Nordic walking je skvělá pohybová aktivita pro ty, kteří sedí několik hodin denně u počítače nebo za volantem. Nejedná se pouze o protažení pohybového aparátu, ale ukázalo se, že se jedná o pohyb, při kterém spalujeme velké množství kalorií. Při správné technice se přibližujeme k 550 spáleným kaloriím za hodinu chůze. Tímto údajem se nordic walking přibližuje už klasickému běhu nebo jízdě na kole po rovině, kde spalujeme v průměru okolo 700 kcal za hodinu. I přesto je ale chůze při hubnutí mnohem účinnější než samotný běh. Jak je to možné? Tělo totiž spaluje tuky pouze při nepříliš namáhavé aktivitě. Na rozdíl od běhu nebo náročné jízdy na kole, kde tělo spaluje nejdřív zásobní sacharidy.

Základní vlastnosti nordic walking

Tajemství svižné chůze tkví také v zapojování svalů, kdy u běhu nebo jízdě na kole jsou zapojeny především svaly dolních končetin, lýtkové a stehenní. Oproti tomu při nordic walkingu zapojujeme také celou horní polovinu těla – paže, zádové svaly, velký i malý prsní sval, a dokonce částečně břišní svaly. Všechny tyto svaly ale pracují v takové zátěži, kdy se ještě spalují tuky, ne sacharidy, a proto dochází k pomalému snižování hmotnosti i zvyšování kondice. Zároveň nedochází k nadměrnému zatěžování kloubů – chůze je pro pohybový aparát přirozený pohyb.

Také se vám zdá, že jde o ideální sport? To ale ještě zdaleka není vše. Pokud jste už někdy navštívili posilovnu, tak si jistě vybavujete tu známou bolest „celého těla“ následující dva dny po silovém tréninku. Podobný pocit budete mít, pokud vydržíte hodinu správnou technikou chodit s hůlkami. Správnou techniku si velmi rychle osvojíte – je velmi důležité udržovat tělo v mírném předklonu, tlačte ramena dolů a hole celou dobu šikmo vzad za tělem v úhlu 60 stupňů. Nordic walking je opravdu skvělou kombinací kardio a silového tréninku – taková chodící posilovna, ke které nepotřebujete nic jiného, pouze svoje vlastní tělo a dvě hůlky. Do svého tréninkového plánu toto cvičení zařazují dokonce profesionální sportovci – biatlonisté, běžci na lyžích i fotbalisté. Tak proč byste nemohli vy?

Ze začátku se možná nebudete moci zbavit poněkud komického pocitu. Není třeba si brát vážně některé zvídavé pohledy kolemjdoucích, když spatří mladého člověka chodit s holemi. Možná ale pro vás samotné bude nejdříve těžší svoje tělo uvolnit a hůlky přijmout a podpořit jimi svůj přirozený pohyb, při kterém zapojujete rovnoměrně horní i dolní polovinu těla. Nejtěžší na této aktivitě je odstranit počáteční křeč a zkoordinovat celé tělo. Nic náročnějšího vás ale nečeká. Není nic jednoduššího než vykročit na čerstvý vzduch a prozkoumávat nádherné zákoutí okolí.

Jak s nordic walking začít?

Začít lze okamžitě, není potřeba nic studovat ani se učit. Jednoduše si podle svých možností naplánujte procházku a vyrazte na ni s holemi. Udržujte pravidelné tempo a nezapomínejte, že není kam spěchat.

Efektivita spočívá v opakovanosti, proto je vhodné nordic walking pěstovat a na procházky vycházet pravidelně. Ačkoli tento sport vypadá velmi jednoduše, zapojuje se do něho mnoho svalů, proto nejdříve plánujte kratší vycházky, abyste věděli, jakým způsobem bude vaše tělo reagovat. Postupně se zdelšujte a přidávejte i kopcovitý terén.