Léčivý nektar, nebo nachmelený vrah? Pojďte s námi odbourat pivní mýty

Pivo vzniklo před mnoha tisíci let, a vzniklo pravděpodobně úplně náhodou. Takovým pivům se dnes říká spontánně kvašená a získávají si znovu na oblibě. Pivo totiž ve svém principu vzniká poměrně snadno. Pivovarské kvasinky se živí cukrem, produkují alkohol a jako vedlejší produkt CO2. Pokud tedy kvasnicím dodáte zkvasitelný cukr (slad zpracovaný například z ječmenu), přemění vám ho v alkohol s trochou oxidu uhličitého, kterému se říká pivo. V pozdějších dobách se do piva začal přidávat chmel, pro svou hořkost a mírně sedativní účinky. Chmel je totiž také rostlina, která je příbuzná konopí - funguje na podobném principu.
Pivní národ
Češi v pivovarství přispěli svým mistrovským ovládnutím pivního stylu ležáků, spodně kvašených piv, které mají dlouho ležet v ležáckých tancích a dozrávat. V ležácích nemáme ve světě konkurenci, v jejich pití stejně tak. Víte, že ročně vypije každý Čech v průměru kolem 270 velkých piv?
Doporučená konzumace
Konzumace piva se trochu liší u nás, v Evropě a na jiných kontinentech. Američani mají například doporučeno pít maximálně 1 malé až 1 velké pivo denně. U nás je to trochu víc - 2 malé až dvě velké, v závislosti na tělesné konstituci i na to, jak tělo snáší alkohol. Obecně jde o 20-40 g alkoholu denně.

Co by to bylo za letní koupačku, čundr nebo zahradní oslavu bez dobře vychlazeného piva? Ať už alko, či nealko, zlatavý mok je rozhodně nejlepší pořádně studený, v tropických teplotách obzvlášť. Jak si ale poradit, když zrovna není k dispozici lednice nebo nefunguje elektřina? Máme tipy.
Zdravotní benefity
Doktor vám doporučil jednu plzínku denně na lepší trávení? Nemyslel tím konkrétní značku piva. Myslel tím pravděpodobně to, že chmel v kombinaci s oxidem uhličitým, který stimuluje tvorbu trávicích šťáv a slin a zároveň prokrvuje sliznice. Pivo, které je vařené z chmelu a ne z chmelových extraktů, může mít tedy pozitivní vliv na trávení a trávicí systém.
Mírná konzumace kvalitního nepasterovaného piva s sebou nese určité zdravotní výhody, jako je snížení rizika srdečních onemocnění, osteoporózy, některých neurodegenerativních onemocnění, a opatrná dávka alkoholu pomůže i s hladinou cukru v krvi.
Pivo obsahuje vitaminy skupiny B, A, E, D, K, a také mnoho minerálů: Vápník, železo, hořčík, mangan, křemík, selen, fluorid, fosfor, draslík a zinek.
Rizika existují
Ačkoliv je pivo přímo natřískáno zdravými látkami, nikdy by nemělo být pito za účelem získání živin. Nadměrná konzumace piva může způsobit některá onemocnění a zdravotní problémy, jako například pivní potománii - stav, kdy hladina sodíku v krevním řečišti klesne příliš nízko kvůli přílišné konzumaci piva. Tato nemoc způsobuje prudké změny duševního stavu, celkovou slabost, zmatek, nevolnosti, migrény a záchvaty.

V Česku se říká, že nejlepší ionťák je pivo. Něco pravdy na tom je, kromě vitaminů skupiny B, některých minerálů a sacharidů, které je po sportovním výkonu dobré doplnit, totiž pivo obsahuje i výtažky z chmele, jehož léčivou moc znali už staří Řekové. Pokud ale svému tělu chcete opravdu prospět, je daleko lepší sáhnout po chmelovém čaji či tinktuře.
Trendy se mění
Představte si hospodu před takovými padesáti lety. Dělníci si k obědu vypili dvě tři výčepní pivečka a v klidu pokračovali v práci. Pivo bylo levnější než voda, bylo u nás dobře dostupné a oproti okolnímu světu i velmi kvalitní. Dříve byla nejoblíbenější slaboučká piva, která měla kolem 3% alkoholu. Dnes se ovšem trendy trochu mění a do módy se dostávají zvláštní pivní styly a svrchně kvašená piva, která mají tradičně mnohem vyšší procenta alkoholu. Zároveň je v pořádku si za taková piva i kvalitní ležáky připlatit, jejich výroba je totiž cenově náročnější a vyžaduje si kvalitní suroviny. A vždy myslete na to, že je lepší si užít dobré pivo po menších dávkách. Ocení to hlavně vaše zdraví.
Zdroje:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-beer-healthy#side-effects
- https://www.healthline.com/nutrition/is-beer-good-for-you
- https://www.rxlist.com/beer/supplements.htm