete a skvěle padnou na asfaltové cyklostezky a silnice. Oproti tomu vyvýšené stupátko nebude škrtat o nástrahy lehkého terénu.

Větší kola budou příjemnější na delší výlet, tolik se neunavíte. Koloběžka s menšími koly je obratnější a hodí se do města. Širší balonové pláště tu jsou pak stabilnější a lépe si poradí s kočičími hlavami a tramvajovými kolejemi.

Zároveň kvalitněji tlumí nárazy. Městská varianta bývá lehká, opatřená košíkem na malé zavazadlo nebo nákup a zvonkem. Coby dopravní prostředek do ulic má výhodu v tom, že odpadá nepříjemné slézání.

KOLIK BUDE STÁT?

Pro slušný model si připravte několik tisíc korun, vynikající stroj podle Vaška pořídíte za 13 500 korun. „Ale Češi jsou národem kutilů, hodně prodáváme jen samotné rámy a lidé si koloběžku dostaví,“ podotýká Vašek Liška, který je zároveň součástí týmu výhradního dovozce koloběžek Kickbike do ČR.

ZÁVODY NEVÁŽNĚ

V Česku funguje nejstarší koloběžková liga, letos slaví už 50 let. Zúčastnit se může každý, stačí jen vzít koloběžku a postavit se na startovní čáru. Soutěží se v několika věkových kategoriích. Zpravidla se koná pět nebo šest závodních víkendů, přičemž v sobotu se jede dlouhý závod na 21 a více kilometrů (až maraton), v neděli rychlostní.

Víkendový formát zároveň utužuje komunitu.

Podle Vaška je divácky nejatraktivnějším závodem štafeta na 20 minut pro tříčlenná družstva, kdy se po 1 km mění koloběžka. Jednak se jedná o náročný intervalový trénink, jednak ale při předání v té rychlosti vznikají komické a napínavé situace.

Zdroj:
Časopis Kondice 8/2018