Začátečník se učí snáz

Podstoupit podobný kurz, pokud se chcete naučit inlajny ovládat, není nezbytnost. V něm si ovšem osvojíte různé techniky rychleji a hlavně předejte tomu, že se něco naučíte špatně. „Když k nám přijde někdo bruslemi nepolíbený, učí se lépe než někdo, kdo se trápil sám, nebo si s sebou nese nešvary z ledních bruslí. To platí hlavně u dětí,“ potvrzuje Víťa Žalud, který už léta vede kurzy pod hlavičkou Inlajn.cz. Doporučuje, ať se každý klidně zkusí na kolečkových bruslích projet sám a na základě toho vyhodnotí, zda pomoc instruktora potřebuje. „Základ se pak dá naučit za dvě až čtyři hodiny,“ dodává.

Pálíte tuky, tvarujete hýždě

Kolečkové brusle jsou skvělou alternativou běhu a kola. V případě příznivého počasí si jich můžete užívat prakticky do listopadu a pak zase od března. V hobby variantě jde o jedinečnou aerobní aktivitu, při níž spalujete tuky, posilujete dýchací a oběhový systém a budujete si důležitý vytrvalostní základ. „Určitě vás potěší, že se tím skvěle tvaruje pozadí,“ podotýká Víťa. Sice jde o dost komplexní sport, oproštěný od jakýchkoliv nežádoucích tvrdých dopadů, na druhou stranu u něj hrozí přetěžování zad za předpokladu, že nemáte dost silné břicho a správnou techniku jízdy. Ale i na tom se dá zapracovat!

Otázky a odpovědi

Když si pořídíte základní výbavu, stává se jízda na kolečkových bruslích poměrně levným sportem. Nákup inlajnů se každopádně vyplatí neuspěchat a vybírat – a hlavně zkoušet – s rozmyslem. Ruku v ruce s tím si obstarejte helmu, bez ní nevyjíždějte. Klidně vám ale stačí ta, co máte na kolo. Další nezbytností jsou pak plastem opatřené chrániče.

Můžu si to nejdřív zkusit?

Rozmyslete si, jak moc to s inlajny myslíte vážně. Chcete si je zatím jen zkusit s tím, že vlastně nevíte, jestli vás vůbec budou bavit, nebo víte, že se projedete dvakrát do roka? Pak si možná vystačíte jen s půjčovnou, bývají u každého frekventovanějšího okruhu. Půjčení kompletního setu s chrániči a helmou začíná na 250 korunách za pár hodin, záleží na lokalitě. Nevýhodou je, že jste místem i časem vázáni na půjčovnu.

Jak si vybrat?

Instruktor Víťa říká, že v bruslích byste se měli cítit podobně jako v pohorkách. Chce to vpředu prostor pro prsty, ale zase v nich noha nesmí ‚plavat‘. Navíc počítejte s tím, že během dlouhé jízdy vám chodidlo trochu nateče. Vyšetřete si na výběr čas, podobně jako u bot vyrazte nakupovat spíš odpoledne, kdy už máte něco nachozeno. Kolečka by měla být z uretanu – pozor na náhražku tvrdým plastem u levnějších modelů. Čím větší kolečka, tím hladčeji jedou, ale hůř se s nimi zatáčí. Pro hobby bruslaře jsou ideální o průměru do 84 mm. Co se týče tvrdosti, i tady volte flexibilnější zlatý střed. Obchodníci s vámi možná navážou hovor i ohledně ložisek, ale podle Víti jde hlavně o marketing. Ložiska, stejně jako kolečka, jsou části bruslí, které se časem stejně vymění. Více konkrétních rad můžete najít na www.inlajn.cz.

Kde brusle koupit?

