Může být oslabený, a proto bychom mu právě v tomto měsíci měli věnovat zvýšenou pozornost a řádně o něj pečovat. V listopadu bychom tuto pozornost měli věnovat plicím. Jak se o ně během podzimu starat a proč se dostanou do oslabení?

Příčiny nerovnováhy plic

Podle čínské medicíny jsou pravým důvodem nerovnováhy plic nevyřčené a nezpracované emoce – stres, vztek, zášť nebo smutek. Zároveň tato nerovnováha ovlivňuje psychiku a může způsobit chronický smutek, deprese, úzkosti, apatii. Z této nerovnováhy pramení tíživý pocit, který může být popsán jako nemožnost volně dýchat, neschopnost něco vypustit a uvolnit se. Plíce mají mnoho společného s vypouštěním emocí. Ač se to tak na první pohled nezdá, vyplavování emocí je pro náš organismus stejně důležité jako vypouštění oxidu uhličitého a jedovatých látek z těla.

Pokud v nás zůstávají nezpracované emoce, můžou se projevovat ve formě fyzických obtíží, jako jsou bledá pokožka, ztížené dýchání, dušnost, kašel nebo astma. S plícemi je velmi úzce spojená naše kůže, která také dýchá a může se tak považovat za tzv. povrchové plíce. Proto mnoho kožních problémů, jako je ekzém nebo lupénka, bývá spojováno s narušenou funkcí plic. Plíce jsou během dne nejaktivnější mezi třetí a pátou hodinou ranní. Pokud je energie plic v nerovnováze, můžete se právě v tuto dobu budit.

Správná životospráva

Ať už energii vašich plic vyvedlo z nerovnováhy cokoli, můžete to napravit změnou jídelníčku. Pro podpoření funkce plic je dobré zařadit do jídelníčku houby shiitake, mrkev, hrušky, mandarinky, olivy, jedlé kaštany a vlašské ořechy. Vzhledem k chladnému počasí, které nastupuje s příchodem listopadu, je dobré plíce začít pomalu prohřívat. Před suchem v plicích chrání řeřicha, čínské zelí, celer, jahody, meruňky nebo například vaječný bílek.

Určitě vás nepřekvapí, že pro udržení plic v rovnováze bychom se měli vyhnout špatným návykům, jako je kouření, nadměrné pití červeného vína, černého čaje nebo kávy. Právě tyto potraviny způsobují v plicích sucho. Důležité je také dodržovat pravidelnost jídel a nevynechávat snídani, která je v tomto případě hlavním jídlem dne, jež pomůže nastartovat trávení.

Aromaterapie

Esenciální oleje dokážou doslova zázraky. Harmonizovat plíce a uvést do nich tu správnou energii umí například eukalyptus, který zároveň působí proti zánětu dutin, nachlazení a proti působení virů a bakterií. Dokáže celé tělo, ale především plíce zbavovat hlenu. Navíc eukalyptus působí pozitivně na naši psychiku, dokáže rozptýlit úzkosti, melancholii nebo smutek.

Dalším vhodným olejem je například šalvěj, která posiluje energii plic, nebo cypřiš, který uvolňuje dech, pomáhá propouštět staré a přijímat s pokorou vše nové.

Cvičení

Pro plíce je vhodné jakékoli cvičení, které zvýší tepovou frekvenci a prohloubí dýchání. Abyste ale plíce ještě více nepřetížili, nejdůležitější je správné zahřátí na začátku jakékoli kardio aktivity. Skvěle se pro zahřátí hodí například jóga. Ta sama o sobě klade důraz na hloubku dechu. Zkuste si tedy sednout do tureckého sedu a soustředit se na třífázový dech. Nejenže to prospěje vašim plicím, ale i mysli, která se uvolní a zbaví všech přebytečných myšlenek.

Poslání pro listopad je tedy jasné. Pečujte o své plíce a potažmo o svou duši. Nezadržujte v sobě emoce, které tak jako tak musí ven.