Benefity běhu

Budování kondice

Díky pravidelnému běhání si budujete svou kondici a fyzičku. To oceníte nejen při výšlapu do hor nebo dobíhání tramvaje, ale také ve stáří. Pokud si budete kondici během svého celého života, jednoho dne to oceníte.

Spalování kalorií

Během také spálíte kalorie, což může přispívat k hubnutí.

Pro hubnutí je důležité být v kalorickém deficitu. Toho můžete dosáhnout dvěma způsoby. Můžete ubrat jídlo, snížit svůj kalorický příjem a mít více přísný jídelníček nebo přidat pohyb do svého dne a díky tomu zvýšit svůj kalorický výdej.

Většina lidí volí právě druhou možnost. A právě během můžete výrazně svůj kalorický výdej zvýšit.

Psychická pohoda

Pro spoustu lidí je běh také formou terapie.

Při běhu zapomenou na problémy, vybijí ze sebe stres nahromaděný za celý den a takzvaně vypnou.

Psychická pohoda hraje roli nejen v tom, jak se cítíte, ale také má vliv na trávení, imunitní systém nebo třeba právě hubnutí či nabírání svalové hmoty.

Pro koho běh není?

Ačkoli nyní nejspíše zní běh jako jeden z nejlepších způsobů, jak mít štíhlou postavu, zlepšit svou kondici, vyčistit si hlavu a být zdravější a šťastnější, běh nemusí být pro každého.

V jakých případech je lepší běh nahradit jinou fyzickou aktivitou?

Pokud máte velkou nadváhu

Pokud se potýkáte s větší nadváhou, může pro vás být běh překážkou.

Nezapomeňte, že nesete s sebou také své kilogramy navíc, nejen, že pro vás bude běh o dost náročnější, ale také zatěžujete své klouby, šlachy a kolena.

To neplatí pouze pro obézní lidi, ale také pro svalovce, kteří netrpí obezitou, ale mají tělo velmi osvalené.

Bojujete s bolestí kolen, kotníků

Pokud trpíte na bolesti kolen nebo kotníků, běh pro vás také nebude vhodným sportem.

Při běhu kotníky a kolena neustále naráží a může se stát, že po několika desítkách kilometrů se ozve bolest, na kterou jste třeba již zapomněli. V takovém případě je lepší běh vynechat a nahradit ho jinou aktivitou.

Chcete vyměnit gauč za běh

Lidé se často přeceňují. Pokud jste doteď pouze každý den posedávali na gauči a ze dne na den jste se rozhodli, že zlepšíte své zdraví a svou postavu, běh pro vás nejspíše nebude tou správnou volbou.

Jedná se o celkem náročný sport a je velmi možné, že po pár kilometrech se vzdáte a skončíte zpět na gauči. V takovém případě je lepší začít s méně náročnými aktivitami, mezi které se řadí například chůze.

Zdroj:

Fitmaliny.cz