Cvičení po porodu se nabízí jako skvělý pomocník, jak zatočit s přebytečnými kily, znovu zpevnit postavu a také si udržet psychickou kondici. Kdy a jak začít se cvičením po porodu, se dozvíte na následujících řádcích.

Kdy je možné začít?

Záleží na tom, zda porod proběhl přirozenou cestou nebo císařským řezem. U císařského řezu je nesmírně důležité, aby byla jizva ve všech svých vrstvách úplně zacelena, což na první pohled nepoznáme. Po císařském řezu je tedy třeba počkat na vyšetření jizvy ultrazvukem u gynekologa. Co se týče přirozeného porodu, tak tam doporučuji počkat až po ukončení období šestinedělí. Šestinedělí je pro většinu žen velice náročné, protože se tělo po porodu postupně vrací do rovnováhy, a navíc je potřeba se naladit na nový režim s miminkem. Je častý také nedostatek energie a spánku.

Co je cílem cvičení po porodu?

Většina žen by asi potvrdila, že díky cvičení chtějí znovu získat pevnou postavu, shodit přebytečná kila a zase se cítit lépe. Cvičení po porodu je ale důležité také ze zdravotního hlediska. Celé těhotenství, zejména pak poslední týdny, jsou pro ženské tělo opravdu náročné. Zvětšující se břicho mění polohu těžiště, což více zatěžuje páteř v její dolní části, břišní svaly musí povolit, a tak nedokáží páteři poskytnout dostatečnou oporu. V posledních týdnech se navíc uvolňují různé hormony, které způsobují relaxaci vaziva v těle, aby ho připravily na porod. Po porodu je tedy výrazně narušená funkce řady svalů a jejich vzájemná koordinace. Je důležité se snažit tuto koordinaci obnovit, nejen kvůli vizuálně pevnému tělu, ale také proto, abychom do budoucna předešli případným bolestem zad a jiným obtížím.

Další benefity cvičení po porodu (nejen pro ženy)

Cvičení po porodu má kromě zpevnění postavy a obnovy funkce svalů i řadu jiných benefitů, které je také dobré si uvědomit.

Udržení psychické kondice – po porodu většina žen tráví veškerý čas péčí o miminko, což může být mnohdy psychicky náročné. Každá maminka si proto zaslouží nějaký čas pro sebe, i kdyby to mělo být jen pár minut denně. Lehké cvičení proto může být pro psychiku nesmírně osvěžující.

Vedení dítěte k empatii a pohybové aktivitě – aktivní maminka (samozřejmě i tatínek nebo jiná pečující osoba) je pro děti skvělým vzorem, kdy se učí trávit volný čas nějakou pohybovou aktivitou. Navíc se tím děti učí i empatii a porozumění tomu, že čas pro sebe je stejně důležitý jako povinnosti nebo péče o druhé.

Jak začít?

Všem ženám vřele doporučuji se před zahájením cvičení po porodu poradit s fyzioterapeutem nebo zkušeným osobním trenérem. Po porodu se často u svých klientek setkávám s různými diagnózami, jako je například rozestup přímého svalu břišního (tzv. diastáza). Nevhodně zvolené cvičení může tyto obtíže zhoršit a tak do budoucna přispět k rozvoji dalších obtíží. Pokud není možnost se před zahájením cvičení poradit s odborníkem, tak jako inspiraci lze zvolit instruktážní videa, ale opět doporučuji, aby byla natočena odborníkem, ideálně pak někým, kdo má zkušenosti se cvičením žen v těhotenství a po porodu.