Chůze nemá mnoho zdravotních výhod

Lidé si velmi často myslí, že chůze kvůli její nižší intenzitě rozhodně nemůže nabídnout tolik zdravotních benefitů jako jiná pohybová aktivita. Možná vás teď příjemně překvapíme, protože podle studií a kliniky Mayo Clinic je rychlá chůze dobrým způsobem, jak snížit riziko srdečních chorob, cukrovky 2. typu a mrtvice.

Mezi další výhody patří také snížení rizika vysokého krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Dokonce i některých druhů rakoviny, obezity, osteoporózy, cévních onemocnění a dalších.

Chůze je také skvělý způsob, jak zvýšit svou kardiovaskulární kondici, svalovou sílu a podpořit produkci endorfinů, které zlepšují náladu a dokáží snížit stres. Takže ano, chůze je pro nás všechny velmi dobrá pohybová aktivita, která nám přinese spousty zdravotních výhod.

Abyste z chůze těžili, musíte nachodit alespoň 10 000 kroků denně

Ptáte se, kde se vůbec toto číslo vzalo? I když si dodnes spousty lidí myslí, že 10 000 kroků pochází z vědecké studie, tak vás vyvedeme z omylu. Toto číslo bylo výsledkem marketingové kampaně, kdy v 60. letech vyrobila japonská společnost Yamasa Tokei první komerční krokoměr a pojmenovali ho Manpo-kei, což v překladu znamená 10 000 kroků.

Na kolik kroků byste se tedy měli zaměřit? Ujít kolem 7 000 kroků denně vám postačí k výraznému snížení rizika úmrtí a dokonce i přibližně 4 000 kroků denně vám může nabídnout několik zdravotních výhod. Za hranicí sedmi nebo osmi tisíc kroků ve skutečnosti nezískáte žádné zvláštní výhody navíc, tedy kromě duševního uspokojení a pocitu úspěchu.

Chůze nepomáhá se snížení hmotnosti

V rámci zdravého životního stylu, který zahrnuje takové věci jako je vyvážená výživa, spánek a zvládání stresu, může být chůze skvělým způsobem, jak si udržet zdravou váhu. Hlavní věc při cvičení je zejména najít si takový tréninkový styl, který vás bude bavit a u kterého díky tomu vydržíte dlouhodobě. Pokud vás tedy baví chůze a rádi chodíte na delší procházky nebo milujete výšlapy, tak se jich rozhodně nevzdávejte! Jste na správné cestě ke zdraví a ke zdravé hmotnosti.

Chůze je pouze pro začátečníky a pro ty, kteří nechtějí běhat

I když je běh pro některé lidi skvělou aktivitou, opravdu nemusí být pro všechny. Kombinace intervalových běhů a chůze je sice velmi účinným způsobem, jak si vybudovat běžeckou kondici, tak i chůze je fantastická forma cvičení sama o sobě.

Chůze není skvělá jen pro fitness začátečníky, není skvělá jen pro lidi, kteří nemohou či nechtějí běhat, není skvělá jen pro lidi s kloubními problémy – chůze je skvělá pro všechny ženy, muže i všechny věkové kategorie!

Výhody chůze končí v momentě, jakmile přestanete chodit

Znáte všechny ty zdravotní přínosy, které jsme zmínili dříve, jako je snížení rizika srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny? Neexistuje žádný háček, kdy by se tyto výhody aktivovaly pouze při chůzi – jedná se totiž o dlouhodobé výhody!

Endorfiny a další chemické procesy v těle vás dokáží dobře naladit na další hodiny, zároveň podporují kvalitnější a lepší spánek a pomáhají snižovat hladinu stresu. Pravidelné svižné procházky mohou výrazně zlepšovat vaši kondici, takže si můžete brzy všimnout, že je pro vás snadnější vylézt po schodech nebo doběhnout na autobusovou zastávku, když nestíháte.

Chůze není náročné cvičení

I když se při procházce po lese pravděpodobně příliš nezapotíte, tak i přesto tato procházka může být skvělým tréninkem. Zvyšte své tempo, abyste zvýšili intenzitu, nebo si dejte do těla a vyjděte kopec. To vám zaručí, že spálíte více kalorií. Můžete také nosit malá závaží na kotnících, zátěžovou vestu nebo těžký batoh, který opět prohloubí vaši fyzickou aktivitu. Pokud ale máte rádi běžné procházky a vychutnáváte si zdejší krajinu, rozhodně se nemusíte cítit špatně, protože i klasická chůze je pohyb, který se počítá.

Chůze je nuda

Toto je subjektivní názor, ale pokud vám chůze přijde opravdu nudná, je na čase ji oživit něčím novým! Existuje spoustu věcí, které můžete udělat, aby procházka byla pro vás příjemnější a zároveň zábavnější:

  • Najděte si kamarádku či kamaráda, se kterým budete chodit na procházky anebo si s ní/ním během procházky povídejte po telefonu.
  • Při procházce si pusťte svůj oblíbený podcast.
  • Můžete krokovat do rytmu svého oblíbeného seznamu skladeb.
  • Vyzkoušejte novou trasu nebo se vydejte na nějakou novou túru.
  • Choďte po nerovném terénu, abyste procvičili různé svalové partie a zároveň udrželi zapojený i svůj mozek.
  • Stanovte si před procházkou počet kroků, které byste chtěli ujít
  • Vezměte na procházku s sebou psa a pokud ho nemáte, zkuste se zeptat svých přátel, zda by vám ho nepůjčili.
  • Dejte své procházce cíl, jako je nákup potravin nebo vyřízení jakýkoliv pochůzek.

Závěr

Stále si myslíte, že procházka se nadá brát jako cvičení? Samozřejmě, že tento druh pohybu nemusí být pro každého, ale o tom to přeci je! To nejdůležitější je, najít si pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, na kterou se budete těšit a u které především vydržíte. Je úplně jedno, zda půjdete pomalu, svižně nebo zda ujdete 6 000 kroků či 10 000 kroků. Důležité je, že jste se zvedli a šli si za svým!

Zdroj:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/walking/art-20046261
https://acewebcontent.azureedge.net/assetportfoliodownloads/WalkingFunFacts-2015.pdf