,,S výdechem zatnout a uvolnit. Zatnout, uvolnit. A znovu,“ střílí povely trenér Jiří Hlaváček a předcvičuje jednoduché cviky, které si pamatuji z dob, kdy jsem občas zavítala do posilovny.

Je tu jeden podstatný rozdíl – místo činky nebo posilovacího stroje proudí do mých zatnutých svalů nenápadné elektro impulsy.

Sumo dřep, cvik podobný zvedání neviditelné činky, výpad stranou, předklon a zapažení rukou, roztahování paží od sebe a další. Dvacet minut jedu jako robot. Když svaly zatnu, cítím vrnění – nebolí to, nepálí, nechala jsem si přístroj nastavit tak, aby se to dalo v pohodě vydržet. Občas si nechám trochu energie přidat, jindy ubrat.

Tohle je EMS, tedy Elektro Myo Stimulace svalů, kdy je do svalu vyslán elektrický impuls, který ho donutí se stáhnout. Pracuje na stejném principu jako elektroléčba, stimuluje svalová vlákna, donutí je ‚cvičit‘. Stimulace ‚rozehraje‘ osm partií těla (hýždě, mezilopatkový sval, široký zádový sval, břicho, prsa, paže, bedra), ale zároveň projede celým tělem, takže se zapojí i ty nejposlednější, dávno zapomenuté svaly.

Na první lekci se intenzita na každý sval nastavuje zvlášť. „Všechny je zpevníme naráz, čímž dojde k automatickému odstranění svalové nerovnováhy,“ vysvětluje Tomáš Krmíček z Body Express, mistr světa ve sportovním aerobiku v párech, který metodu do Česka přivezl z Německa.

Zdroj: Youtube

Po pravidelném tréninku svaly zareagují i v běžném životě na menší podnět – jsou výbušnější a tělo má skvělou prevenci před zraněním, dodává Krmíček.

V každém případě lze ale na EMS poslat jen zdravé lidi. „Rozhodně bych tento trénink nedoporučila osobám s kardiovaskulárními onemocněními, epilepsiemi, s vertebrogenními problémy, ani po prodělané onkologické léčbě, a to i v případě, že je léčba ukončena,“ říká fyzioterapeutka Nikola Keresztenyová z pražské kliniky VO2MAX. Sama ve své praxi vždy složitě zvažuje, komu jakou elektroléčbu aplikuje, a často vše konzultuje i s lékaři.

Přidat, nebo ubrat?

Dvacet minut se maximálně koncentruji, abych každý ze 14 cviků odcvičila správně. Ne vždy se mi to daří: soustředit se na první či druhé hodině na cviky, výdechy a na červené (zatnout) a zelené (uvolnit) impulsy na displeji není vždy snadné.

Cvičení jede v takovém tempu, že dotazy, které mám jako novinářka na jazyku, ani nestíhám vyslovit. Jiří předcvičuje, zároveň se mě pravidelně ptá, jestli chci sílu elektrického impulsu přidat nebo ubrat, a ve chvílích, kdy vidí můj vytřeštěný obličej (ach, ten triceps a cvik, kdy se ruce tlačí dozadu od těla!), chce dokonce přístroj zastavit.

Efektivnější posilovna

Večer po prvním tréninku jsem unavená, druhý den cítím hýžďový a stehenní sval. Dopoledne mě začne bolet břicho, jako kdyby se schylovalo ke střevní chřipce, a tak si na oběd dávám jen rýži s omáčkou. Když ale večer umírám hlady a sním půl koláče, který upekla dcera, pochopím, že to také byly jen namožené svaly.

Před cvičením do sebe ještě otočím půl litru vody, sacharidy a tuky doplňuji ovesnou sušenkou a banánem, aby mělo tělo z čeho fungovat. A pak se musím obléci do speciálního černého cvičebního úboru – ponožek, trika a kraťasů, které si dávám na holé tělo. Vypadám trochu jako z legendárního filmu Matrix. Na tom mám speciální vestu a přes stehno, paže a zadek se upínají pásy s elektrodami, které trenér předtím navlhčil a napojil na přístroj Miha Bodytec.

