Jaké sporty v současnosti děláte?

Ty samé jako dříve, jsem konzervativní. Jezdím na běžkách, na kole. Mám horské i silniční, když je příležitost, baví mě náročnější vysokohorská turistika. Nemyslím lezení, ale rychlou tříhodinovou chůzi v zátěži za krásnými výhledy. Novinkou je jen skialpinismus, ke kterému mě přivedla loňská covidová zima. Měla jsem možnost jet do Itálie, ale lanovky byly zavřené, a tak jsem šlapala po svých. Letos jsem si skialpy zase nasadila v Madonně di Campiglio, když byly o víkendu sjezdovky plné a šla jsem se projít.

Zůstala jste v závodním módu? Když sportujete, hlídáte si například tepy?

Vůbec. Od doby, co jsem skončila, jsem si ani nenasadila sporttester. Neměřím si ani kilometry na kole. Když se mě někdo ptá, kolik jsem najela, odpovídám: Nevím, jela jsem tři a půl hodiny. Celý sportovní život mě někdo měřil, stopoval, kontroloval tepy, teď se řídím podle svého pocitu.

Jak často vyrazíte sportovat?

Není to ideální. Pokud nemám pracovní povinnosti, sportuji hodně o víkendu. Když trávím víkend v penzionu na Šumavě, jdu oba dny na běžky. V týdnu sportuji málo, v zimě mi vadí, že je brzy tma. Večer nastupují domácí povinnosti a dceřina potřeba teplé večeře. Nezvládám sportovat ráno, nemám ráda fitko. Jdu do něj, jen pokud nemám jinou možnost. Nejraději jsem venku.

Účastníte se ještě závodů?

Závodům se vyhýbám. Když si totiž obleču startovní číslo, rozjedu se naplno, stejně jako dřív. Jinak to neumím. A navíc nerada prohrávám – pardon, že to tak říkám – s rychlými turisty. Dnes už je spousta hobíků, kteří mají na sebe čas, trénují pravidelně a jsou dobří. Když se na mě někdo pověsí, rychle vystřelím, i za cenu, že pak někde za stromem zhroucená hluboce oddechuji.

To je hezké, že to přiznáte…

Pořád mám v sobě závoďáka, a proto raději jezdím sama ve svém tempu. Nechala jsem se ale třeba vyhecovat na cyklistický závod na trenažéru a na Jizerské 50 pojedu s kamarádkami štafetu. Nebude to na výkon, ale na podporu jejich týmu.

O tom, čemu se Kateřina Neumannová aktuálně věnuje, kde má vystavené medaile a co pro ni znamenají, se dočtete v únorovém čísle magazínu Kondice, které koupíte na stáncích. Kromě toho se dozvíte, jak se na olympiádu připravují největší ženské medailové naděje, co si s sebou povezou za talismany nebo čím se odmění po výkonu. A ještě mnoho dalšího… Časopis vyšel 26. ledna.