1. Nastavit si cíl a už žádné výmluvy

Někdo by chtěl začít cvičit, protože chce zhubnout, jiný proto, že ho bolí záda, a další proto, aby vypadal lépe. Cíl máme každý jiný, a proto je důležité ho na začátku jasně definovat. Proč? Neustálé připomínání si cíle vám pomůže udržet si motivaci, proč jste se vlastně rozhodli cvičit.

Váš cíl musí být reálný v čase a jasně pojmenovaný. Až vás popadne lenost a budete chtít svůj trénink odložit, nejlépe na neurčito, vždy si s jasně definovaným cílem můžete odpovědět: „Začala jsem cvičit, protože chci…“ A uvidíte, že si honem půjdete svůj trénink splnit nebo si jasně řekněte, kdy ho odcvičíte.

2. Nastavit si jasně tréninkové dny

Jen pravidelnost je základem úspěchu. Jasně si vymezte dny, kdy budete cvičit, a snažte se tohoto plánu držet „zuby nehty“. Pokud totiž patříte k lidem, kteří jednou trénink odloží a pak už se k němu nevrátí, jedině pravidelně nastavené frekvence cvičení vám pomohou splnit vaše sny. Trénink neodkládejte, ani když se vám strašně moc cvičit nechce. Vzpomeňte si na ten pocit štěstí ze sebe, který máte vždy po cvičení. To za to stojí, ne?

3. Najděte si vhodný prostor na cvičení

Upravte si v jedné místnosti ve svém bytě/domě prostor vhodný na trénink. Udělejte to tak, abyste nemuseli vždy před každým tréninkem posouvat několik kusů nábytku, pokuste se tuto změnu vymezení prostoru udělat trvalou. Pokud budete totiž před každým tréninkem nuceni stěhovat celý byt, může to být důvodem k tomu, proč se vám do cvičení nebude chtít.

Prostoru nepotřebujete moc. Stačí vám plocha o takové velikosti, kam když si lehnete na záda, tak paže v pohodě vzpažíte a rozpažíte, vestoje při vzpažení nebudete narážet do lustru nebo zkosené střechy podkrovního obydlí.

4. Převlékněte se

Určitě se vám bude lépe a příjemněji cvičit, pokud se převléknete do sportovního oblečení, než kdybyste měla svůj trénink odjet v domácích teplákách a nesportovní podprsence. Nákup pěkného sportovního oblečení vás může v jistém ohledu ke sportu také motivovat. Netěšíte se na to, až si obléknete to nové tričko nebo ty pohodlné barevné boty? S pocitem, že vám to nové sportovní oblečení sluší, se vám do tréninku bude chtít ještě více.

5. Vybavte si svoji „domácí posilovnu“

Domácí trénink hravě zvládnete pouze s vlastním tělem. Vaše tělo je nejlepší posilovna, dokážete s ním cviky jak lehčího charakteru, tak i takové, které vám dají pořádně zabrat. Cvičení s vlastním tělem vlastně nezná hranic, neustále můžete přidávat těžší a těžší prvky a posouvat tak dál svůj progres.

Pokud ale do nějakých pomůcek investovat, tak si určitě pořiďte podložku na cvičení. To je základ i pro cviky s vlastním tělem. Dále doporučuji sadu gumových expandérů, se kterými hravě procvičíte celé tělo, nebo TRX lana (pokud je tedy máte doma kde zavěsit). Činky nahradíte PET lahvemi s vodou nebo knihami.