Co je to kolagen

Konkrétně se jedná o extracelulární, ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Kolagen slouží jakožto základní stavební hmota pojivových tkání.

Aktuálně je známo už nejméně 28 rozdílných typů kolagenů. Ty se od sebe mohou odlišovat sekvencemi aminokyselin v polypeptidových řetězcích. Kolagenní vlákna často mohou tvořit svazky, které mají v průměru jen cca 0,5–15 μm.

Zcela laicky se tak někdy popisuje jako jakési „lepidlo“, které pomáhá naše tělo podstatným způsobem držet pohromadě. Patří k nejhojněji se vyskytujícím proteinům v lidském organismu. Až 90 % kolagenu v organismu zastupují typy I, II a III.

S věkem kolagen ubývá

Nemáme-li kolagenu dostatek, může se to projevit například tvorbou vrásek, což je zcela typický symptom. K úbytku kolagenu totiž dochází přirozeně s věkem, už přibližně od 25. roku života. A vrásky jsou tak jedním z charakteristických projevů stárnutí. Úbytkem kolagenu mizí taktéž pevnost, pružnost a adekvátní hydratace kůže.

Jaké výsledky nám může přinést užívání kolagenu

Organismus je navíc schopný si kolagen vytvořit jen v omezeném množství. Určitý objem může pokrýt přirozený přísun z potravy. Jedná se též o oblíbený a často užívaný doplněk stravy. Je ale pro lidský organismus skutečně využitelný, nebo je za boomem kolagenu pouze zdařilá reklama s cílem vydělat na důvěřivých spotřebitelích?

Výrobci těchto potravinových doplňků slibují pozoruhodný efekt v podobě kvalitnější pleti, vlasů i nehtů. Dostatek kolagenu však potřebuje i náš pohybový aparát. Právě touto složkou je tvořena struktura kostí, svalů, šlach a chrupavek.

Nedostatek kolagenu tedy může vést k osteoporóze a vyvolávat celkové oslabení pojivové tkáně. Degradační projevy se však mohou manifestovat i v jiných částech organismu, jako je srdce, svaly nebo cévy.

Funguje užívání kolagenu?

V tom nejsou odborné zdroje zcela zajedno. Některé z nich považují užívání kolagenu za bezpředmětné. Jiné však připouštějí, že užívání kolagenu skutečně svůj smysl má. K tomuto závěru se kloní například studie publikovaná v Journal of the Science of Food and Agriculture.

Vědcům v ní se podařilo ukázat, že se peptidový profil v krvi prokazatelně zvýšil po dobu užívání kolagenového doplňku. Jinými slovy, organismus skutečně dokáže kolagen vstřebat. A dle studie publikované v časopise Journal of Drugs in Dermatology dokáže kolagen dále i využít.

Syntéza kolagenových vláken je poměrně složitým procesem, nicméně jakmile se kolagenové peptidy dostanou do krve, lidský organismus je schopen je zpracovat. Jedním z důležitých faktorů je mimo jiné například i přítomnost vitaminu C.

Popisované účinky v podobě zvýšené pružnosti pokožky nebo zmírnění bolestí pohybového aparátu jsou tedy i z pohledu vědy skutečně možné.

Dále se kolagen používá pro povzbuzení aktivity fibroblastů a keratinocytů. Kolagen by tak měl být nápomocný i pro zlepšení hojení různých typů poranění. Podle některých zdrojů lze kolagen také využít k lepšímu hojení aknózní pokožky a k omezení vzniku dalších zanícených ložisek na pokožce.

Není kolagen jako kolagen

Nefunguje vám kolagen tak, jak slibuje obal produktu? Odborníci upozorňují na poměrně podstatnou chybu, kterou dělají i samotní uživatelé výživových doplňků. Neuvědomují si, že neexistuje pouze jediný kolagen. V případě, že tak například chcete zlepšit kvalitu pleti, musíte užívat tzv. kolagen typu I. Užívání jiných druhů kolagenu vám sice nikterak neublíží, ale také nepřinese kýžený výsledek.

Jednotlivé produkty se navíc od sebe liší technologií výroby i použitými surovinami. Rozlišujeme tak nativní, denaturovaný či hydrolyzovaný kolagen. Nejčastěji se pak získává ve formě kolagenu rybího, vepřového či hovězího. Rozdíly tkví v rozpustnosti, vstřebatelnosti i biologické aktivitě přípravků.