V Česku najdete na sto deset golfových hřišť – to není na tak malou zemi vůbec špatné. Přidáte se do klubu těch, kteří objíždějí všechny, nebo si radši odpálíte pár míčků na příští dovolené u moře? Spojit golf s dovolenou nebo na greenu trávit alespoň víkendy láká čím dál víc lidí. Golf má navíc tu výhodu, že díky speciálnímu systému bodování může vyhrát i dítě nebo začátečník, takže to na hřišti pravděpodobně bude bavit i vaše potomky.

Zdroj: Youtube

Zatímco na veřejných golfových hřištích si zahrajete jen tak, bez jakýchkoli znalostí a zkušeností (i když se jich pár vyplatí načerpat na některé ze skupinových lekcí), na většině hřišť po vás budou vyžadovat licenci a členství v některém z klubů. Zvládnout se to dá zhruba za měsíc, což před letní dovolenou ještě hravě stihnete. A pak už jen můžete plánovat, jestli zůstanete v Česku (bylo hodně těžké vám doporučit jen pár hřišť vhodných pro začátečníky), nebo se vydáte za hranice.

PRAMENY I MÍČKY

Do Karlových Varů se samozřejmě pořád dál jezdí za popíjením pramenů a chroupáním oplatek na kolonádě, ale jsou čím dál oblíbenější i u golfistů. K odpalu tu lákají hned tři hřiště v dosahu – na Hipodromu si zahrajete na poměrně úzkých fairwayích (jamkách), ovšem s kulisou dostihového závodiště (a s minimem lidí). Na Golf Resort (to je ten, kde hrají Eben s Bartoškou a dalšími celebritami během filmového festivalu) jako začátečníci zapomeňte, vyžadují nižší handicap (tedy lepší, výkonnější hráče).

Ovšem v resortu Cihelny můžete strávit klidně celý víkend. A to i na devítijamkovém hřišti, které je také veřejné. Kromě toho tam na vás čeká wellness s bazénem (s výhledem do přírody) a saunami, pohodlný hotel a dobrá restaurace. Hřiště je kopcovité – že by výzva na první zkušenost s golfovým vozíkem? Mezi jamkami zaujme ta, na které odpalujete přes říčku Teplou, nebo ta, kde přecházíte přes koleje. Mým favoritem ale zůstává ta, kde odpalujete z výšky dolů na green přes několik desítek metrů dlouhé pásmo remízku, v němž mi zahučelo mnoho míčků. Věřím, že budete úspěšnější než já a oslavíte to třeba jednou malou Becherovkou.

NA ZKOUŠKU V BESKYDECH

S celou rodinou můžete na golf vyrazit do resortu Valachy, kde mají připravený speciální program Golf pro každého. Je to první odrazový můstek k lekcím a samotné hře. Díky tomu, že hřiště projdete s trenérem, z vás odpadnou strachy. Ten můj byl, že se někde ztratím (ale copak jsem Karkulka?) nebo někoho trefím (což se stát může, ale když jsem pak viděla ty malé postavičky v dálce, pochopila jsem, že je větší šance potkat na hřišti toho vlka).

Na Valašsku v hotelu Horal si vyzkoušíte hru na jamku i odpaly. Díky valašským dřevěnicím na pozadí i malebným lesům v údolí Léskové je hra malým pohádkovým zážitkem. Ten se dá samozřejmě rozvinout do dalších příběhů – spojit víkend v Beskydech s pečením frgálů, saunováním, nordic walkingem nebo cyklistikou. Že byste museli mít obří auto, aby se tam všechny ty hole, hůlky a plavky vešly? Výhodou je, že vám veškeré vybavení zapůjčí, což je standard snad na všech golfových hřištích. Přibalte ale vlastní boty a čepici. A ty plavky…

KRKONOŠE JINAK

Ten výhled! Právě ten mě na greenu v Mladých Bukách baví úplně nejvíc. Grund Resort láká i na spa a bazén. Protože české hory nepatří mezi místa, kde by se to golfovými areály hemžilo, je ideální spojit dovolenou v Krkonoších nejen s odpalištěm, ale i s kolem, turistikou nebo orientačním během. Mladé Buky vyzkoušíte i jako amatéři – je tu k dispozici šestijamkové hřiště s cvičnými chipping a putting greeny. Klasická osmnáctka má jamky pestřejší, ale zvládnutelné. Kopce tak akorát, hodně stromů, trocha vodních překážek. Navíc na horách je ta tráva vždycky taková zelenější!

S BYDLENÍM NA VODĚ

A ještě jednou směrem na sever. Na Ypsilonku! Liberecké hřiště je ideální, když za zážitkem chcete vyrazit celá parta. Pro úplné začátečníky mají balíček za 890 Kč, pro zkušenější hráče samozřejmě skvělé hřiště a pro všechny včetně doprovodu ten slíbený zážitek v podobě přenocování na vodě. Ubytovat se totiž můžete na hausbótech, které kotví na vodní překážce mezi jamkami 9, 10 a 11. Vypadají úchvatně – moderně a přírodně zároveň – a do krajiny krásně zapadají, stejně jako hřiště.

Hřiště je mimo dosah civilizace, takže vás nebude rušit žádná dálnice ani dráty vysokého napětí v blízkosti. Ne nadarmo si už mnohokrát odneslo ocenění za nejlepší golfové hřiště. Biozóny nejen v podobě lesíků vyžadují na některých jamkách (jako třeba 15 nebo 18) přesnější hru. Hráči hodnotí jako nejhezčí jamku dvanáctku, při které se green dá zasáhnout první ranou. Trefit se pak do jamky, zahrát takzvané hole-in-one přímo z odpaliště, je vždycky o obrovském štěstí, které zdaleka nepotká všechny. Při turnajích na Ypsilonce vás ale bude motivovat vědomí, že tu za to rozdávají luxusní pobyty, sekačky nebo hodinky. Ypsilonka má hráčům zkrátka vždycky co nabídnout – a to i v kuchyni. Domácí buchty nebo svíčková naženou spálené kalorie, ale v menu si vyberou i ti, co si hlídají linii. A pak už se jen svalit do toho hausbótu…

LODÍ NA SLAPY

Dřív se jezdívalo na nedělní výlet parníkem na Slapy – teď tam můžete přijet (klidně na té lodi) a zahrát si golf. Veřejné hřiště sv. Jan je velmi přátelské i k začátečníkům a přívětivě zakomponované do krajiny. Užijete si rozhledy do dálky, když budete odpočívat během tří lekcí programu Golfistou rekreačně. Je připravený tak, abyste pochopili, o čem hra je, a zvládli první odpaly. Rozhodně se zpotíte víc, než když budete jen ležet u vody. Balíček stojí 3000 Kč. Kolem jamek 3, 4 a 5 je velká nástraha v podobě rybníčků, aby hřiště uspokojilo náročnější hráče, ale členitost terénu umožní hrát i začátečníkům. Někdy je víc kratších a dobře mířených ran větší jistotou. Pokud navíc nejste vychození (přece jen běžně na hřišti nachodíte asi 5 až 10 kilometrů), potěší vás krátké přechody mezi jamkami.

Zdroje:

  • Kondice 5/2022
  • Autorský článek
  • https://www.kudyznudy.cz/aktuality/10-tipu-kam-na-golf