Rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Když se podíváte na její profil na Wikipedii, vyskočí na vás dlouhý sloupec s medailovým umístěním. Není divu, německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová oslaví dva dny po skončení olympiády v Pekingu padesátiny. Pro tuto Berlíňanku, která se specializuje na trati 3000 a 5000 metrů, je to už osmá olympiáda, což se žádné ženě ještě nikdy nepovedlo. Ve třech letech začínala s krasobruslením, v devíti ho vyměnila za rychlé tratě a do německé reprezentace vstoupila už v roce 1988 (tehdy ještě v barvách NDR). Doma jí visí devět olympijských medailí (zlato má z Lillehammeru, Nagana, Salt Lake City a Turína) a 39 medailí z mistrovství světa. „Když se ukázalo, že mám jistou osmou olympiádu, nejradši bych objala celý svět. Je to vrchol mé kariéry,“ prohlásila Pechsteinová.

Lyžařka Mikaela Schiffrinová

„Lyžařka z jiné planety,“ prohlásila Ester Ledecká o šestadvacetileté americké závodnici Mikaele Schiffrinové. Specialistka na slalom a obří slalom vtrhla do světového poháru jako teenagerka a už v sedmnácti letech vybojovala ve Schladmingu titul mistryně světa ve slalomu. V Soči v roce 2014 se pak stala nejmladší olympijskou vítězkou v historii slalomových závodů (bylo jí necelých 19 let). Druhé zlato si pak přivezla o čtyři roky později z Pchjongčchangu. Třikrát po sobě vyhrála celkové hodnocení ženského Světového poháru a výčet medailí z jednotlivých závodů by byl nekonečný. Za zmínku stojí její tři roky staré zlato ze Špindlerova Mlýna. Když vjela na trať, ochozy burácely. (Mimochodem před jedenácti lety tam jela jeden z prvních závodů Světového poháru.) Před rokem Mikaela kariéru přerušila kvůli náhlému úmrtí otce. Letos v létě ale její fanoušky potěšila zpráva, že tvoří pár se slavným norským závodníkem Aleksanderem Aamodtem Kildem.

Freeskierka Eileen Gu

Neúnavná teenagerka, nad kterou lyžařské veřejnosti zůstává rozum stát a zcela právem se o ní říká, že přepisuje historii freeskiingu. Tahle osmnáctiletá Američanka s čínským původem zvládá studium na prestižní Stanfordově univerzitě, modeling pro světové magazíny a freeskiing na světové úrovni. Sama ale říká, že chce být především obyčejná dospívající holka. To jde ale celkem těžko. V roce 2021, tedy ve svých 17 letech, totiž jako první žena dokázala na X-Games v Aspenu získat tři medaile ze tří různých disciplín. Stejný scénář poté opakovala na mistrovství světa. Z toho si odvezla zlato z half-pipe, zlato ze slopestyle a bronz z big air. S freeskiingem Eileen začala už ve třech letech. Její máma ji do snowparku poslala s tím, že se v něm zocelí a předejde zraněním na sjezdovce. Nakonec to nabralo trochu jiný směr a patnáct let nato se Eileen chystá na svou první olympiádu. Kvůli ní se dokonce vzdala i amerického občanství, aby mohla reprezentovat Čínu.

Snowboardistka Anna Gasserová

Holka, která setřela rozdíly mezi ženským a mužským snowboardingem, když začala skákat ty nejtěžší triky, na něž ženy často nestačí. Anna Gasserová poprvé vzala snowboard do ruky teprve v roce 2010, ale netrvalo dlouho a tahle nebojácná Rakušanka snowboarding nadobro změnila. Vyhrála nemálo důležitých závodů a představila styl, který je mnohem odvážnější, zahrnuje velmi pokročilé triky a pohyby. Mnoho triků předvedla jako úplně první žena v historii snowboardingu. Sama říká, že když začala na snowboardu jezdit, koukala na závody a říkala si, že jednou chce být po boku těch nejlepších závodnic. To se jí splnilo a pravděpodobně se sama stala tou, které se nemálo snowboardistek snaží vyrovnat. Zmínit můžeme její opakovaná vítězství na X-Games i světových pohárech, kde kraluje disciplínám, jako je big air a slopestyle. Letošní olympiáda je její třetí. Premiéra v roce 2014 se jí nepovedla – neustála tlak, kterému čelila v rámci medailových očekávání. V roce 2018 se už do toho ale obula naplno a odvezla si zlato.