1. Plánujte a stanovte si cíl

Vždy se lépe trénuje, máte-li konkrétní cíl. Nejjednodušší je samozřejmě přihlásit se na některý z běžeckých závodů. Můžete to ale klidně udělat jen ve své hlavě. Od té chvíle budete vědět, že vaše snažení někam směřuje. Vybraný závod si zapište do kalendáře a svoje výběhy si pečlivě naplánujte – nejlepší je zanášet si je do kalendáře na týden až dva dopředu. Rozmyslete si, ve které dny si půjdete zaběhat, na jak dlouho a v kterou denní dobu. A se svým plánem seznamte i rodinu. Předejdete tak organizačním komplikacím i své lenosti.Kdykoli diář otevřete, záznam mimoděk uvidíte a s tréninkem budete podvědomě počítat. Doporučujeme pořídit si i tréninkový deník. Nemusí být nijak sofistikovaný. Stačí, když si do něj vyznačíte výsledek tréninku (den a uběhnuté kilometry). Zaznamenávejte si i další sportovní aktivity, jako jsou například skupinová cvičení nebo posilovna, kolo či plavání.Když si pak po čase sečtete naběhané kilometry, posílí to vaše sebevědomí a budete vědět, že pro další náročnější tréninky je na čem stavět. Namísto klasického papírového deníku můžete samozřejmě použít i chytré hodinky s příslušnou aplikací v počítači nebo v mobilu.

2. Vylaďte běžecký outfit a chystejte si hromádky

Nový funkční kousek vám může přinést chuť i energii zase vyrazit ven. Určitě ho totiž budete chtít co nejdříve vyzkoušet. Podívejte se do skříně a popřemýšlejte, zda není ten správný čas rozšířit běžeckou garderobu. Mohou to být jak základní kousky, tak doplňky, jako jsou čelenka nebo třeba nákrčník. Zamyslete se také nad tím, zda máte ty správné boty na běhání do terénu, a případně se vypravte pro nové. Lepší je při tom sáhnout po výraznější barvě – jednak budete lépe vidět a jednak vám veselejší barva dodá více energie.Jakmile budete mít běžeckou výbavu kompletní, připravte si hromádku oblečení na trénink a dejte si ji vedle kávovaru nebo postele, případně na jiné dobře viditelné a ‚nepraktické‘ místo, na které natrefíte hned, jak vstanete (nebo přijdete z práce domů). Jakmile připravené věci uvidíte, jste už jen kousek od toho si je obléct a vyrazit.

3. Změňte trasu a hledejte nová místa

Každý běžec má svůj oblíbený okruh v blízkosti domova, školy nebo práce, který si ‚dává‘ pravidelně a tak trochu automaticky. Výhodou je dokonalá znalost terénu i to, že víte, jak dlouho vám trénink bude trvat. Na druhou stranu je pro náš mozek a tělo tento typ tréninků stereotyp, který je potřeba narušit. Podle víkendového programu vaší rodiny si najděte na mapě zajímavou, pro vás třeba zcela novou trasu a zkuste si ji proběhnout. Na výběh v neokoukané krajině se budete více těšit a váš mozek a tělo vám budou vděčné za nové impulzy.Kdybyste i přesto měli pocit, že se nudíte, vyběhněte si kopeček anebo zařaďte fartlek (do standardního výběhu přidáte rychlé úseky v místech, které nemáte předem naplánované, jen se vám líbí).

Zdroj: www.dejzmenu.cz