Určitě ne kdekoliv. Pokud to už s bruslením myslíte trochu vážněji, vydejte se do některé ze speciálek, kde vám dobře poradí. Bohužel jich u nás příliš není. I ve větších sportovních řetězcích můžete dobře pořídit, ale chce to štěstí. Každopádně se vyvarujte supermarketů, kde mívají sportovní zboží výjimečně v rámci aktuální akce. Možná vás zaujmou nízkou cenou, ale stejně mrzký by byl i zážitek z jízdy. Počítejte, že za dobré brusle utratíte mezi 3 a 5 tisíci, dětské seženete za 1500 až 2 tisíce.

Potřebuji helmu?

Helma je základ. „Pád přijde rychle a nečekaně. Na asfaltu bude trocha prachu, štěrku, ujedou vám nohy ani nevíte jak,“ upozorňuje Víťa Žalud. Vystačíte si s tou na kolo. Vyrábí se ale i speciální inlajnová, která je delší, a více tak kryje zátylek. Bohužel do bruslení ještě nedorazil trend z cyklistiky, kdy člověka bez helmy potkáte jen stěží. Na brusle si ji vezme jen jeden z deseti. A to je chyba! Chránit si na bruslích ovšem nepotřebujete jen hlavu, ale i dlaně, kolena a lokty. Vyrážet bez chráničů není frajeřina, naopak. Pro úplné začátečníky a děti je zařaďte do povinné výbavy. Prodávají se v setu a charakteristické jsou tvrdými plasty na patřičných místech.

Kde jezdit?

Hledejte hladký asfalt. Ideální jsou cyklostezky, i když přes léto mohou být v exponovaných časech přeplněné. Areálů pro kolečkové brusle jako takových je u nás málo. Na druhou stranu v každém větším městě najdete místo, kde se jezdit dá. V Praze vyrazte na Ladronku nebo podél Vltavy do Braníka či do Troji. Hezká je trasa mezi Nymburkem a Poděbrady, užijete si i na Šumavě v okolí Lipna. Mnohem lépe jsou na tom naši němečtí sousedé nebo si udělejte výlet do Vídně či Paříže – během prodlouženého víkendu objedete na bruslích všechny památky, navíc místní jsou na to zvyklí.

Využiji základ z ledních bruslí?

Nijak zvlášť, možná budou vaše zimní zkušenosti spíš na škodu. Zvláště ženy jsou z ledních bruslí, které mají vepředu zoubky, zvyklé odrážet se tak, že kopou nohou dozadu a kloužou se po hraně. To na inlajnech nejde, odrážíte se do strany. Na druhou stranu, pád na kluzkém ledě je milosrdnější. Při nárazu na asfalt to hned začne drhnout. Proto jsou nezbytné chrániče, jinak byste si nehezky a bolestivě spálili a sedřeli kůži. Další věc je, že ledová plocha je téměř vždy vodorovná, na kolečkových bruslích jedete dolů z kopce, to znamená, nabíráte rychlost ani nevíte jak. Proto je tak důležité naučit se brzdit.

Co na sebe?

Nic speciálního si pořizovat nemusíte. Oblečte si to, v čem chodíte běhat nebo cvičit. Pozor na široké vlající nohavice, legíny jsou lepší volbou. I když se to může zdát na první pohled cool, zapomeňte i na džíny. Naopak se zaměřte na ponožky, sáhněte po těch delších, podobně 7 jako do lyžáků; jen budou tenčí. V krátkých ponožkách si kvůli tření kůže o botu zaděláváte na puchýře. Na trhu najdete i speciální ponožky určené do inlajnů, ale podle instruktora Víti není nutné do nich hned investovat. Počkejte, až se do inline bruslení zblázníte. Nezapomeňte ani na brýle, které zabrání vlétnutí mušek do oka. Na bruslích se vám nebude zastavovat tak snadno jako na kole, abyste je odstranili. Pokud vyrážíte na delší projížďku a je teplo, neztratí se ani batůžek s pitím a svačinkou.

Zdroj:
časopis Kondice 9/2016