Co je HIIT cvičení?

Cílem HIIT je zvýšit tepovou frekvenci, aby byla blízko maximální intenzitě, čehož se dosahuje střídáním období vysoce intenzivního kardia s regenerační pauzou. Doba od cvičení do odpočinku obvykle závisí na vašich cílech nebo kondici.

Cvičení HIIT obvykle trvá 15 až 45 minut, takže se stává skvělou volbou především pro lidi, kteří mají málo času. U HIIT kardia je prokázáno, že vede ke zlepšení kardiovaskulárního a metabolického zdraví a je také vhodný pro zlepšení síly, kondice i pohody.

Dnes se s námi ale pojďte podívat na to, jaké o HIIT cvičení kolují mýty, které vám vyvrátíme:

HIIT vás udělá objemné

HIIT nabízí procvičení celého těla, které vám může pomoci udržet svalovou hmotu a zlepšit kondici. Na rozdíl od vzpírání, které se zaměřuje na konkrétní svaly, HIIT zapojí celé tělo začleněním různých pohybů, které zapojí nejrůznější svalové skupiny.

Pokud chcete zvýšit celkovou svalovou hmotu, kombinujte silové cvičení a svalové cvičení, abyste se cítili co nejvíce fit a silnější než kdykoliv předtím.

HIIT zabere hodně času

Jednou z nejlepších věcí na HIIT cvičení je, že je krátké a flexibilní, což znamená, že ho lze snadno začlenit i do těch nejhektičtějších dnů. Ve skutečnosti vám podle nejnovějších výzkumu může k dosažení velmi dobrých výsledků stačit cvičit pouhých 10-30 minut.

Jedna studie také zjistila, že 10-30 minutové HIIT cvičení poskytuje stejné výsledky jako středně intenzivní cvičení, které je dvakrát tak dlouhé, zatímco jiná naznačuje, že intenzivní 30 minutové HIIT cvičení může udělat pro vaše tělo mnohem více než pouhá hodina cvičení ve stabilním tempu.

Pointa HIIT je v tom, že má vysokou intenzitu, takže v těchto pracovních obdobích musíte pouze na sebe tlačit a vydat ze sebe maximum.

Měli byste cvičit pouze HIIT

Není pochyb o tom, že HIIT je účinný způsob, jak zlepšit své celkové zdraví a pohodu. Je to však pestrá rutina, která vám přinese skvělé výsledky.

Stejně tak jako vaše strava i cvičení je o rovnováze. Pokud budete střídat HIIT trénink s lehčím kardiem nebo pilates, pomůžete tím odvrátit tréninkovou nudu a zároveň umožníte svému tělu zotavit se, což je důležité pro jakoukoliv fyzickou aktivitu.

HIIT není pro začátečníky

HIIT je obecně vnímáno jako intenzivní cvičení, které je vhodné pouze pro pokročilé jedince. Krása tohoto tréninku však spočívá v tom, že jej můžete přizpůsobit – dle vašich individuálních cílů a kondici, stačí pouze přizpůsobit cvičení své tempo.

Základem je najít si cvičení, které vás bude bavit a vyhovovat vám. Ženy, které jsou těhotné a lidé s nedávnými zraněními či problémy s klouby, by měli před zahájením tohoto typu cvičení vyhledat lékaře a poradit se s ním!

Čím více HIIT, tím lépe

Přílišné cvičení může vést k syndromu vyhoření a demotivace, zvláště, pokud budete tlačit své tělo za jeho možnosti, můžete zapříčinit zranění. U jakéhokoliv tréninku je HIIT o naslouchání svému tělu, úpravě tréninku podle vašich schopností a míchání cviků s jinými formami lehčího cvičení. Důležité je si také dopřát odpočinek a regeneraci, protože bez toho nelze trénovat co nejlépe, což znamená, že přijdete o řadu zdravotních výhod, které tento typ cvičení nabízí.

K HIIT potřebujete nejrůznější vybavení

Další skvělou věcí na HIIT je, že můžete cvičit kdykoliv a kdekoliv. Jistě, vybavení sice může dělat věci zábavnější a zajímavější, ale nemusíte chodit do posilovny nebo mít doma místnost plnou drahých věcí, abyste dosáhli výsledků z tréninku. HIIT cvičení s vlastní vahou lze provádět v pohodlí domova a je stejně účinné, zejména pokud jde o zvýšení srdeční frekvence a celkové vaší kondice. Vzpomeňte si třeba na kliky, dřepy a výpady – dříve nám stačili lahve s vodou a další ,,vybavení‘‘, které jsme nešli doma.

Zdroj:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27368057/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26918846/