Další epizodu podcastu Kondice, si pusťte TADY:
Pokud chceme přes zimu trénovat, zůstat zdraví a neztloustnout, měli bychom si dát pozor na pár věcí, které by nám trénování mohly značně znepříjemnit. Patří sem nadměrné holdování alkoholickým nápojům i vánočních dobrot nebo nesprávné oblečení, když jdeme trénovat.
Na co bychom si podle Marcely Joglové měly dát v zimních měsících pozor?
Na alkohol
Popíjení alkoholických nápojů ve vánočním a silvestrovském čase má u nás hlubokou tradici. Jestliže se v období závodů celkem držíme, máme možná pocit, že bychom si pár skleniček, koktejlů, panáků nebo piv právě teď zasloužili. Jak to vidí s popíjením alkoholu Marcela Joglová? "Za mě alkohol k výkonnostnímu sportování nepatří. Například trénink po flámu má nulový efekt, protože první, co tělo, resp. játra musí odbourat je alkohol, který naše tělo považuje za toxin. Takže játra místo toho, aby nám poskytli jaterní glykogen, který je současně se svalovým glykogenem zdrojem energie pro sport, jsou zaměstnány odbouráváním alkoholu. K tomu je trénink v tomto stavu nesmírnou zátěží pro srdce. Konzumací alkoholu navíc získáváme prázdné kalorie a absolutně si brzdíme regeneraci. Sami vidíte, že alkohol nám dává hodně důvodů, proč bychom na něj měli jako sportovci zapomenout. Pochopitelně sklenka dobrého vína asi nikoho nezabije zvláště dokážete-li si večírek nějak rozumně vsunout do svého tréninkového plánu, například v přechodovém období…," zamýšlí se Marcela.
Na přemíru cukroví
I Marcela má ráda vánoční cukroví. K tomu, aby to s jeho konzumací nepřehnala má dvě metody. Jedna spočívá ve stanovení denní dávky, kterou si dovolí sníst kdykoliv v průběhu dne. "Cukroví si dovolím, ale v omezeném množství. Nepopírám, že to chce určitou dávku disciplíny. Běháním si vytvořím „energetický prostor“ pro to, si cukroví v pohodě dopřát. Pak už si předem stanovené množství dobrot sním kdykoliv mám na něj chuť", vysvětluje svoji strategii Marcela. Druhým způsobem je příprava alternativní zdravější varianty cukroví. V tomto případě si ho může dát více, ale i tak má svoje limity. "Sice i zdravější varianty mají v sobě hodně cukru, ale co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Baví mě nepečené raw cukroví jako jsou například datlové kuličky z ořechů a kakaa, které můžeme obalit nasekanými pistáciemi nebo v kokosu. Z kokosu, mandlí a agáve sirupu si ráda vyrábím i domácí kuličky „rafaelo“. Vlastně si každý rok najdu něco nového, co se dá vyzkoušet. Na webu je ohromné množství receptů, ale nepopírám, že především na návštěvách ráda ochutnávám i jiné druhy cukroví, než které máme doma. Jen nesním celý talíř," usmívá se Marcela.
Na správné oblečení
"V chladném počasí bychom se měli oblékat jako „cibule“, takže vrstvit. Vždy je důležité vědět, jak rychle a jak dlouho poběžíme. Jinak se oblečeme na pomalý klus a jinak na intervalový trénink," zamýšlí se Marcela, která si oblíbila sportovní oblečení značky PUMA a není to jen proto, že je její ambasadorkou. Podle ní dělá většina lidí chybu v tom, že se na běh oblečou příliš. Řídí se sice venkovní teplotou a počasím, ale neuvědomují si, že se během zahřejí, takže jim po chvíli bude teplo. "Když vyjdeme ven, mělo by nám být trošičku zima. Jestliže se cítíme před během komfortně, pravděpodobně nám bude po zahřátí teplo až vedro. Chybou by v tomto případě bylo svléknout se a běžet zpocení. Riskovali bychom prochladnutí. Takže, když už se nabalíte, vydržte běžet nabalení až domů," doporučuje Marcela Joglová. Na volný běh radí vzít si radši o vrstvu navíc. Naopak pokud se chystáte na rychlostní trénink doporučuje si ho naplánovat tak, abyste doběhli až domů. Variantou je si na intenzivnější část tréninku schovat bundu za pařez nebo do křoví a důvěřovat, že vám ji nikdo nevezme. Důležité je „mít v teple“ i hlavu, kterou z těla může unikat značné množství tepla. "Už teď bychom měli běhat v čelence a v zimě se nebráním čepici," dodává Marcela. Nerozumné je podle ní v chladných měsících běhání v kotníkových ponožkách, které občas u běžců vídá. Po doběhu doporučuje kvůli lepší regeneraci si obléct kompresní podkolenky nebo legíny.
Na podklouznutí
Běžcovou noční můrou může být podvrtnutý kotník, a to nejen v zimních měsících. "V zimě běhejte raději v goretexových botách s kvalitní podrážkou. Když je ve městě led, osobně volím raději jinou alternativu tréninku. Nechci totiž riskovat zranění. Pokud jsem v horách využívám hole a neváhám si nazout na boty nesmeky. Při běhání ve zhoršených podmínkách je ještě víc než jindy důležitější hlídat si pevný střed těla," radí Marcela Joglová.
Zdroje:
- Autorský podcast časopisu Kondice
- Časopis Kondice
- Marcela Jodlová