Vláknina v těle bobtná, sytí nás a snižuje glykemický index potravin. Je nezbytnou součástí zdravého jídelníčku, a to nejen když chcete hubnout. Vláknina funguje v těle jako kartáček na vaše střeva – zbavuje ho nečistot a zbytků uhnívajících potravin. Přestože má nulový obsah živin a kalorií, neobejdeme se bez ní.

Co prozradí stolice?

Dobrým ukazatelem, který bezpečně prozradí, zda je ve vašem jídelníčku vlákniny dostatek, je vaše ranní chvíle na trůnu slávy. Nežertujeme, pravidelná ranní stolice je opravdový úspěch a u lidí stravujících se podle moderního stylu života ne zcela běžná věc. Východní medicíny dokonce podle vzhledu (konzistence a barvy) a zápachu stolice určují zdravotní stav člověka a dokážou navrhnout vhodnou terapii.

Pravidelné a příjemné vybrázdění střev je pro vaše zdraví rozhodující. Obzvlášť, chcete-li hubnout. Dokud nechodíte na velkou pravidelně – alespoň jednou denně, ideálně hned po probuzení nebo v dopoledních hodinách, kila dolů půjdou jen velmi neochotně. Zaměřte se proto na pravidelné každodenní vyprázdnění tlustého střeva.

Jak by měla ranní stolice vypadat?

Odborníci z bristolské královské kliniky sestavili Bristolskou škálu stolice, v níž pro účely klinické a experimentální medicíny klasifikovali sedm typů lidské stolice. Normální zdravá stolice by podle ní měla mít klobásovitý tvar nebo tvar připomínající hladký párek nebo hada. Průjem ani zácpa nejsou v pořádku – svědčí o problému ve vašem trávicím traktu. Pokud tvar vaší stolice není ideální, první, co můžete udělat – přidejte do vašeho jídelníčku vlákninu. Pokud ani to nepomůže a stavy zácpy či průjmu jsou chronické, vyhledejte pomoc vašeho lékaře.

Bristolská škála stolice

TĚŽKÁ ZÁCPA: oddělené tvrdé hrudky připomínající kozí bobky

LEHKÁ ZÁCPA: hrudkovitá konzistence zformovaná do klobásy

NORMÁLNÍ: klobásovitý tvar s prasklinami na povrchu

NORMÁLNÍ: tvar připomínající hladký párek nebo hada

NEDOSTATEK ŽELEZA: kuličky kypré konzistence s jasně řezanými okraji

MÍRNÝ PRŮJEM: kašovitá konzistence s otrhanými okraji

VÁŽNÝ PRŮJEM: tekutá konzistence bez tuhých kusů