Iva Málková z poradny STOB k tomu říká, že častým problémem jsou právě negativní myšlenky. Strach z toho, že se ztrapníte, že to nezvládnete. Ve STOB proto pracují s kognitivně-behaviorální terapií, která učí snižovat sílu těchto myšlenek, a krůček po krůčku vás díky malým úkolům posouvají dál. „Myslím, že důležité je zažívat úspěch. Udělat si hierarchii náročnosti a v ní se pomalu posouvat. Každý úspěch člověka posílí a začne si pomalu více věřit,“ říká Málková.

Častým problémem je také výběr různých lekcí a typů cvičení, které jsou nevhodně zvolené a od pohybu vás spíše odradí. Máte-li větší nadváhu, měla byste vždy myslet na to, že zvolený pohyb by neměl přetěžovat vaše klouby ani oběhovou a dýchací soustavu. Zkuste začít pomalu, třeba chůzí nebo chůzí s holemi. Nehledejte výmluvu v počasí, stačí se dobře obléct a pořádně se zachumlat do bundy. Chůze je velmi dobrá v tom, že tolik nezatěžuje váš kloubní systém a můžete si zvolit tempo i vzdálenost čistě podle sebe. Když se naučíte chodit v tempu, spíš se odhodláte k dalšímu cvičení.

„Získat motivaci je důležité, stejně jako najít druh pohybu, který pro vás bude přirozený a bude vás nabíjet, a ne vybíjet,“ dodává Iva Málková. Zásadní je nebát se, začít pomalu a zařadit pohybovou aktivitu do svého kalendáře tak jako pracovní schůzky nebo jiné povinnosti. A také najít cvičení nebo trenéra či trenérku, díky nimž se na pohyb budete těšit.

NA CO SI DÁT POZOR

Vyhněte se cvičení, které zatěžuje klouby, zapomeňte na běh, skákání a velmi dynamické cviky. Zkusit můžete chůzi nebo postupný mírný běh třeba s programem Prostě běž! - více v podcastu zde.

Dobře vám neposlouží ani aktivity, při nichž se příliš zadýcháte. Hledejte správnou aktivitu – pokud se při cvičení nebudete cítit dobře, jděte o dům dál. Pořiďte si oblečení, které vás nebude škrtit, nebude se vyhrnovat ani vám jakkoli přitěžovat.

KAM VYRAZIT

Cvičení od organizace STOB

Stačí kliknout na stránky www.stob.cz a zabrousit do široké nabídky různých tréninků a cvičení. Budete mít jistotu, že jsou ušité na míru všem, koho trápí obezita. A také vám možná pomůže fakt, že budete ve skupině lidí, kteří jsou na tom stejně jako vy. A sdílení a vzájemná motivace je půlka úspěchu.

Skupina: Jóga ve tmě

Problémem spousty lekcí bývá to, že se pořád vidíme. Představte si, že to najednou není důležité, nikdo nevidí na vás a vy také nikoho nesledujete. Hodiny vznikly pro větší propojení se sebou samými, ale jsou velmi populární i u těch, kteří ocení, že se mohou soustředit jen na pohyb a nic nevidět. Dělají je třeba v Domě jógy.

Břišní tanec

Proč nenajít pohyb, který oslavuje tvary a ženskost? Břišní tance pracují s rozhýbáním hrudní i bederní páteře, nezatěžují klouby a pomohou vám přijmout vaši ženskost. Podívejte se na kurzy v okolí.

Cvičte z pohodlí domova

Jasnou volbou jsou také videolekce z pohodlí domova, kde vás nikdo nevidí ani neruší. Videolekce zaměřené na hubnutí podle najdete zde.

Vyzkoušet můžete také jógu – i ta je vhodnou aktivitou, chcete-li zhubnout. Tím že masíruje vnitřní orgány, podporuje trávení a metabolismus, rozproudíte krev, vodu i lymfu a protáhnete celé tělo. K tomu, abyste hubli, není nutné, aby se z vás řinul pot. Cvičte jógu podle našich videí zde.

Cvičte s Alenou Víďeňskou a její 5týdenní výzvou na hubnutí#VKONDICISKONDICI . Společně s videolekcemi pro spalování je součástí výzvy i jídelníček na pět týdnů.