Holeň, tedy část dolní končetiny mezi kolenem a kotníkem, je oblast, kterou tvoří mohutná holenní kost, kost lýtková, svaly, šlachy, kloubní spojení, vazy, nervy nebo cévy. Nejčastějším problémem této oblasti bývá přetížení, které bychom ale neměli brát na lehkou váhu. I z obyčejného přetížení se totiž po jisté době může vyklubat závažnější problém, který už nevyřešíme za jeden večer. Bolesti se mohou lišit různou intenzitou, můžeme cítit pálení, píchání, bolest může být ostrá, nebo nás dokonce budit ze spaní.

Proč bolí holeně?

Příčin, proč nás bolí zrovna holeň, může být mnoho. Dolní končetinu můžeme nevědomky přetěžovat tak dlouho, až si způsobíme zánět. Stejně tak můžeme mít jiné postavení čéšky, pánve nebo kyčelního kloubu a co teprve ploché nohy! Nemluvě o prodělaných úrazech, kdy jsme si třeba v dětství vymknuli kotník. Naše tělo je propojené a má paměť jako slon. Pokud si nejste jistí, v jakém stavu je vaše tělo, doporučuji konzultaci s fyzioterapeutem, který precizní diagnostikou případné ‚odchylky‘ zhodnotí.

Stresový syndrom holení

Velmi častým problémem bývá takzvaný ‚mediální tibiální stresový syndrom‘, ten bývá často spojený se zánětem okostice. Postižený cítí difuzní bolest na přední straně holeně, kdy nedokáže přesně lokalizovat bolest do jednoho místa. Bolesti se ohlašují hlavně po běhu, někdy může být přítomný také otok. V tomto případě je vhodné zvolit na pár dní raději úplný odpočinek. Vhodnou prevencí může být důkladný strečink, přísun antioxidantů (vitaminy A, E, C) ve stravě, lymfoterapie nebo manuální uvolnění měkkých tkání, kdy se lehce snažíme posunout měkké tkáně kolem kosti. Jako podpůrná domácí léčba nám poslouží také sprcha. Střídejte teplou a studenou vodu a postupujte směrem od kotníku vzhůru. Tím podporujete cévní systém.

Únavové zlomeniny

Další komplikací, se kterou se často setkáváme, a to i u rekreačních sportovců, jsou únavové zlomeniny, nejčastěji právě v holenních a lýtkových kostech. Bolesti se nevyskytují již jenom po tréninku, ale mohou vás omezovat i v běžném životě – při stání, při chůzi, a dokonce i když jste v klidu. Tkáň bývá v tomto případě zarudlá a ‚hoří‘. S tímhle zraněním si už sami neporadíte. Je zapotřebí vyhledat pomoc fyzioterapeuta nebo lékaře. Abychom se únavové zlomeniny vyvarovali, je třeba se věnovat pravidelné regeneraci. Ta může vypadat tak, že si zajdete třeba do sauny nebo na lymfatickou masáž. Naučte se plánovat si pravidelný odpočinek, tedy den, který místo sportovní aktivity vyplníte něčím jiným, například cvičením hlubokých svalů nebo jiným kompenzačním cvičením.

Zkuste cvičení na protažení všech kloubů. Najdete ho zde.

Vhodné je také neběhat pouze po tvrdém povrchu nebo se poradit s fyzioterapeutem či kondičním trenérem o technice běhu a obuvi. Trendem dnešní doby je běžecká obuv s tenkou podrážkou a chůze naboso, pozor ovšem na to, v jakém běžíme terénu. Pokud běháte v lese, běh s tenkou podrážkou nevadí. Na tvrdém povrchu typu asfalt apod. je ale lepší obout si sportovní obuv uzpůsobenou přímo na běh.