Zatímco první typ diabetu, který nejčastěji vzniká v dětském věku, je zcela geneticky podmíněn a nedá se mu předem zabránit, u druhého typu (a právě tím trpí 93 % diabetiků u nás) značně záleží na životním stylu. Bohužel i tento typ cukrovky je do velké míry dědičný: jestliže oba rodiče trpí diabetem 2. typu, pravděpodobnost výskytu cukrovky u jejich potomka se vyšplhá dokonce na 75 %. Přednosta interní kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole a bývalý dlouholetý prezident Diabetické asociace ČR profesor MUDr. Milan Kvapil vysvětluje, že dědičnost nám určuje, zda diabetes 2. typu dostaneme. Nicméně svým životním stylem můžeme nástup tohoto typu cukrovky rapidně oddálit. A to třeba i o čtyřicet let! Proto byl dokonce vyhlášen Národní akční plán pro diabetes, který mimo jiné apeluje na včasné zjištění cukrovky a dodržování zdravého jídelníčku a aktivního života. Čím dříve totiž diabetes začnete léčit, tím spíše si vystačíte pouze s dietou – bez tablet a inzulinu. Také značně snížíte možnost zdravotních komplikací v podobě postižení ledvin, kardiovaskulárních problémů nebo takzvané diabetické nohy.

Čeho se tedy vyvarovat

Nadváhy, kouření, stresu a sedavého životního stylu. Diabetikům nedělá dobře ani nepravidelná strava a nevhodné složení jídelníčku. Výzkum pražského Institutu klinické a experimentální medicíny nedávno ukázal, že škodí i nadměrná konzumace masa. Obsahuje totiž velké množství cholesterolu, nasycených mastných kyselin a živočišných bílkovin. Vědci zkoumali dvě skupiny diabetiků. První se stravovali vegetariánsky, jídelníček druhé skupiny obsahoval maso. Po půl roce se zjistilo, že vegetariánům se na rozdíl od ‚masožroutů‘ zlepšila fyzická i psychická kondice, víc zhubli a snížila se jim díky tomu i dávka léků. Zdá se tedy, že jídlo je opravdu lék, když se s ním vhodně zachází. Kromě správných potravin by si diabetici měli ohlídat také glykemický index, označovaný zkratkou GI. Ten napovídá, jak rychle tělo získá glukózu z konkrétní potraviny. Čím menší GI, tím pozvolněji se glukóza uvolňuje. Hladina cukru v krvi pak nestoupá tak prudce, což je žádoucí pro každého, pro diabetika však o to víc – potraviny s nižším GI pomáhají udržet glykémii stabilní a bez velkých výkyvů. Nízký glykemický index má například ovoce a zelenina, mléko, celozrnné pečivo či těstoviny, vysoký naopak třeba pivo, hranolky a další přílohy včetně obyčejného pečiva.

Těhotenská cukrovka: nenápadná, ale nebezpečná

Těhotenská cukrovka je poruchou látkové výměny. Sníží se citlivost tkání na inzulin a slinivka nestačí rychle reagovat na zvýšenou spotřebu inzulinu, hladina cukru v krvi se tedy zvýší. Těhotné ženy většinou žádné příznaky nepociťují. Mohou případně trpět velkou žízní, únavou, častou potřebou k močení, případně i kvasinkovými infekcemi. Těhotenskou cukrovku spolehlivě diagnostikují pouze laboratorní testy. Cukr v moči, který vám při prohlídce zjistí gynekolog, ještě nemusí nutně znamenat těhotenskou cukrovku.

Pokud vaše maminka nebo babička prodělaly těhotenskou cukrovku, je pravděpodobné, že se bude týkat i vás. Stává se ale, že cukrovka se projeví poprvé až u vás, protože ji způsobí část genů z matčiny strany a část z té otcovy.

Rizikovým faktorem je také vyšší věk nastávající maminky, nezdravý životní styl nebo obezita. Pokud se u ženy objeví těhotenská cukrovka, zvyšuje se bohužel pravděpodobnost, že se v budoucnu bude potýkat s cukrovkou 2. typu. U štíhlých žen se riziko pohybuje jen okolo 20 %, u obézních dokonce okolo 60 %. Značně tedy pomůže aktivní životní styl, správný jídelníček a také minimum stresu.

