Prvním úkolem je vybrat vhodný batoh podle druhu aktivity, která vás čeká. Jiný batoh se hodí na několikadenní přechod hor, lezení po horách, na cyklistiku a po jiném sáhnete, když vás čekají jen lehké výlety po okolí. Pro všechny batohy ale platí, že je důležité správně do nich věci umístit, rozložit váhu a využít jejich možností na maximum.

Rozložte správně váhu, aby vás nebolela záda

Na začátku si rozmyslete, co vše skutečně potřebujete a využijete, určitě není od věci udělat si seznam a protřídit položky už na něm. Pokud vás čeká delší pochod s batohem na zádech, každý kilogram je znát. Rozmyslete si, co využijete nejdříve a co máte jako rezervu. Co není nutné mít hned po ruce, to bude mít logicky místo na dně batohu, v horní části budou naopak věci, po kterých sáhnete nejdříve. Nejtěžší věci by měly být umístěné v horních dvou čtvrtinách batohu, co nejblíže zad, aby se vám lépe nesly. Také dbejte na to, aby nebyly umístěné jen na jedné straně batohu, ale rozvržené rovnoměrně. Nejlehčí věci by zase měly být ve spodní části, sem patří například spacák nebo ručník. Po zabalení postavte batoh na zem, ať vidíte, zda nepřepadává na nějakou stranu a je stabilní.

Zbývající prostor můžete vyplnit oblečením. To volte maximálně funkční a skladné. Existují například bundy, které sbalíte do malého polštářku nebo lehké oblečení, které můžete v případě potřeby vrstvit.

Využijte prostor do poslední skulinky

Nejprve důkladně prozkoumejte zavazadlo a jeho možnosti. Často má skryté kapsy, které můžete při balení využít. Určitě nezapomeňte na vrchní kapsu, kam většinou dáváme doklady či peněženku, pro jistotu na ně ještě využijte nepromokavý obal. Některé batohy mají malé kapsičky i na bederních pásech, kam můžete schovat další věci, které chcete mít po ruce. Využijte také možnosti, které jsou vně batohu. Můžete na něj připnout například karimatku nebo trekové hole.

Snažte se využít místo na maximum, pokud s sebou berete například ešus nebo hrníček, můžete do něj vložit příbory nebo třeba baterku, zkrátka cokoli se vejde. Pokud s sebou nesete i stan, rozdělte jej na více částí, které uložíte do batohu, můžete tak lépe rozložit jejich váhu a také využít prostor, který díky tomu vznikne. Spacák vyndaný z obalu zase můžete využít pro vycpání zad a místa v batohu. Na každý výlet potřebujete mít zásobu vody, nejskladnější a nejlepší variantou je tzv. hydrovak, tedy vak na vodu, který je součástí batohu.

Metoda rolování: burrito z oblečení

Pokud chcete zabalit oblečení nejúspornější metodou a berete si batoh například jako jediné zavazadlo do letadla, pak využijte metodu rolování. Oblečení navrstvěte, poskládejte na sebe a zarolujte podobně, jako když se roluje burrito, vytvořte zkrátka váleček z oblečení. Pokud jej chcete zafixovat, můžete využít ponožky, které nechte přesahovat a okraje otočte přes váleček. Z oblečení vytlačíte vzduch a vzniklé válečky snadno naskládáte na sebe.

Zdroj: www.hannah.cz