„Vnímejte, co vám pohyb dává“

Na tréninky trvající déle než hodinu, což je asi 99 %, vyrážím zásadně s muzikou. Snažím se vnímat hudbu, okolí, přírodu a odreagovat se. Někdy ale v hlavě začnu pracovat. Většinou se jedná o kreativní záležitosti - při pohybu jsem už vymyslel mnoho zásadních věcí, které sklidily úspěch. Občas ale začnu v hlavě řešit i nudnou část práce - komu ještě odpovědět na mail… A to není dobré. V tomto ohledu má výhodu lední hokej. Je tak rychlý, že jakákoliv myšlenka na něco jiného než na hru se rovná takřka sebevraždě. Užívejte si pohyb a jeho kouzlo, vnímejte, co máte rádi a co vám sport dává, to je podstata všeho. Kdo si nakoupí nejdražší vybavení, tunu výživových doplňků, chytrou literaturu a vytyčí si cíl, že do dvou let bude mistrem světa, to bere za špatný konec.

Daniel Polman „ať představivost letí!“

Extrémní sportovec, šéfredaktor časopisu Lideahory.cz

Proč jsem zase šel běžet ten longrun... To je paráda, není nad dlouhé běhy. Při dlouhých bězích míváme všichni stavy krize a euforie. Většinou si při něm srovnám v hlavě úkoly na celý týden dopředu.

Pravidelné běhání je opravdu elixírem mládí, běh zlepšuje psychologické stavy, které jsou spojené s procesem stárnutí.

Někteří odborníci mluví dokonce o 50 %. Není tedy nic, co by mělo být myšlenkově,zakázáno‘. Užívejte si běh. Nechte letět své myšlenky a představivost.

Edvard Kožušník „nepočítejte a nemyslete na čas“

Autor facebookové stránky 66 běžeckých rad, www.kozusnik.tumblr.com

Při longrunu se NIKDY nesoustředím na běh, ale na přírodu a lidi okolo sebe. Poslouchám zvuky, hudbu v uších bych nesnesla. Tempo neřeším, odhaduju ho podle rytmu kroků. Nechávám jen tak proudit myšlenky hlavou, napadají mě zajímavé věci, probírám si pracovní i osobní problémy ze všech stran a vždycky mě napadne řešení. Běh je moje meditace pohybem. Navíc je běh sám o sobě velký trénink psychické odolnosti. Jaká jiná činnost vás donutí vyběhnout v sedm ráno, v dešti, sněhu nebo večer po práci, když jste unavení?

Kdybych měla radit, tak nemyslete na to, jak dlouho ještě poběžíte. Nepočítejte každou minutu a kilometr. Dívejte se okolo, soustřeďte se na sebe, ponořte se do sebe. Nedívejte se na horizont, jen na nejbližší body, kam chcete doběhnout.

Za každou zatáčkou je další a vy jste přece zvědaví, co je za ní, že ano? Tak si tam doběhněte - ať je vaše tempo jakékoliv!

Barbora Topinková „dlouhý běh učí nepoddat se černým myšlenkám“

Sportovkyně, autorka knihy Z lehu k běhu

Běh sám o sobě je plný automatismů.

V základu není potřeba svůj pohyb promýšlet a to svádí ke snížené koncentraci na běh jako takový. Pokud se jdeme proběhnout volně krajinou či večerním městem, můžeme využít toho, že pohled na problém je jiný v běhu než třeba v klidu obývacího pokoje. Během dlouhých volných tréninků jsem mnohokrát promyslel svůj postup ve věcech, které s běháním jako takovým měly pramálo společného. Ovšem ve chvíli, kdy člověk běží intenzivně, vyžaduje maximální koncentraci a nasazení i mysl. Zkušený závodník je zaměstnán spíše řešením vlastního stavu, neustále vyhodnocuje, zda je rychlost běhu udržitelná, a soustředí se na techniku běhu, aby neztrácel zbytečnými chybami síly i vteřiny.

V mysli také jede kalkulátor momentálního a průměrného tempa i prognózy výsledného výkonu.

Psychická odolnost se trénuje vždy, když dochází ke krizím, to platí nejenom v životě, ale samozřejmě i v běhu. Jakmile vůlí udržujeme tempo nebo prostě jenom chceme přes únavu doběhnout, pak zvyšujeme mimo jiné i psychickou odolnost. Právě vytrvalostní běh nás učí nepoddat se černým myšlenkám, a naopak věřit ve své vlastní síly. Překonání krizí je pak odměna, která nám zvýší sebevědomí, dobrý pocit ze sebe a radost z toho, že jsem to nevzdal. Jde o sport, a když to někdy nevyjde, nic se neděje a zkuste to znovu příště. Někdy již jen to, že překonáte svoji lenost a vyrazíte na trénink, je vítězství a trénink psychické odolnosti.

Začátečníkům doporučuji naladit se na běh pocitově jako na novou věc, která mi má přinést něco pozitivního - lepší kondici, ať už fyzickou, či psychickou.

Pak vyběhněte velmi zvolna tak, abyste nemučili svoji mysl. Ta by měla být uvolněná až fascinovaná novými zážitky, to je důležitější než ostatní parametry běhu či chůze. Uzřete svého nového přítele - běh a jděte za ním přirozeně a s čistou myslí.

Pavel Novák „co je pozitivní a negativní?“

Bývalý špičkový český maratonec (osobní rekord 2.17.11 hod.), už 20 let se věnuje trenérství www.tajemstvi-maratonu.cz

Vyhněte se negativním myšlenkám, protože ty ovlivňují naše dýchání, a způsobují tak tuhnutí svalů, které pak nemohou pracovat, jak umí. Většinou to jsou myšlenky zaměřené na to, jak závod dopadne, jestli mě někdo předběhne, že někoho zklamu, že budu mít špatný čas a podobně. Pozitivní myšlenky na člověka působí obráceně - tedy povzbuzují ho. Pro většinu lidí je to například myšlenka na to, že mám natrénováno, vnímám vlastní dech, že se mi daří zopakovat dobrý výkon. Ale každý je jiný, takže někoho by to mohlo i stresovat. Každopádně radím, aby se běžec naučil vnímat sám sebe a rozpoznal, jaký typ myšlenek ho ovlivňuje v dobrém, a jaký naopak v zlém.

Zdroj:
časopis Kondice 5/2017