Běhejte

Běh je nejběžnější pohybová aktivita, kterou můžete vykonávat téměř kdekoli. K běhu není potřeba žádné speciální vybavení, pouze pevná a kvalitní obuv. Při běhu spalujete velké množství kalorií, ale také budujete vytrvalost a fyzickou zdatnost, zlepšujete kapacitu plic a posilujete svaly na dolních končetinách. Běh nemusí být pouze klasický na delší vzdálenost, pro zpestření můžete zařadit rychlé sprinty, výběh do kopce či HIIT běžecký trénink, při kterém měníte v průběhu běhu rychlost (střídání sprintů a lehkého výklusu).

Posilujte na domácím poli

K posilování není nutné vlastnit plně vybavenou domácí posilovnu. Posilovat můžete také v domácím prostředí s pár dobře dostupným fitness vybavením, kterým může být švihadlo, odporové gumy a případně sada činek. Vytvořte si kruhový trénink, při kterém procvičíte celé tělo, a uvidíte, že se parádně zpotíte i s dvoukilovými jednoručkami. Aby bylo vaše domácí cvičení efektivní, je nutné každý trénink přidávat počet opakování či počet sérií a stále se posouvat dopředu. Při posilování s lehčími činkami půjde spíše o cviky s vyšším počtem opakování a kratšími pauzami.

Zkuste třeba pětiminutovku na břicho.

Trénujte své slabiny

Téměř každý fitness nadšenec má nějaké slabiny, na které není při častých trénincích čas. Nejčastěji se jedná o protahovací cviky (zkrácené svaly), shyby či kliky. Zaměřujte se proto na tyto slabiny, které můžete zdokonalit a vylepšit, a pak se vrátíte do posiloven v lepší kondici.

Jak zůstat na své fitness dráze
Bez posiloven má často velká část populace blízko k tomu sklouznout k povalování na pohovce a nicnedělání. Jak se „dokopat“ k tréninku a vytěžit z něj maximum?

Domluvte se se sparingpartnerem, se kterým se budete navzájem motivovat a podporovat.

Nastavte si předem tréninkový plán, který budete plnit.

Připravte si odměnu, kterou si dáte za úspěšné dokončení plánu.

Poslouchejte svou oblíbenou hudbu při trénincích.

Nevzdávejte se a každý trénink si užívejte.