Tak zaprvé: pokud chcete vyběhnout jen proto, že závidíte kamarádce endorfiny po každém jejím "morning runu" zvěčněném na instagramu, tak radíme opatrnost. Pravděpodobně byste u běhu dlouho nevydržela, ono na něm zas tolik romantiky není.

Promyslete si, proč chcete vyběhnout. "Sepište si to a klidně si papírek se svou motivací přilípněte na lednici nebo nástěnku," radí trenérka a běžecká expertka Kondice Eva Podroužek Fryšarová. Zmiňuje, že ženy nejčastěji touží shodit pár přebytečných kilogramů a vytvarovat postavu. "Často se také objevuje potřeba odreagování od pracovního a rodinného koloběhu, touha být v přírodě. Nebo přání zapadnout do skupiny podobně laděných kamarádek," vypočítává Eva. Všechny cíle jsou legitimní, ale je potřeba zůstat nohama na zemi a myslet realisticky. Je fajn si jako první cíl stanovit nějaký závod, byť covid zasáhl do závodního kalendáře velmi drasticky. Jsou borci, co s měsíční přípravou uběhnou půlmaraton, ale rovnou říkáme, že to není dobrý nápad. Lepší je začínat "pětkou", případně "desítkou". Zklamání z nepovedených závodů bývají bolavá. "Neúspěch by vás pak mohl nadobro odradit," upozorňuje Eva v běžeckém speciálu Kondice.

Čas, nikoli kilometry

Radí proto začít zvolna a bez velkých očekávání. Ze své zkušenosti ví, že spousta zájemců o běh to vzdá hned po prvním kilometru. Jen proto, že si špatně rozložili síly a přepálili tempo. Je normální, že při prvních pokusech budete zápasit s dechem a tuhnoucíma nohama. Ale kouzelné na běhu je, že pokud to budete dělat poctivě a zároveň uvážlivě, každý další pokus bude o něco málo lepší. Máte-li horkou hlavu a jste zvyklí mít "všechno a hned", asi budete trpět. Na začátku je lepší pracovat s časem než s uběhnutými kilometry. Vydržíte v pohybu dvacet minut? Super! Příště už to bude dvacet pět.
Pro běžce-začátečníky se doporučuje měkký terén. Je lepší park nebo les, asfalt příliš namáhá pohybový aparát, což by mohlo zpomalit váš běžecký start. Je dobré začít běhat v blízkosti bydliště a mít možnost střídat lokality, abyste se neunudili hned po třetím tréninku.

Další tipy, jak začít běhat a zlepšovat se, najdete v našem elektronickém speciálu.