Ten aktivuje svaly 85krát za vteřinu. V průběhu dvacetiminutového tréninku jsou svaly polovinu času v zápřahu, během těchto deseti minut dojde podle Tomáše Krmíčka k 51 tisícům kontrakcí. „Spočítali jsme, že během hodiny v posilovně zapojíte svaly sedmkrát méně než během dvacetiminutové návštěvy u nás,“ dodává.

Navíc platí, že čím více aktivních svalů máme, tím více energie spalujeme. A můžeme tedy sníst i více jídla. Zakrnělé svaly spálí za den méně energie, a když člověk moc jí, tloustne. „Proto k nám lidé rádi chodí – shodí a není tu žádný namakaný kulturista, který by na ně koukal skrz prsty,“ tvrdí trenér Jiří Hlaváček. Po cvičení mi několikrát opakuje, ať v každém dnešním jídle myslím na bílkoviny. „Svaly budou chtít růst,“ říká.

Svaly se mi hodí, ale shazovat nepotřebuji. Proč bych tedy měla chodit cvičit? „Máte ráda cyklistiku? Uvidíte, jak se vám na jaře po dvouměsíčním tréninku u nás krásně pojede a nebudete se trápit v kopcích,“ radí Tomáš Krmíček z Body Express.

Fyzioterapeutka Nikola Keresztenyová svým klientům doporučuje cvičení v klasickém fitku s trenérem, ale chápe, že na to všichni čas nemají. Přesto by EMS doporučila pouze jako doplňující trénink k jakémukoli jinému sportu a maximálně jednou týdně. „Rozhodně ne jako hlavní pohybovou aktivitu, kterou by člověk měl pravidelně praktikovat,“ říká. Intenzitu impulsů by volila nižší, jelikož některé osoby mají obecně zhoršené vnímání těla.

„Pocitově pouze šimrání, ne bolestivý vjem. Pokud přijde na trénink člověk, který si myslí, že čím silnější impuls bude cítit, tím lépe pro něj, nebo naopak, kdo má zhoršené vnímání těla, může dojít ke špatné regeneraci po tréninku, přetěžování, únavě a ve velmi extrémních případech až k poškození tkáně,“ varuje. A připomíná řádný odpočinek, dostatečný příjem tekutin a jídla po každém tréninku.

Česká zkušenost

Metoda EMS získává v Česku na popularitě. Už se cvičí na 90 místech po celé republice, studií přibývá. ‚Jedou‘ v tom zpěvačky, moderátorky, a protože to vzniklo v německém Bavorsku, je to například i jedna z tréninkových metod fotbalistů Bayernu Mnichov.

„Brala jsem to jako další bláznivý trend,“ říká Jana Havrdová, moderátorka České televize a prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. První trénink ji ale přesvědčil a už rok – každý týden s výjimkou letních prázdnin – navštěvuje EMS studio. Bere to ale jako doplněk k dalším sportům – běhání, cyklistice nebo józe.

To Monika Sobierajová, kterou jsem ve studiu potkala, EMS kombinuje jen výjimečně s jógou. Cvičí už rok, během kterého cítí, že se jí svaly zpevnily.

A co na to říkám já? Musím uznat, že to vůbec není špatné, byť jsem se na tréninku nezapotila ani se nedostavila vítězná endorfinová euforie. Svému kolu, dlouhým procházkám a skialpinismu ale zůstanu nadále věrná.

NAŠI ODBORNÍCI:

TOMÁŠ KRMÍČEK z Body Express, mistr světa ve sportovním aerobiku v párech

Mgr. NIKOLA KERESZTENYOVÁ: fyzioterapeutka z kliniky VO2MAX v Praze

Zdroje: