VYRAŽENÝ DECH

Jedná se o stah bránice, který není nebezpečný. Mnohdy stačí fouknout dítěti do obličeje nebo mu pokropit obličej studenou vodou. Pokud to nezabírá, natáhněte dítěti ruce a zezadu ho za ně vytahujte do výšky.

PÍCHNUTÍ VČELY ČI VOSY

S píchnutím včely se setká v životě každý rodič. Pokud dítě píchne do pusy, ze všeho nejdříve volejte linku 155, stejně tak i v případě, že místo vpichu natéká nebo dítě reaguje nepřiměřeně. Místo vždy chlaďte studenou vodou či ledem, potřete Fenistilem nebo obdobnou mastí a sledujte 30 minut.

Pozor při vytahování včelího žihadla, na jeho konci často zůstane váček s jedem. Pokud jej při vytahování stisknete, mohli byste vstříknout do rány zbytek jedu. Právě včelí jed je ve srovnání s jedem sršně či vosy nejsilnější.

POPÁLENINY

Chlaďte studenou vodou, dokud místo bolí. Nikdy nepřikládejte led, aby v ráně nevznikly omrzliny. Při větším popálení dejte ránu do studené vody a jeďte do popáleninového centra, které je ve Fakultní nemocnici KrálovskéVinohrady v Praze, Fakultnínemocnici Brno-Bohunice a Fakultní nemocnici Ostrava-Poruba. Postižené místo ničím nemažte.

HOREČKA

Při horečkách je lepší koupat či sprchovat dítě ve vodě jen o 1°C chladnější, než je teplota jeho těla. Dítě se ochladí, a nehrozí vznik? brilních křečí, jako tomu může být při ledových zábalech.

VDECHNUTÝ PŘEDMĚT

Otočte dítě hlavou lehce dolů a několikrát udeřte mezi lopatky směrem dolů. Je lepší vícekrát jemněji než jednou silně.

OTRAVA

V případě, že dítě sní neznámé bobule či část rostliny, zavolejte Toxikologické informační středisko (tel.: 224 919 293 nebo 224 915 402), kde dokážou podle popisu identi? kovat, o jakou rostlinu se mohlo jednat. Také vám poradí, jak dál postupovat.

ÚPAL ČI ÚŽEH

Úpal vzniká z dlouhého pobytu v nevětrané místnosti, úžeh zase ze sluníčka. Příznaky jsou však hodně podobné. Dítě je malátné, bolí ho hlava, může i zvracet. Podobná je i první pomoc. Přesunout postiženého do stínu či chladnější místnosti, dát mu napít, ale ne ledové tekutiny. Ochlazovat jej mokrým ručníkem a případně podat lék na bolesti hlavy. Pokud by dítě ztrácelo vědomí, zavolejte záchranku.

ZTRÁTA VĚDOMÍ

U dětí je velmi řídká. Vždy volejte 155. Pokud dítě dýchá, stačí mu zaklonit hlavu a čekat na příjezd pomoci. Pokud ne, začněte resuscitovat. Zpočátku do dítěte 5× vdechnout, u malých dětí do nosu i pusy zároveň, u starších můžete do nosu nebo pusy. A začněte masírovat srdce v poměru 30× stlačit a 2× vdechnout.

KDE VÁM PORADÍ

Pokud potřebujete poradit, ale situace není tak vážná, abyste volali linku 155, můžete zavolat na bezplatnou linku středočeské záchranné služby pro nea-kutní případy: 800 888 155. Záchranář a lince poradí v případě psychických i fyzických obtíží, a to bez ohledu na to, odkud voláte.