Káva, respektive v ní obsažený kofein, nás sice dokáže výborně nabudit a pomoci nám prodloužit soustředění a schopnost pracovat, ale zároveň její nadměrná konzumace zvyšuje krevní tlak, nutí bít srdce rychleji, překyseluje žaludek a celkově oslabuje náš organismus. Chcete-li se dostat ze spárů své závislosti, ale nejste schopni bez hrnku kávy na stole fungovat, poohlédněte se po alternativách, které vám její chuť i přednosti připomenou, přitom ale nezatíží tolik organismus. Náhražky kávy dnes seženete v mnoha podobách a každý si tak může vybrat tu, která mu bude nejlépe chutnat a jejíž účinky mu budou nejvíce vyhovovat.

Vyprávěla vám babička o cikorce?

Označení cikorka nesl nápoj, který byl konzumován nejčastěji v dobách, kdy se na trhu projevil nedostatek kávy například vlivem finančních krizí, válek a podobně. Hlavní složkou cikorky je pražený kořen čekanky, kterou lze velice snadno vypěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Není ji tedy nutné dovážet jako kávu, a proto je také mnohem levnější a dostupnější. Nápoj z cikorky lze stejně jako kávu dochutit cukrem a mlékem. Na rozdíl od kávy ale neobsahuje kofein, a proto ji mohou popíjet i děti, kojící a těhotné ženy a všichni, kdo mají problém s vysokým tlakem, který kofein obsažený v kávě zhoršuje. Cikorka ale obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek a minerálů. Jde například o hořčík, vápník, fosfor, železo či nízkokalorickou vlákninu inulin. Její podíl v čekankovém kořeni dosahuje až 20 %.

Melta není vhodná pro celiaky

Jestliže vám cikorka příliš neučarovala, pak určitě vyzkoušejte Meltu. V ní je čekanka doplněna o cukrovou řepu, ječmen a žito a s mlékem a cukrem bude chutnat opravdu každému. Vylepšit si ji můžete stejně jako kávu například o rozpuštěnou tabulku čokolády či skořici. Pozor by si na ni ale měli dát lidé trpící alergií na lepek, který se v Meltě kvůli obsahu obilí objevuje.

Ryze moderní Caro

I v případě této kávoviny nesáhnete vedle. Jde ale o poměrně moderní produkt, který na trh uvedla firma Nestlé. Kromě čekanky, žita a ječmene obsahuje navíc ječný slad. Díky němu má Caro příjemnou nasládlou chuť i bez cukru, bohužel však obsahuje větší množství sacharidů. Jestliže si však dáte do hrnku 2 až 3 lžičky a nebudete nápoj sladit, výrazně to vaši hladinu krevního cukru nevychýlí. Na druhou stranu obsahuje tato kávovinová směs také velké množství vlákniny, proto je vhodná při redukční dietě.

Nedaří se vám zhubnout? Možná máte nedostatek spánku.

Vaše zdraví podpoří i špaldová káva

Navíc skvěle chutná. Pokud jste si z nabídky výše zmíněných kávovin svého favorita nevybrali, pak vyzkoušejte právě kávu ze špaldy. Jde o druh pšenice, kterou pěstovali už staří Egypťané a Keltové. Nemá sice tak vysoké výnosy jako tradiční šlechtěná pšenice, zato však obsahuje velké množství bílkovin a minerálů a díky své vysoké odolnosti vůči škůdcům ji v průběhu pěstování není nutné tak hojně ošetřovat postřiky a umělými hnojivy. Proto je mnohem zdravější. Káva připravená ze špaldy je dokonalým zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, zinku a hořčíku. Díky vysokému obsahu vlákniny vám zlepší trávení.