Některé studie ukazují, že ideální maratonská teplota s ohledem ke schopnosti těla generovat teplo je okolo sedmi stupňů Celsia. Vždyť některé sporty jako například biatlon probíhají běžně v minusových teplotách a nikdo se nad tím nepozastavuje. Jak tedy nepodcenit přípravu na sportování v chladných podmínkách?

Oblečte se poctivě, ale s mírou

Nejdůležitější určitě je zvolit vhodné oblečení. Vybavte se tedy trikem s dlouhým rukávem, které přilne na tělo a odsaje tak studený pot, který by vás zbytečně ochlazoval. Na triko je ideální nepromokavá, ale savá větrovka s kapucí. Neměla by vám chybět čepice nebo čelenka, šátek kolem krku, rukavice a teplé ponožky či kompresní podkolenky. Venku byste správně měli pociťovat lehký chlad, který během běhu ale rychle zmizí. Kdybyste přece jen váhali, řiďte se jednoduchým pravidlem – důležité je udržet ruce, nohy a hlavu v teple. Pokud jste vyběhli opravdu ve vyšších mrazivých teplotách, šátek, který máte kolem krku, přetáhněte přes obličej. Ve vysokých mrazech totiž hrozí tzv. popálení průdušek.

Rozcvička je základ

Vašemu tělu nejspíš neprospěje, pokud vstanete z gauče a hned vyběhnete do mrazu. Doma si nejprve dejte krátkou sestavu cviků na zahřátí. Dobré je do rozcvičky také zařadit pár záklonů a předklonů. Toto zahřátí musí ale proběhnout hezky v teple domova. Zapomeňte na to, že byste se zastavili a procvičili venku. Po vyběhnutí se opravdu už nikde nezastavujte, abyste se nenachladili. Jakmile doběhnete domů, nezapomeňte se v teple protáhnout a doplnit tekutiny, i když možná nebudete mít úplně pocit žízně.

Tma, kam se podíváš

Co si budeme povídat, vysnili jsme si běh po zasněžených sněhových pláních, ale většinou se bude jednat o břečku, ledovku, vítr a tmu. I na to se dá dobře připravit. Jakmile ucítíte, že povrch trochu klouže, zkraťte kroky a při pohybu k vybalancování používejte co nejvíc ruce. Běhejte v botách, které jsou vyšší kolem kotníku a mají na podrážce speciální výstupky – ty vám usnadní běh ve složitějším terénu a určitě je využijete i při jarním výběhu v bahně. A kdy běhat, když je ráno i odpoledne tma? Denní doba je zcela na vás, ale nezapomeňte mít neustále po ruce čelovku.

Důležité dýchání

Umět správně dýchat při běhu a vlastně jakémkoli sportu je alfou omegou úspěchu a v zimě to platí víc než kdy jindy. Někoho může na začátku odradit pocit, že mu hoří plíce. Ano, při vyběhnutí v mrazivém počasí můžeme takovou bolest na plicích pociťovat. Důvod je ten, že vdechujeme studený vzduch, zatímco vydechovaný vzduch tkáně ohřívá při cestě ven. Po chvilce tento pocit odezní. Naučte se proto dýchat nosem. Pokud máte správné dýchání nacvičené z jara a léta, v zimě tuto snahu už jen zúročíte. Při nádechu nosem začne regulace teploty již v nosu, proto se snažte nosem dýchat co největší část běhu. Pomůže vám také rouška nebo šátek přes ústa. Vzduch se ohřeje přes látku, ještě než se dostane do úst.

Pokud je vaše tělo zvyklé na pohyb, není třeba odepřít si ho ani během zimy. Zapomeňte tedy na běžící pás a vyběhněte ven. Pobyt na čerstvém vzduchu udělá dobře vašemu tělu i vaší mysli – pomůže vám soustředit se na samotný běh a dýchání, čímž dokážete velmi dobře potrénovat svou vytrvalost.