Porucha metabolismu se objevuje obvykle v druhé polovině těhotenství, přičemž obézním ženám nebo těm, které již cukrovkou trpěly v předchozím těhotenství, se projeví i dříve. V průběhu těhotenství se bohužel příznaky cukrovky zhoršují vlivem zvyšující se hladiny hormonů. Po porodu a během šestinedělí se tělo obvykle hormonálně srovná a cukrovka zmizí. Pokud dodržujete všechny rady lékařů, těhotenství i porod probíhá zcela v normě jako u zdravých maminek. Nemusíte se proto ničeho obávat. Nedodržování předepsané diety však zvyšuje možná rizika. Těhotné hrozí vysoký krevní tlak nebo preeklampsie.

Protože inzulin je růstový hormon a cukr dodává energii, dítě při narození váží často více než čtyři kilogramy. Kvůli hrozícím komplikacím při porodu se proto v takových případech přistupuje k císařskému řezu. Navzdory větší hmotnosti dítěte mohou zaostávat ve vývoji vnitřní orgány, což se projevuje potížemi s dýcháním či srdeční arytmií. V případě novorozenecké žloutenky se zhoršuje její průběh. U dítěte se také může projevit hypoglykemie v podobě křečí nebo poruch vědomí. Proto se důrazně doporučuje, aby maminky těmto rizikům předcházely přísným dodržováním diety.

Při těhotenské cukrovce se vyhýbejte jednoduchému cukru ve všech podobách kromě ovoce. Vynechte i různá dochucovadla jako kečupy, dresingy a hořčice. Jako náhradu cukru nevolte ani dia výrobky, umělá sladidla jsou pro vás nevhodná. Ke slazení můžete naopak používat přírodní stévii. Doporučuje se také z jídelníčku vyřadit mléčné výrobky, protože mnoha těhotným zvyšují hladinu cukru. O nevhodnosti uzenin a smažených jídel netřeba mluvit.

Stravujte se zároveň pravidelně a odolejte zbytečnému uzobávání mezi jídly.

Pohybem proti cukrovce

Pravidelným pohybem lze rapidně snížit dávky inzulinu. Citlivost tkání se totiž zvyšuje, navíc tělo přichází o nadbytečná kila. Nepřeceňujte však své síly. Zůstávejte vždycky v aerobním pásmu tak, abyste byli stále schopni souvisle mluvit.

Sportovní aktivitu zařaďte do svého režimu denně na 30­ – 60 minut. Choďte na procházky nebo provozujte nording walking, jezděte na kole, vyražte na aqua aerobik nebo na cvičení s fitbally. Nezapomínejte si s sebou vždy brát láhev s vodou a při sportu pijte, i když nemáte žízeň.

Opravdu bez cukru?

Žvýkačky nebo light výrobky se chlubí označením ‚bez cukru‘. To znamená, že obsahují místo cukru sladidla například aspartam, acesulfam K, sukralózu či sacharin. Naproti tomu označení ‚bez přidaného cukru‘ říká, že výrobek obsahuje cukr přirozeně, ale výrobce do něj už nic sladkého navíc nepřidal.

Vyznejte se v glykemickém indexu

Je dobré vědět, které potraviny působí na hladinu glykemie mírně a které ji rozhodí.

Nízký – do 55: tmavý celozrnný a pohankový chléb, piškotové těsto, vločky, banán, pomeranč, jablko, broskve, kiwi, cizrna, fazole, čočka, hrášek, mrkev, paprika, rajče, mléko, jogurty, ořechy

Střední – 56 až 69: listové těsto, ovesná kaše, rozinky, ananas, červené hroznové víno, basmati rýže, brambory vařené v páře, červená řepa, med, špagety, gnocchi, káva

Vysoký – nad 70: pufované rýžové chlebíčky, kaiserka, klasické pečivo, bezlepkový chléb, cornflakes, jasmínová rýže, bramborová kaše, hranolky, dýně, meloun, sušené datle či popcorn

Na množství hleďte

Glykemický index závisí na několika faktorech: vedle druhu sacharidů třeba na obsahu vlákniny v potravině, její konzistenci (mletá, v celku), tepelné úpravě (syrová, vařená) a rychlosti trávení. Vždy je proto důležité posuzovat nejen hodnotu glykemického indexu, ale také celkové množství přijatých sacharidů. Nižší glykemický index potraviny neumožňuje její volnější konzumaci. Záleží na celkovém množství sacharidů v přijaté potravě (tzv. glykemické náloži), tedy na vlivu všech sacharidů z přijaté potravy na hladinu glykémie. To mimo jiné znamená, že po větším množství potravin s nízkým glykemickým indexem bude celkový glykemický index vyšší!