Vybírat můžete od osmnáctikilometrového Mini okruhu, na kterém nastoupáte jen 100 výškových metrů, přes středně dlouhé – například Bělečský okruh měří 63 kilometrů a po jeho ujetí budete mít v nohách téměř 700 výškových metrů – až po ten nejdelší, kterým je devadesátikilometrový Křivoklátský okruh s převýšením 1245 výškových metrů.

„Pro ty, co si chtějí trasu okořenit pořádnou dávkou kopců, skýtá Křivoklátsko mnoho možností. Vyhlášené je stoupání kolem hradu Křivoklát. Dalším je výjezd z Roztok či Městečka k rozhledně na Velké Bukové. A jedno z nejtvrdších stoupání představuje výjezd od Berounky přes Skryje k hájence Na Januškách či do Průsmyku Suchá jedle. Případně směrem na Podmokly. Ale podobných kopců, kdy svaly budou štípat, je v blízkosti Křivoklátu nespočet,“ říká Radek Malina, který provozuje v Sýkořici cyklistické bistro Khulna Kaava.

Trasy lze kombinovat, upravovat anebo si je prodloužit tím, že sjedete do Nižboru či Berouna, dalšího malebného kouta Česka, kde se můžete napojit na cyklostezku podél Berounky vedoucí do Prahy.

„Připomíná mi to přírodu u nás doma v Lucembursku. Jak terénem, tak silnicemi. Na podobné trasy vyrážím i tam,“ říká vítěz Tour de France Andy Schleck, se kterým jsem se na jeden z okruhů vypravila. Do Česka se vrátí v červnu, na start prestižního závodu L’Étape by Tour de France, který má dvě trasy a je určený hobíkům.

Kde se zastavit

O dobrá občerstvení na Křivoklátsku není nouze. Já ráda zastavuji v Kolokávě na Hájku, jejíž majitel je bývalý profesionální cyklista, anebo uprostřed ostrého stoupání ze Zbečna na Sýkořici v bistru Khulna Kaava. Je odtud krásný rozhled do krajiny a místní káva a dezerty jsou vyhlášené.

Zdroj: Krivoklatskeokruhy.cz, www.letapeczech.cz, welovecycling.cz

Závod L’Étape by Tour de France

L’Étape Czech Republic, která se jede 11. června, má dvě varianty trasy. Delší měří 136 kilometrů (1900 výškových metrů), kratší 91 km (1000 vm). Start a cíl jsou umístěny u velkého strahovského stadionu, většina trasy pak vede prověřenými silničářskými terény Křivoklátska.

Jaká byla vyjížďka po Křivoklátských okruzích s cyklistickou legendou Andym Schleckem, se dočtete v nové Kondici, která vychází 24. května. Maratonkyně Marcela Joglová do tohoto čísla připravila deset jednoduchých cviků na protažení po letních sportech. Také se zde dozvíte, jak naučit děti kotoul, hvězdu, stojku a šipku. Anebo jak se zbavit bolesti karpálních tunelů, nechybí ani zajímavé příběhy žen, které prodělaly rakovinu.